Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problemy z SW

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moze źle interpretujesz pomiary, wklejaj je zeby inni mogli oceniać.
    Powinny być takie same częstotliwości.
    I nie traktuj SW jak komory bezechowej + sprzęcik za pare tyś :)

[ Dodano: 2009-11-25, 18:07 ]
    Zamieszczone przez Janekzet
    Czy pomiar NF zrobiony z markerami dla OA powoduje fałszowanie pomiarów.
    w pewnej częsci tak, musisz ustawić startową bramkę prawie na początku. Bo od tunelu do mica nie ma prawie drogi, wiec od razu musi przetwarzać zebrany sygnał.

Chyba że NF ma sam w sobie juz to ustawione :neutral: ... testuj, testuj, testuj :)

Skomentuj

Na co Ci markery w pomiarze Nearfield?

Skomentuj

Rfck - markery nie sąmi potrzebne, ale robiłem najpierw OA i tak zostało. Pytałem czy to zafałszuje pomiary, a trudno w domu zrobić z największego pokoju laboratorium pomiarowe. Ponawiam pytanie o wytłumienie rezonansu 125 hz.

Skomentuj

Na pomiarze NF i portu tego rezonansu nie widać, jak nie ma go na impedancji to moze ci pomieszczeie wzmacnia tę fale ?

Wg pomiaru portu strojenie masz na ok 50Hz wiec jest ok , nie wiem skad wziąłeś 67Hz

Skomentuj

Wklejam te pomiary, żebyście mogli ocenić całość a ja przed nowymi pomiarami uwzględniłbym Wasze sugestie. Oto moje pytania:
            -czy pionowa kreseczka o wysokości około 5 mm na wykresach impedancji kolumn i pomiar 3 przy częstotliwości około 120 hz to sygnał rezonansu obudowy (ja rezonans stwierdziłem przy testach generatorem na 128 hz)
            -które strojenie jest bardziej prawidłowe, kolumny 1 czy 2, na wykresach impedancji są niewielkie różnice( na słuch nie umiem ocenić) - różnica w dł. tuneli b-r wynosi 10m]pomiar 1[/URL] ]pomiar 2[/URL] ]pomiar 3[/URL]]impedancja[/URL]

Skomentuj

Tak niskiej czestotliwosci nei wytlumisz, najlepiej jednak sprawdzi się wełna owcza lub odpowiednia ilość watoliny tak aby spowolnić powietrze w obudowie.

Skomentuj

Jeżeli podejżewasz rezonans obudowy to sprawdz jaki wymiar koreluje z tymi 120Hz. Najbardziej prawdopodobny byłby rezonans miedzy dolną i górną scianą obudowy bo tam masz dużą odległość.
                Ten rezonans jest tak wąskopasmowy, że wręcz podejżewałbym coś innego niż obudowe ale nigdy nie wiadomo, może to jakiś szczególny przypadek. Zwykle rezonanse nieco sie rozkładaja na boki i nie sa takimi szpileczkami.

Skomentuj

Ja sie sugerowałem pomiarem impedancji, widać że coś tam jednak, a może to głośnik poprostu w tym miejscu mu coś rezonuje bo go źle skleili ;D

Skomentuj

w życiu bym się nie zajmował taką szpilką, dla mnie to błąd pomiaru, a już na pewno nie istota do dyskusji. Jakby to było rozległe to co innego.
                    Bramkę możesz sobie ustawić trochę za 6ms. ze 0,5 m przed sygnałem.

co do NF i portu to być może wszystko gra, zależy jak to interpretować, ja to rozumie tak, że rezonans na wykresie NF i Port to strojenie jego.

Według wykresów taki rezonans masz od 1Hz ( :P ) do okolo 50Hz , dla Port od 40 do 50Hz to możę być to czyli git, a reszta to po prostu błąd. Ale na pewno wiem jedno, że tak czy siak to nie powinno tak wyglądać.

porównaj na samym dole http://diyaudio.pl/portal.php?show=26

kolumna 1 jest prawidłowiej strojona, choć pierwszy pik przydałby się ciut niższy. A w kolumnie 2 pierwszy pik jest tępy jaaaak... :P

Pomiar OA kolumny to jakiś shit, a od 7-8kHz w góre skąd takie odbicia? Dla mnie w ogóle nie wiarygodne. Zaś OA GDN wygląda znowuż dobrze.
                    Nie powinno raz źle raz dobrze ci wychodzić...

