Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwofer na GDN 30/120/1 kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwofer na GDN 30/120/1 kilka pytań

Witam serdecznie
    Jako że na dniach zamierzam się wziąć za składanie suba na wymienionym w tytule głośniku mam parę pytań do starych wyjadaczy :twisted:
    Mianowicie jeżeli chciałbym zrobić front pochylony to czy to "akustycznie" coś zmieni?
    Czy liczy się tu tylko litraż?
    Skrzynię chcę zrobić 70-litrową, bas refleks średnicy 10cm i długości 18cm.
    Jak wyglądałaby sprawa z dwoma basreflexami powiedźmy średnicy też 10cm ale po 9cm długości?
    I ostatnie moje pytanie: jak najlepiej zrobić wzmocnienia skrzyni?
    Zrobić tak jakby ściankę w środku i wyciąć w niej otwór/otwory?
    Czy jakoś inaczej?
    Czy płyta mdf 22mm będzie ok do tego głośnika?
    pozdro i z góry dzięki za odpowiedź

Zamieszczone przez set666
    jeżeli chciałbym zrobić front pochylony to czy to "akustycznie" coś zmieni?
    w przypadku kolumn zmienia i jest to nawet mile widziane
    ale w przypadku suba to nic nie zmienia

Jak wyglądałaby sprawa z dwoma basreflexami powiedźmy średnicy też 10cm ale po 9cm długości?
    powinno byc odwrotnie - jak 2 tunele to 2x dluzsze a nie krotsze :P

I ostatnie moje pytanie: jak najlepiej zrobić wzmocnienia skrzyni?
    Zrobić tak jakby ściankę w środku i wyciąć w niej otwór/otwory?
    Czy jakoś inaczej?
    ja wlasnie tak robie. scianka w ktorej zostaje "okienko" czyli ramka dookola + krzyzak w srodku. usztwnia cala konstrukcje a w dodatku ulatwia montaz

Czy płyta mdf 22mm będzie ok do tego głośnika?
    tak, ale nie musisz uzywac MDFu jak nie bedziesz frezowal.
    jak nie robisz frezow to lepiej kupic plyte wiorowa bo lepiej sie ja skreca

Skomentuj

do Pawel S.,
      Z tym pochyleniem to chodzi mi akurat o kwestie wizualną. Mdf już mam więc odpuszczę sobie tą wiórówkę. A z tym wzmocnieniem to najpierw wycinasz otwór a potem wycinasz krzyzak i mocujesz go czy wycinasz 4 dziury bez późniejszych doklejanek itp.

Skomentuj

czy wycinasz 4 dziury bez późniejszych doklejanek itp.
        dokladnie - 4 otwory i cala reszta zostaje
        mozna tez dokleic listewki na wieksze scianki - zawsze jakeis wzmocnienie dodatkowe

Skomentuj

70L to średnio, możesz dać 80 jak ma być niższy bas.

Skomentuj

70 mu styknie.
            jak nie przeszkadza ci wizualnie to zrob dwa b-r nie bedzie swistalo

Skomentuj

a jak obliczyć objętość wzmocnień? i czy odejmuje się objętość bas refleksu

Skomentuj

no bez przesady - te 2-3 litry w porownaniu do 70 bedzie nawet nie zauwazalne :P

Skomentuj

aha no to spoko:)

[ Dodano: 2009-11-16, 05:20 ]
                  a jeszcze pytanie (myślę że ostatnie :) ) czy jeżeli dam takie wzmocnienie to nie będzie przeszkadzać głośnikowi że np. jest za blisko czy coś tego rodzaju?

Skomentuj

czy jeżeli dam takie wzmocnienie to nie będzie przeszkadzać głośnikowi że np. jest za blisko czy coś tego rodzaju?
                    niet :wink: No chyba że dasz tak blisko że nie będziesz mógł włożyć głośnika :razz:

Skomentuj

tak dzisiaj rozkminiałem że nie mam na stanie bas refleksu 10cm średnicy i zacząłem się zastanawiać nad br szczelinowym.
                      Według tego co pisał Paweł S. trzeba wziąść poprawkę w WinISD na to że jeżeli ścianki są też ściankami br strojenie będzie 2-3 Hz wyższe niż liczy program.
                      Czyli wymyśliłem sobie tak że ustawie strojenie na 35Hz, obudowę 70l
                      (szerokość 42cm z płyty mdf 22mm) i dam br szczelinowy o wysokości 3cm(0,03m), szerokości 37,6cm(0,376m) i wychodzi głębokość 238,9mm.
                      Co wy na to?
                      Ile ten br musi mieć przestrzeni między końcem a tylną ścianą suba?
                      W tedy biorąc poprawkę na ten "błąd programu" w strojeniu było by jakieś 37-38Hz.
                      Jak obliczyć w tedy ile zajmuje ten port br litrażu?( jestem słaby z matmy :( )
                      A i czy w tym br mam jakoś zaokrąglić krawędzie?

