Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Porozmawiajmy o zwrotnicach....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Porozmawiajmy o zwrotnicach....

I po co komu ten schemat jak wykresów brak?

piku16, projekt byl podany jak jeszcze SW mial czas zeby tutaj bywac. a ze wiemy ze bawis zwrotnicami sie chlopak potrafi to ciesz sie ze masz przynajmniej i to
    jak znajdzie sie wiecej czasu i glosniki to sie zmierzy :P

Skomentuj

Mnie ciekawi wpływ tej cewki na wysokotonowym ;-)

Skomentuj

Sound Wave już kiedyś takie coś stosował na SC10n.

Skomentuj

dokladnie - pieprzy dzwiek wg mnie mimo ze linearyzuje pomiar
          moja rada - NIE MONTOWAC :P

Skomentuj

:] robiles porównanie bez i z ? mocno krzaczy odsłuch ?

Skomentuj

testowalem na sc10n - z cewka jest tak jakbys zatkal nos i probowal mowic :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Nie na temat...
                Zamieszczone przez Yoshi_80
                takero, te monitorki to te co rok temu na AS można było usłyszeć?
                tak, to te ,choć kto tam wie czy jakiś zmian w zwrocie nie wprowadzili
                Aha no to juz mniej wiecej widze czemu to na moje ucho darło jape i po prostu nie grało. I nie tylko ja miałem takie wrażenie bo grymas zniesmaczenia na twarzy seweryna jak weszliśmy do pokoju był potwierdzeniem tego co i ja słyszałem.
                Filtr kopułki jest na moje oko zwalony na maxa. Pierwszy kondziłek ok 3,9uF , ale drugi niewiele wiekszy od niego 4,7u to juz jest bład i do tego okraszone sporą cewką 470uH. Nie miałem tego głosnika na pomairach wiec trudno zasymulować działanie tego filtru ale na pewno jest to filtracja z bardzo duzą dobrocią.
                Połączenie 3 rzedu z 3 rzedem juz jest podejżane bo rzadko się taka sztuczka udaje a po obejzeniu wartosci elementów widać, że tam troche sieczka jest zrobiona. Zreszta to też widać po przebiegu impedancji, że jest coś nie halo.

Skomentuj

Widzę że w końcu ktoś kto ma pojęcie o zwrotach przemówił i potwierdził to że podjerzane są te zwrotki STX'a a do kopiowania było już tylu chętnych, fakt nie słyszałem tego ale nie uznam tego za dobrą zwrotę.

Skomentuj

Teoretyzowanie nic tu nie da. Jesli glosnik ma mala dobroc to filtr o duzej dobroci mu nie zaszkodzi bo wypadkowa dobroc jest iloczynem.
                    Jesli mamy filtr butterwortha czyli o dobroci 0,7 to niektorzy beda krecic nosem ze za duzo ale jak polaczymy szeregowo dwa takie filtry to powstanie linkwitz z dobrocia 0,5 czyli audiofilsko.

Ktos przy tworzeniu tej zwrotki ja sluchal i podobno bylo na to poswiecone 500godzin. Kolumna brzmi tak jak konstruktor chcial a my mozemy tylko wyrazic swoja opinie czy nam sie to podoba czy nie. Rozwiazania techniczne nie maja tu zadnego znaczenia.

Ale faktycznie brzmialo to ostro bo tak brzmi ta wysokotonowka. Niektorym moze sie to podobac.

Skomentuj

Irku- sam kiedyś pisałeś o tym, że to nie bezpiecznie jak impedenecja wzrasta, albo opada ponizej minimium, a teraz przymykasz na to oko...?

Jak dla mnie zwrotka ta została przekombinowana, tak samo jak cała reszta ich konstrukcji pchąją wszysto co się da, żeby tylko char-ka wypadkowa była równa jak stół, a jeszcze wygładzanie pomiarów, to już fenomen stx-a.

Ktoś kiedyś pomyślał po co stx, stosuje tyle układów rlc, skoro ma takie równe charki głośników hmm zastanawiające prawda?

Skomentuj

oj piku sa dwie podstawowe zasady ...

zestawy projektowane i przeznaczone na masowa sprzedaż dla wielu odbiorców o roznych gustach.... po prostu w sklepie kazdy moze sobie kupic...musza byc uniwersalne,
                        a jedyne krytetium tutaj to rowna charakterysytka przetwarzania dla wironosci przekazu oraz maksymalnie wysoka skutecznosc.... (no wiadomo ze przebieg impedancji bez niespodzianek ;p)....

druga zasada to taka ...ze wyjatkiem od pierwszej są firmy ktore przyjelo sie nazywac hi-endem... czasem zrobią taki cyrk dookola ktorego zrobią nagonke smieszne pisemka w ktorych to dowiemy się ze "taki wspanialy byl plan konstruktora by pieknie wymodelowac tą charke dla wykwintnego audiofila" ....

PS bez urazy ale akurat do osoby ktora projektowala np 3drozny zestaw opublikowany na stx...to brakuje ci naprawde sporo ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                          PS bez urazy ale akurat do osoby ktora projektowala np 3drozny zestaw opublikowany na stx...to brakuje ci naprawde sporo ;p
                          Może i tak, nie znam tej osoby.

Ale teraz rozmawiamy o zwrotnicy którą stworzył a nie o tym czy wie więcej odemnie czy mniej- Prawda?

