Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX'Y i Peerlees'y.. Kilka pytań..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

STX'Y i Peerlees'y.. Kilka pytań..

Witam.. Przymierzałem się ostatnio do budowy kolumn na stx awx.. Jednak po dłuższych przemyśleniach i przypływie dodatkowej gotówki zmieniam obiekt zainteresowań.. Wpierw jednak mam kilka pytań.. Na początek apropo moich trzech dróg na stx scx.. Z akustycznej strony ten projekt jest ukonczony jednak zastanawia mnie kilka rzeczy.. Otoz obudowy byly robione na czas przejsciowy i skoro musze robic je od podstaw zastanawiam sie nad konstrukja ktora opierala by sie na dwoch dolach i dwoch gorkach.. A teraz problem: z tego co mi wiadomo to głośniki musza byc w odpowiedniej odległości od siebie a dzielic trzy drożne kolumny nie jest zbyt madrym posunieciem.. Wiec trzeba cos zmienic i pomyslalem nad zrobieniem monitorkow na stx 14-100-scx lub 17-140-scx + pj'ka a do tego właśnie stojące pod nimi dwa suby na gdn-22-140-scx.. Co koledzy sadza o takim posunieciu..? Dodam ze beda stały w salonie ok 24m2.. A teraz druga czesc czyli nowy zestaw na peerlesach do mojego pokoju 25m2.. Zdecydowałem sie na zestaw dwuipoldrozny opierajacy sie na peerlesach HDS180 Exclusive i prawdopodobnie vifie xt25... I tak jak powyzej chce podzielic kolumny na dwie czeci gora+doł.. Tu chyba sprawa jest prosta i nie musze sie obawiac o odległości pomiedzy głośnikiem niskotonowym a niskosredniotonowym..? Bo z tego co zauwazylem w wielu konstrukcjach sa oddalone od siebie i pomimo ze sa w jednej obudowie to jest ona podzielona na poł.. Ale sie upisałem.. :grin: Wiem ze duzo prostych pytan ale dopiero zaczynam zabawe w diy a wkoncu kto pyta nie bładzi.. :mrgreen: Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i wyjasnienia jak to jest z ta odległoscia miedzy glosnikami..

Zamieszczone przez smerfetek13
    zastanawiam sie nad konstrukja ktora opierala by sie na dwoch dolach i dwoch gorkach..
    aha... nie spojrzac na glosniki i ich SPL piszesz cos takiego, a za chwile ze chcialbys miec hdsy... wiec nie wiem kogo sie spodziewac i czy sobie z hdsami poradzi... no ale jakby sie zdecydowal to skopiuj po prostu to:
    http://tl.electroda.com/topic723662.html

Skomentuj

Mówiłem że jestem poczatkujacy w diy i dopiero sie ucze i prosze o pomoc ewentualne wytłumaczenie naco mam zwracac uwage.. Widziałem ta konstrukcje. Tu jest w naszym jezyku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723662.html I tą konstrukcje moge podzielic na poł..? Dół + góra dokładnie mowiąc jedna strona to dwie obudowy..?

Skomentuj

2,5drozna konstrukcja na chlopski rozum to monitor dwudrozny wspomagany dodatkowo basem na dole... jesli masz na to kase to zrob ten projekt tak jak jest zrobiony na elektrodzie. Tylko musisz najpierw poprosic ladnie lub poszukac do tego zwrotnicy bo bez niej ten zestaw nie zagra.. no i przede wszystkim potrzebujesz bardzo mocnego wzmaka do tego.

Jak nie wiesz o co chodzi w tej konstrukcji to sie za nia nie bierz i zrob 3drozne na stxach: 10-200-8-PJ GDM-14SCX i GDN22SCX... Nie warto wg mnie na tych glosnikach pchac sie w aktywne doly... lepiej ta kase co wydasz na elektronike do subow wydaj na dobrego wzmaka

Skomentuj

Właśnie aktualnie mam te 3drogi na scx.. A co do wzmaka to uniamp sie tworzy..

Skomentuj

to po co kombinowales z dwoma wysokotonowkami ? Basu masz za malo w tych kolumnach tez?

Skomentuj

Jakimi dwiema wysokotonowkami..? :neutral: Na jedna kolumne przypada jedna gdwk-10-200-8-pj.. Tak jak jest w projekcie.. Cos sie chyba koledze pomylilo.. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
                zastanawiam sie nad konstrukja ktora opierala by sie na dwoch dolach i dwoch gorkach..
                mi sie pomylilo ?

Skomentuj

Moze zle sie wyrazilem.. Jedna strona= subwoofer+ stojacy na nim monitor.. Taki podział kolumny na dwie czesci..

Skomentuj

no to nie pisz ze sie pomylilem. ale nadal nie uzyskalem odpowiedzi co Ci nie pasuje w 3drogach..

Skomentuj

Wyglad.. Chce zeby jedna strona skladala sie z dwoch czesci.. Taki kaprys.. I pytam czy ze wzgledow akustycznych takie rozwiazanie bedzie dobre..?

Skomentuj

Oczywiscie, ze bedzie dobre. Osobne skrzynki na bas i osobne na monitory to rozwiazanie bardzo czesto stosowane w konstrukcjach wysokiej klasy. Ma same plusy poza tym, ze trzeba sie tylko troche wiecej narobic oraz caly zestaw pochlonie wiecej kosztow. Wg mnie nawet ladnie wyglada taki modulowy zestaw.

Skomentuj

Też tak sadze.. :wink: Jesli bede robil ta konstrukcje na peerlesach to jestem pewien ze moze byc modulowo.. Ale czy jak podziele te 3drogi na stx i wjedna paczke wrzuce gdn'a a w druga gdm i gdwk to nie zmieni mi to charakterystyki i wrazen z odsluchu..? Bo wtedy miedzy srodkami membrany gdn'a i gdm'a nie bedzie dajmy na to 20cm tak jak jest we wszystkich projektach tylko 35cm.. Oczywiscie mowimy tu o zachowaniu takiej zwrotnicy jak poleca Paweł S.

Skomentuj

ale niestety swoich 3drog stxa nie mozesz tak zrobic bo nie za bardzo mozesz 22scxa umiejscowic na dole ze wzgledu na jego 'wyzszy' podzial..

Skomentuj

Włąśnie tego sie obawiałem.. :cry: A gdybym zrobil monitorki na stx 14-100-scx lub 17-140stx + pj'ke i to podparł dwoma subami na gdn-22-140-scx odcietymi przy 150Hz mialo by to prawo bytu..?

Skomentuj

Teoria mowi, ze glosniki powinny byc blisko siebie ale praktyka nie zawsze idze w parze z teoria. Endorfiny http://www.lampizator.eu/SPEAKERS/PR...20Kitchen.html sa ciete dosc wysoko, a odleglosc od glosnika glosnika niskotonowego i sredniotonowego jest pokazna. Czy to oznacza ze Endorfiny graja zle? Wrecz przeciwnie, sa to konstrukcje wybitnie grajace na tle przecietnej tandety na wspolczesnych glosnikach.
                                Co prawda tutaj duzy basowiec jest celowo przy podlodze aby podbic nieco niskie czestotliwosci w odgrodzie ale nie przeszkadza to ogolnej rownowadze dzwieku.
                                Jesli ma to byc konstrukcja klasyczna na wspolczesnych glosnikach to trzymalbym sie raczej teorii, ktora mowi ze glosniki powinny byc mozliwie blisko siebie.

Cos na wzor Von Schweikert http://theawesomer.com/photos/2009/0...unifield_2.jpg

Skomentuj

Czaruję...
                                X