Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa monitorów

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa monitorów

Witam wszystkich
    Przymierzam sie do budowy swoich pierwszych kolumn i mam do państwa prosbe o porade .Posiadam zestaw głosników do samochodu firmy ETON PRO 160X + dedykowane zwrotnice i czy ja je moge wykorzystac do budowy kolumn ?? Nie moge znalesc żadnych danych dot parametrów T-S jedynie na stronie producenta są ale do nowszego modelu PRO170 http://www.etongmbh.de/produkte/car-...-170/1/pid/43/ do mojego mam tylko dane podstawowe :
    http://www.etongmbh.de/fileadmin/use.../PRO_X.PDF.PDF
    Pozdrawiam Wojtek

nie wiem czy jest sens wstawiania tych glosnikow w obudowy, bo nie mozesz jej wyliczyc na zadnej podstawie... lepiej sprzedac glosniki i kupic nowe dedykowane do home audio..

Skomentuj

No włanie .Chciałem zrobic obudowe cos ok 30l i do tego jakis B-R albo zamkniętą ale boje sie ze wyjdzie z tego jakas kicha wielka i szkodz by było mojej pracy

Skomentuj

dlatego radzilbym sprzedac glosniki i wtedy zapytac o nowe, kasy starczy na cos dobrego mysle:)

Skomentuj

Witam ponownie
          Znalazłem tylko takie cos :
          http://www.toms-car-hifi.de/media/pr...f96b4783530df0

I dalej za wiele niewiem :) Chyba bede musiał je jednak sprzedac i kupic domowe głosniki jak mi nikt nie pomoże w tej sprawie
          Pozdrawiam

Skomentuj

musialbys wyslac komus te glosniki kto je pomierzy i stwierdzi czy nadaja sie do domu... a to niesie za soba koszta i nie masz pewnosci ze napewno dobrze beda graly w domu. Wiec za ta kase co sprzedaz skorzystalbym z gotowych projektow

Skomentuj

a ja jestem innego zdania
              ETON to dobra firma i skoro juz masz te glosniki to wsadz je w 15 litrow (narazie zamknieta) i zobacz jak to zagra
              jak sie spodoba to zostawisz i wykonczysz obudowe
              jak sie nie spodoba to pobaiwsz sie jeszcze troche - duzo nie stracisz

Skomentuj

Do Pawel S
                A co w wysokimi ?? Nadają sie takie malenstwa ? Czy może jakaś kopułka normalnej wielkosci ? Chciałem je zabudowac cos a'la B&W nautilus :) .Czy z B-R nie grało to by lepiej Lubie basik ciepły i mięsisty :)
                Pozdrawiam

Skomentuj

ale to co dostanie za te glosniki napewno moze zagrac lepiej. to ze ETON o niczym nie swiadczy... Na AS tez gral sprzet za 300tysiakow i co ? ble.. Tez byly Etony i nie zrobily na mnie wrazenia takiego jak myslalem ze zrobia... rozczarowalem sie

Skomentuj

Zamieszczone przez splawikk
                    Do Pawel S
                    wystarczy ze klikniesz na nick danego uzytkownika a pogrubiony tekst pojawi sie w polu szybkiej odpowiedzi

A co w wysokimi ?? Nadają sie takie malenstwa ? Czy może jakaś kopułka normalnej wielkosci ?
                    nie liczy sie rozmiar calego glosnika ale rozmiar kopolki - tam masz 19 czy 25mm?

Czy z B-R nie grało to by lepiej Lubie basik ciepły i mięsisty
                    tego sie nie dowiesz zanim nie przetestujesz :P

Zamieszczone przez dolphin123
                    ale to co dostanie za te glosniki napewno moze zagrac lepiej
                    pod warunkiem ze uda sie dobrze sprzedac :P

Skomentuj

Kopułka 19mm A co do sprzedaży to nawet nie wiem ile są teraz warte Ja dałem pare lat temu cos ok 1000 zl :)

Skomentuj

sa 600zl masz komplet seasow do dwoch drog :wink: musialbys dolozyc kasy troche do zwrotki i przede wszystkim budy, ale mysle ze jest warto zrobic taka wymianke, ZAKLADAJAC ze za etony dostaniesz 600zl

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          a ja jestem innego zdania
                          ETON to dobra firma i skoro juz masz te glosniki to wsadz je w 15 litrow (narazie zamknieta) i zobacz jak to zagra
                          Zamieszczone przez Pawel S.
                          jak sie nie spodoba to pobaiwsz sie jeszcze troche - duzo nie stracisz
                          ja jestem tego samego zdania. Głośniki są, zwrotnica też. A jak się nie spodoba to albo pokombinujesz z obudową albo sprzedaż. Montowałem kiedyś Eton-y takie z czarno-żółtą membraną z takim samym tweeterem i brały bardzo ładnie. Mi się bardzo podobało.
                          Jak byś coś zbudował to posłuchaj a później spróbuj przefazuj tweeter. W tamtym zestawie tak trzeba było zrobić. Nie mówię, że to reguła ale warto spróbować. Może będzie lepiej.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam
                            No to skoro mówicie że warto spróbowac to spróbuje :) Projekt już mam w głowie Co do fazowania to niektórzy zalecają przefazować zawsze gł wysoki
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Co do fazowania to niektórzy zalecają przefazować zawsze gł wysoki
                              zawsze to nie. Najpierw trzeba posłuchać i ocenić. Ale ja mówiłem o sytuacji w samochodzie a w domowych kolumnach może okazać się to nie potrzebna.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Bez rzetelnych pomiarów to nie ma co modzić z tymi Etonami...
                                Więc poszukaj kogoś kto Ci je zrobi.

Skomentuj

takero, do nich jest zwrptnica więc powinniśmy uznać, że jest poprawna.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

do fabrycznych tego typu zwrot to sceptycznie podchodzę.
                                    Nawet jeśli są poprawne to na pewno ktoś je zoptymalizował do gry wa samochodzie, a nie w domu (a tam przypominam midbasy są przy kolanach, a kopułki na wprost)

Skomentuj

A ja jestem tego zdania, że warto spróbować.

Dorwać trochę meblówki, zrobić skrzynki 30l zamknięte(w pewnym stopniu zasymuluje to drzwi) i posłuchać jak to zagra. Roboty wiele nie ma. Materiał to ze śmietnika da się pozbierać, kwestia wkrętów i drewna.
                                      Jak zagra to dobrze, to wtedy można pomyśleć o wydziwianych skrzynkach i ew. dać komuś do zaprojektowania zwrotnice.

W wawie jest kilka serwisów car-audio, myślę, że znajdą się tam ludzie, którzy będą w stanie pomóc. U niektórych nawet znajdziesz skrzynki 25-30l zamknięte, żeby móc posłuchać głośników u nich na miejscu.

Skomentuj

Witam
                                        I jeszcze pytanie a moze dwa:) . Czy istnieje jakas zadeklarowana odległosc miedzy głosnikiem srednioniskotonowym a wysokim ? I czy wysokotonówka moze byc zabudowana w takim stożku z metalu?? czy to wpłynie na jej dzwiek lub prace samego głosnika
                                        Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X