Skomentuj

W sumie nie wiem czy ta szpileczka to rezonans. Podczas słuchania muzyki od czasu do czasu słyszałem pewne podbicie i przeciągnięcie dźwięku. Znam ten objaw i jestem na niego wyczulony, bo kiedyś dawno temu robiąc kolumny zamknięte często się z tym stykałem przy zbyt małym wytłumieniu kolumny. Dlatego badałem generatorem i wyrażnie słychać rezonans-nagłe znaczne zwiększenie głośności przy 128 hz (ja to nazywam , że kolumna się wzbudza).
                      Yoshi_80 - ścianka górna i dolna są pochylone o kąt 30 st. w przeciwne strony i mało prawdopodobne jest żeby to było przyczyną.
                      Pytanie- środki bitumiczne stosowane do wytłumiania kolumn jakie częstotliwości mają tłumić.
                      El_liero - trochę dziwne że szpileczki występują w różnych pomiarach dokładnie w tym samym miejscu. Gdybyś mógł bardziej szczegółowo opisać interpretację strojenia b-r przy pomocy pomiaru impedancji , byłbym wdzięczny. Czemu pierwszy plik ma być niższy i o ile.
                      Jutro robię nowe pomiary i chciałbym coś poprawić.

Skomentuj

Pytanie- środki bitumiczne stosowane do wytłumiania kolumn jakie częstotliwości mają tłumić.
                        El_liero - trochę dziwne że szpileczki występują w różnych pomiarach dokładnie w tym samym miejscu.
                        Każde częstotliwości :) ( co oczywiście jest nierealne)

Weź robiąc pomiar impedancji udeżaj pięścią w kolumnę, albo połóż głośnik grający z 125Hz, zobacz co się dzieje, zmień wytłumienie, wstaw coś do środka testy testy testy jakie tylko wymyślisz :) Ale to i tak dla mnie bez celowe. Nie interesowałem się nigdy takimi szpilkami i dalej nie pomoge i nie bede wymyślał :) Jak mówisz, żę coś słyszysz, to zrób żeby tego nie było słychać :P
                        Gdybyś mógł bardziej szczegółowo opisać interpretację strojenia b-r przy pomocy pomiaru impedancji , byłbym wdzięczny. Czemu pierwszy plik ma być niższy i o ile.
                        Jutro robię nowe pomiary i chciałbym coś poprawić.
                        Ja nie, ale Yoshi tak, BA! Już do pare lat temu zrobił :)
                        http://diyaudio.pl/portal.php?show=25 na dole.
                        I tak apropo do cholery nie czy ta się serwisu i artykułów widze, a pomiary się robi taaak :P?

Skomentuj

Tej szpilki nie ma szans uslyszeć, pewnie slyszysz rezonans na ok. 200 hz tam widoczny jest skok na impedancji i na pomiarze nearfield.

Skomentuj

Eksperymentowałem z wytłumianiem kolumn. Po włożeniu większej ilości włókniny do kolumny szpileczki z wykresu zniknęły. W jednej kolumnie na boczne i tylną ściankę najpierw położyłem papę podkładową przeznaczoną do zgrzewania - oczywiście nie wszędzie tylko tam gdzie mogłem sięgnąć po wyjęciu głośników i b-r (b. brudna robota), a następnie włókninę. Kolumna z papą zdecydowanie mniej się wzbudza przy częstotliwościach 120-130 hz.
                            Rfck - skok na impedancji przy 200 hz wynika chyba ze zmiany fazy w tym punkcie a po wytłumieniu lekko się zmniejsza.
                            El_liero - przeczytałem CAŁE forum a tutorial o SW to sobie nawet wydrukowałem. Jig jest tak opisany że nawet laik sobie poradzi a nie ma w nim nic do interpretacji, a im dalej tym więcej interpretacji i z tak małym doświadczeniem jest mi trudno wyciągnąć
                            właściwe wnioski. Yoshi tylko pokazał drogę. M.l. w swoich filmach też często mówi - wnioski pozostawiam do własnej interpretacji. Pytam o różne rzeczy bo głupio jest wywarzać otwarte drzwi, zresztą na tym polega forum i dziadek ma swoje prawa.
                            Czegoś się jednak dzisiaj sam nauczyłem - im bardziej wytłumiam kolumnę tym bardziej obniżają się piki impedancji przy częstotliwości rezonansowej.

Skomentuj

Janekzet, muszę ci przyznać, że masz łeb i widać, że wiesz co robisz. Ale powtórzę jeszcze raz, abyś nie traktował SW jak sprzęt za pare kzł + komorę bezechową. Zajmując się bardzo szczegółowymi rzeczami czasem nie dojdziesz do sensownych wniosków. SW bardzo pomaga, ale nie baw się jak profesjonalista tym sprzętem

Tak z ciekawości pokaż mi jakąś pseudo fotorelacje jaki masz pokój i jak robisz swoje pomiary. Ja mając coś w rodzaju małej hali tak szczegółowo nie wnikałem :)
                              szacun.

