Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pytanie o wysokotonowke w HX2 akustyka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pytanie o wysokotonowke w HX2 akustyka

witam
    mam takie pytanie
    patrzac na zwrotki w kolumnach akustyka zawsze czy to vifa dx25 czy xt25 filtr jest taki sam jedynie roznisie tlumik... i tu moje pytanie czy mozna wymieniec XT25 z projektu akustyka na DX25bez zmiany zwrotki?? poprostu duzo bardziej podchodzi mi DX25

zobacz projekt H16/HX16 - ta sama zwrotnica a inny rezystor
    zrob tak samo i powinno byc OK

Skomentuj

wiem wiem wlasnie o tym mowie ze zmienilbym xt na dx z mocniejszym rezystorem i po problemie tylko czy bedzie ok??

Skomentuj

no skoro sam kisiel tak robi to powinno byc OK

Skomentuj

czyli skoro aplikacja w tym przypadku jest taka sama, to przy innym projekcie w sieci przy tych samych elementach zwrotki mozna wstawic dx25 lub xt25 bo podzial bedzie git..?

Skomentuj

W temacie z gotowymi zwrotnicami są dwie zwrotnice na GDN 15/40/5 z Vifami DX25 i XT25 i schematy też maja praktycznie identyczne. Rezystory przy wysokotonówkach są oczywiście inne a do tego jeszcze do DX25 jest szeregowy kondensator 4u3 a do XT25 4u7 - ciekawe czy te 0,4uF robi az taka różnicę? Wykresy też wychodzą prawie identycznie... hmm, ciekawe...

Skomentuj

ja mialem zwrotke akustyka H16 przy glosnikach hds134 Nomex + DX25tg i powiem, ze rezystor 4.7ohm przed filtrem GP, to duzo za malo bylo. Pozniej wymienilem Dx'a na D25ag ( ktory ma o 3dB mniejsza skutecznosc od DX'a) i wciaz wysokich tonow bylo za duzo. dopiero dwa rezystory ( jeden 3.3 przed filtrem GP i jeden 2.2 za filtrem) dalo lepsze rezultaty . byc moze odpowiada Ci takie brzmienie ale na wszelki wypadek bym kupil na Twoim miejscu jeszcze jakis rezystor 6.2ohm ( da to jakies 1,5dB wieksze tlumienie w stosunku do rezystora 4,7ohm ) .

Skomentuj

Czaruję...
              X