Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 2-drożne do 1kpln (przetworniki+zwrotnice)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 2-drożne do 1kpln (przetworniki+zwrotnice)

Witam. Po skonczeniu projektu 3 drogi STX apetyt rośnie i już myślę o następnym projekcie, zastanawiam się nad http://www.zaphaudio.com/SR71.html (byłyby przerobione na podłogowe) może ktoś wie jak to gra lub ma inne propozycje:) Pzdr

3 drogi skończone, to pokazuj :)

Skomentuj

Duzo osob sie czai na tego ER18RNX, po opiniach z audiostereo bo tam glownie go aplikowano... Tylko kurcze ciekawy jestem jak ze srednica przy tak niskim podziale, niby fajnie, ale zawsze niski podzial nie podobal mi sie, wolalem jak midwoofer odgrywa wiekszosc srednicy... :???: Chetnie bym tego posluchal ale niestety nie mam jak.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant
        3 drogi skończone, to pokazuj
        na chwile obecną brak dobrego aparatu aby zrobić jakieś foty mam tylko tyle:)
        http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b5ffc6c4e.html
        Zamieszczone przez dolphin123
        Tylko kurcze ciekawy jestem jak ze srednica przy tak niskim podziale
        no właśnie bo za średnie chyba odpowiada tam wysokotonówka?

Skomentuj

Tylko kurcze ciekawy jestem jak ze srednica przy tak niskim podziale
          Zajebiście :mrgreen:

Skomentuj

...niski podzial nie podobal mi sie, wolalem jak midwoofer odgrywa wiekszosc srednicy...
            Dokładnie,mi też się nie podoba.

Skomentuj

no właśnie bo za średnie chyba odpowiada tam wysokotonówka?
              o to wlasnie chodzi..

Skomentuj

Ale nie podoba wam sie co ?? wykres-charakterystyka takiego podziału??,miał ktos z was możliwość odsluchu bezposredniego takiego rozwiazania?? w praktyce moze sie okazac calkiem inaczej niz przewidujecie kazdy kto inwestował w ten zestaw mial takie same obawy,po odsluchu juz nie

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                  kazdy kto inwestował w ten zestaw mial takie same obawy,po odsluchu juz nie
                  truth

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                    Zamieszczone przez kaman777
                    kazdy kto inwestował w ten zestaw mial takie same obawy,po odsluchu juz nie
                    truth
                    faktem jest tez to ze 27tdcf /27tbfc troche zmienia swoj charakterek po wygrzaniu .....

też miałem obawy, miałem przez jakis czas xt25+CA18rnx oraz 27tdfc+er18rnx....i zdecydowanie został ten drugi

chciałbym jednak zauwazyć ze do jakiegos hardcorowego grania to ten zestaw nie jest testowałem to.... niby bez problemu twweterk wytrzymuje duże moce...ale przyjemne to to wtedy w słuchaniu nie jest.....

a juz MTM z takim podziałem gdy o nastepne 3dB trzeba mniej tłumić tweeterka to juz jednak pomyłka ...

nie mniej jednak do takiego nawet dosyć głosnego grania ten zestaw jest po prostu genialny i wyzej to chyba tylko jakies "scany" mu dorównają :)

ca18rnx er18rnx ma super wykop na basiku i mozna to zrobić w małej obudowie,
                    wiec nie bedzie zadnego mulenia przeicagania :)

ja jestem z moich super zadowolony :)

Skomentuj

No to chyba jednak pozostane przy ER18RNX + 27TDFC, zostaje kwestia obmyślenia samej kolumny (podłogowej). Może zastosuje ten projekt ale w podłogowej...
                      http://audiohobby.pl/topic/1/215/1

[ Dodano: 2009-11-15, 15:30 ]
                      a może 2,5 :razz:
                      http://www.geocities.com/woove99/Spk...X_MTM_2Way.htm

Skomentuj

to też są2 drogi, tyle że z 2 midwooferami podniesie ci skuteczność i koszty.
                        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Hmm właśnie czy jest sens wydawać dodatkowe 600zł czy aż tak wzrasta efektywność? bo tu nastawiam się bardziej na jakość:) Chyba lepiej te kaske wydać na Ugode:)

Skomentuj

Mam ER18RNX z 27tbfc/g czyli z metalowym tweeterem, pierwsze dwa tygodnie nie dało się słuchać tak kuło w uszy wysokimi, teraz .... , teraz nie zamienił bym tego zestawu na inny 2 drożny na żadnych scanach czy usherach bo takie też słyszałem.

jest bass szybki i spory
                            jest super stereofonia
                            jest niesamowity detal
                            jest duża wytrzymałość mocowa nawet rpzy duch głośnościach membrana się ledwo rusza

Ja trafiłem 100% tym zestawieniem w mój gust, także miałem obawy że to nie zagra, że za niski podział itp ale teraz się przekonałem że nie potrzebnie się obawiałem.

bawolek, tweeter ten gdzieś mi misiomor pokazywał coś koło 200W mógł przyjąć jakieś testy robili tylko nie pamiętam z jakim filtrem i nic mu się nie działo dlatego nie wiem dlaczego wszędzie piszesz już któryś raz to czytam że MTM to się zaraz wszystko spali.

Jak ktoś chce zapraszam na odsłuchy. A dodam że fani tekno, tekno to nie raczej sprzęt dla nich mimo że głośno naprawdę grają.
                            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

kondrax, w jakiej budzie to masz? zwrotke Jay`a ?

Skomentuj

koło 16,5 litra - zwrotnice i objętość które zajmują głośniki czyli jakieś 15-15,5 litra realnie

zwrotka jaya

Skomentuj

A oprócz materiału są jakieś różnice w dźwięku między tdfc a tbfc/g? Na audiohobby kolega zastosował skosna górę i dół zapewne ma to sens a jak wygląda sprawa umieszczenia BRbo chce go umieścić z tyłu? poprostu poniżej głośnika?

Skomentuj

Roznic prawie nie ma, TDFC ma troche mniejszy spadek przy okolo 20kH.
                                    Przgrody skosne warto zrobic a co do BR to sa rozne teorie.
                                    Jesli masz zamiar sluchac kolumienek z bliska (nearfield )mysle ze najlepiej dac go z przodu obudowy i blisko woofera.

Skomentuj

Spadek zaczyna się koło 18 000 Hz ale to i tak nie ma różnicy bo to już większość ludzi nie słyszy od tej częstotliwości i napewno nie ma jakiegoś dyskomfortu tym spowodowanego w odsłuchu.
                                      DJeżeli odsłuch nearfield to jest osobna zwrotnica Jay`a do 27tbfc/g

Skomentuj

Zamieszczone przez Blitzer
                                        Roznic prawie nie ma, TDFC ma troche mniejszy spadek przy okolo 20kH.
                                        no ale nie wierze, że nie mają innego charakteru gry...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X