Skomentuj

piku16, nie rzucaj się.

Słuchałeś tej zwrotnicy w aplikacji ?
                            Bo jeśli nie to skąd możesz wiedzieć czy jest dobra czy nie ?

Skomentuj

b]Takero[/b]- Ja sie rzucam? niby w jakim sensie to mówisz? wyraziłem swoje zdanie na temat tej zwrotnicy, i to tyle to juz tego nie wolno?

Słuchałeś tej zwrotnicy w aplikacji ?
                              Bo jeśli nie to skąd możesz wiedzieć czy jest dobra czy nie ?
                              Żeby wiedzieć czy zwrotnica jest poprawnie złożona to trzeba jej słuchać? skad wziołeś tą teorie? odsłuch to jest nie odlączna forma sprawdzania zwrotncy, ale układ schematyczny i charakterysyki impedencji, wypadkowa, oraz filtracja głośników więcej na powie niż sam odsłuch.

Ja mówie tu tylko i wyłącznie o tym, że impedencja diamteralnie wzrasta i moim zdaniem jest zle. Ipdecencja powinna się trzymać minimum ipedencji+/-. przecież była o tym mowa wiele razy.
                              Ma ktoś pomiary tych głośników za pomoca S/W, jeśli tak to niech zasymuluje tą zwrotnice i zobaczymy co nam pokaze.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                                Żeby wiedzieć czy zwrotnica jest poprawnie złożona to trzeba jej słuchać?
                                Nie, że popranie złożona, ale czy nam dzwiek pasuje przy takiej aplikacji. mysle ze o to chodzilo...

Skomentuj

piku16, Ty weź się "rozładuj" jakoś , w internecie znajdziesz parę sposobów, a potem włącz się do dyskusji.

Już ? Jeśli tak to możemy zacząć rozmawiać.
                                  to juz tego nie wolno?
                                  czy ktoś ci czegokolwiek zabrania ?

Żeby wiedzieć czy zwrotnica jest poprawnie złożona to trzeba jej słuchać? skad wziołeś tą teorie? odsłuch to jest nie odlączna forma sprawdzania zwrotncy, ale układ schematyczny i charakterysyki impedencji, wypadkowa, oraz filtracja głośników więcej na powie niż sam odsłuch.
                                  po pierwsze to wziąłeś,
                                  po drugie to tę teorię
                                  a po trzecie to nie chce mi się dalej wymieniać twoich błędów :P
                                  Nie można sprawdzać zwrotnicy jako oddzielnego bytu, poza oczywiście błędami krytycznymi.
                                  Zwrotnicę testuję się wraz z głośnikami w kolumnie, słucha się , bo to przecież sprzęt audio, a tutaj brzmienie , subiektywne dość zresztą, jest wartością nadrzędną i wtedy się wyrokuje czy się komuś podoba czy nie.

Ja mówie tu tylko i wyłącznie o tym, że impedencja diamteralnie wzrasta i moim zdaniem jest zle. Ipdecencja powinna się trzymać minimum ipedencji+/-. przecież była o tym mowa wiele razy.
                                  Z 8R spada do 6R, to poniżej 30% więc jak najbardziej w normie.
                                  Spójrz na kolumny B&W , tam impedancja 8R kolumn ma minimum przy 3R2, to dopiero musi być badziew

Skomentuj

Ojj widze że bawi cię poprawanie moich literówek....

Pozatym pytanie nie było do Ciebie tylko do
                                    Irka
                                    .

Nie można sprawdzać zwrotnicy jako oddzielnego bytu, poza oczywiście błędami krytycznymi.
                                    Zwrotnicę testuję się wraz z głośnikami w kolumnie, słucha się , bo to przecież sprzęt audio, a tutaj brzmienie , subiektywne dość zresztą, jest wartością nadrzędną i wtedy się wyrokuje czy się komuś podoba czy nie.
                                    Twoim zdaniem impedencja która wzrasta o taką duzą wartość(cieżko mi powiedziec bo stx wkleił strasznie nie wyrazną fotke) jest popranie złożona? weż podepnij to do wzmacniacz lampowego ciekawe co on na to powie :razz:

Z mojej strony the end :wink:

Skomentuj

Ojj widze że bawi cię poprawanie moich literówek....
                                      wszak to diyaudio.pl, a to zobowiązuje żeby w ojczystym języku pisać.
                                      Pisanie z błędami w co drugim słowie jest po prostu wyrazem braku szacunku dla ludzi z którymi dyskutujesz.

Twoim zdaniem impedencja która wzrasta o taką duzą wartość(cieżko mi powiedziec bo stx wkleił strasznie nie wyrazną fotke) jest popranie złożona? weż podepnij to do wzmacniacz lampowego ciekawe co on na to powie :razz:
                                      oj tam zaraz pod lampę :P
                                      ile jesteś w stanie wymienić mi zwrot których impedancja w całym paśmie trzyma się w normie +- 30% ?

Skomentuj

ile jesteś w stanie wymienić mi zwrot których impedancja w całym paśmie trzyma się w normie +- 30% ?
                                        Daleko nie trzeba szukać spójrz na zwrtonice np; Yoshiego.

My tutaj mówimy o charc-e impedencji, która damietralnie wzrasta, te które trzymają się mniej więcej w całym pasmie, sa bardziej bezpieczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X