nie wiem czy znasz stronkę http://www.audio.dmkproject.pl/phpbb/www/index2.html

Skomentuj

Wytłumiłem drugą kolumnę papą termozgrzewalną i trzeba przyznać, że 4 mm lepiku swoje robi. Te rezonanse które najbardziej przeszkadzały są wytłumione. Przy okazji pomierzyłem impedancję GDN-a on Air i okazało się , że te szpileczki to sprawa samego głośnika. Bawiąc się generatorem stwierdziłem , że zmiany fazowe są bardzo nieprzyjemne dla ucha. Gdyby ktoś napisał coś mądrego i przystępnego o przebiegach fazowych do wykorzystania przy konstruowaniu obudów , byłbym wdzięczny.
                                El_liero - stronkę znam i wiele innych też. Robiąc cokolwiek lubię rozumieć dlaczego należy zrobić tak a nie inaczej, czyli poznać zależności. Elektroakustyką zajmuję się amatorsko od wielu lat, ale dopiero SW spowodował , że mogę w domu coś osiągnąć. Połączywszy doświadczenie , odsłuchy i wyniki z SW zmierza się we właściwym kierunku a nie błądzi po omacku, szczególnie, ze mój słuch jest już nieszczególny. Dlatego tak zależy mi na doświadczeniach innych, żeby prawidłowo interpretować wyniki. Pomiary robię w pokoju 30 m2 (4/7,5 m).

[ Dodano: 2009-12-01, 13:22 ]
                                Znów problemy z pomiarami w SW. Kalibracja poziomów nagrywania przebiega normalnie, test impedancji Jiga też w porządku. Pomiarów z mikrofonem nie da się zrobić. Sprawdziłem jak wyglądają wykresy w folderze system (powstałe podczas kalibracji różnicy kanałów) i tutaj są zupełnie inne niż poprzednio gdy pomiary można było robić. Czy jest możliwe że gniazdo wejściowe karty nie łączy dobrze czy właściwa kalibracja poziomów nagrywania to wyklucza.

Skomentuj

właściwa kalibracja kanałów to wyklucza.
                                  przynajmniej na etapie JIG > komputer
                                  a jeszcze mikrofon i preamp.

Skomentuj

Najprawdopodobniej wina samego systemu wez daj odpocząc S/W i systemowi podłacz od nowa system pomiarowy i sprawdz, czasami wydaje się to nie możliwe a pomaga.

Skomentuj

SW też czasami zawodzi. Po odinstalowaniu i ponownym zainstalowaniu nie mam problemów z pełną kalibracją (wykresy w folderze system w porządku). Nadal nie mogę jednak mierzyć mikrofonem. Sygnał jest kilkanaście razy mniejszy, niż przy poprzednich pomiarach. Czy mogłem uszkodzić mikrofon zbyt dużym poziomem dźwięku, bo nic przy nim nie robiłem a jest źle. Jakie jest wzmocnienie preampa mikrofonowego i jak je sprawdzić za pomocą SW.

Skomentuj

Czy mogłem uszkodzić mikrofon zbyt dużym poziomem dźwięku,
                                        Nie. Typowo mikrofony wytrzymuja do 130dB ale powyzej nie uszkadzaja sie tylko daja znieksztalcony sygnal. Jest to wazne przy pomiarach w polu bliskim i wtedy nalezy mierzyc przy bardzo malej mocy. W SW zmieniane jest tylko wzmocnienie preampa na 2razy. W drugiej pozycji jest to ok 20razy czyli i tak bardzo malo. Odpowiada za to stosunek rezystorow 68k do 3k3 (plus 1).

Mikrofon latwo sprawdzic, bo mozna po prostu cos nim nagrac. Jesli masz wskazniki przesterowania to jesli sie zapala to znaczy ze jest ok.

Najwiekszy problem przy pomiarach to ustawienie takiego samego sygnalu na wejsciach karty. Na jeden kanal idzie sygnal z wyjscia wzmacniacza a na drugi sygnal z preampu mikrofonowego. Volume wzmacniacza i volume wyjscia karty ustala sie poziom ze wzmacniacza, a poziom z preampa mikrofonowego bedzie zalezny od efektywnosci glosnika, jego odleglosci, czulosci mikrofonu i wzmocnienia preampa. To wszystko jest stale i mozna tylko regulowac czuloscia IN karty z tym ze zmieni to tez sygnal ze wzmacniacza. Regulacji balans w tym przypadku raczej sie nie uzywa choc mialaby sens.

Proponuje troche poczytac o zasadzie dzialania systemu pomiarowego, bo jak na razie widze ze wszyscy robia to na chybil trafil. W helpie Hobbyboxa sa pieknie narysowane wszystkie polaczenia pomiarowe. SW ma niestety beznadziejny interfejs uzytkownika.

Skomentuj

irek, - tydzień wcześniej robiłem pomiary mikrofonem i wszystko było ok, a teraz przy pomiarach OA sygnał pulse response jest na poziomie przesłuchów z kanału lewego. Przy pomiarze NF , przy większej głośności uzyskuje dopiero poziom pulse R taki jak wcześniej miałem przy OA. Preamp reaguje na przełącznik i poziom zmniejsza się 10 razy. Na pewno sygnał z układu mikrofon preamp wyrażnie się zmniejszył, tylko dlaczego. Jak dmuchnę w mikrofon to zapala się dioda w preampie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X