Skomentuj

Sprawdż od razu fs tego tonsila gdn 30/120. Jak będzie rozjechany o ponad 10 hz to masz tonsila made in china

Skomentuj

Zamieszczone przez Tran
                          Sprawdż od razu fs tego tonsila gdn 30/120. Jak będzie rozjechany o ponad 10 hz to masz tonsila made in china
                          eee, przecież fs głośnika nie decyduje gdzie był produkowany. A wszyscy chyba wiedzą o potencjalnym pochodzeniu Tonsila z Chin :grin:

Skomentuj

nie pamiętam czy ma napisane made in poland czy china mam go teraz w skrzyni testowej i nie chce mi się go wykręcać żeby sprawdzić...
                            Ale np. na GDN'e 20/80/2 mam na magnesie made in Poland.
                            A wracając do tematu to odpowie ktoś na te pytania wyżej? :wink:

Skomentuj

W tedy biorąc poprawkę na ten "błąd programu" w strojeniu było by jakieś 37-38Hz
                              nie - byloby 32-33Hz ;]
                              to ty masz stroic wyzej a wychodzi nizej

Ile ten br musi mieć przestrzeni między końcem a tylną ścianą suba?
                              jak bedzie za malo to tylna scianka bedzie dzialala jak przedluzenie tunelu :P

Jak obliczyć w tedy ile zajmuje ten port br litrażu?( jestem słaby z matmy )
                              A i czy w tym br mam jakoś zaokrąglić krawędzie?
                              to jest zwykly prostopadloscian - jak tego nie policzysz to nie bierz sie za budowe suba...
                              a scianki mozesz zaokraglic

Skomentuj

Jak obliczyć w tedy ile zajmuje ten port br litrażu?( jestem słaby z matmy :( )
                                szerokość tunelu pomnożyć przez jego długość z odjętą grubością przedniej ścianki pomnożona przez wysokość tunelu z dodaniem grubości ścianki nad nim i wychodzi ile tunel zabiera z wewnętrznej objętości paczki.

Skomentuj

to ile muszę w końcu zostawić tej przestrzeni od ścianki tylnej? a i czy te 3cm wysokości br będzie ok?
                                  a tak przy okazji jakiej wysokości tunel szczelinowy musi być do hds 164nomex żeby nie świstał?
                                  A z tym obliczeniem objętości br to fakt nie ogarnieniem się że można normalnie jak skrzynkę o takich wymiarach policzyć...

Skomentuj

to ile muszę w końcu zostawić tej przestrzeni od ścianki tylnej?
                                    tyle ile zostanie ;]
                                    czy te 3cm wysokości br będzie ok
                                    tak
                                    a tak przy okazji jakiej wysokości tunel szczelinowy musi być do hds 164nomex żeby nie świstał?
                                    przelicz sobie fi 70mm (pwierzchnie) na prostokat i dla pewnosci dodaj troche...

Skomentuj

Cyt:
                                      eee, przecież fs głośnika nie decyduje gdzie był produkowany

Wiele osób kupiło Tonsila GDN 30/120 z różnymi grubościami górnego resora
                                      a to oznacza, że fs diametralnie się różni od wzorcowego i jest wynikiem niedbalstwa wręcz tandety a to z kolei prowadzi do wnisoku, że membrany mogły być made in china gdyż wiel rzeczy z tej krainy jest... jaka jest. A wiadomo, że Tonsil składał głośniki na membranach z Chin.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tran
                                        Cyt:
                                        eee, przecież fs głośnika nie decyduje gdzie był produkowany

Wiele osób kupiło Tonsila GDN 30/120 z różnymi grubościami górnego resora
                                        a to oznacza, że fs diametralnie się różni od wzorcowego i jest wynikiem niedbalstwa wręcz tandety a to z kolei prowadzi do wnisoku, że membrany mogły być made in china gdyż wiel rzeczy z tej krainy jest... jaka jest. A wiadomo, że Tonsil składał głośniki na membranach z Chin.
                                        Jesli to co mowisz jest prawda, pokaz jakies foty, a nie tylko puste slowa bez konkretow.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X