Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dwudrozne stereo na Seas/Tonsil/.. - potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dwudrozne stereo na Seas/Tonsil/.. - potrzebna pomoc

Witam serdecznie wszystkich DIY'owcow!
    Koledzy, potrzebuje wsparcia przy wyborze przetwornikow do niewielkiego, dwudroznego stereo. Zalozenia sa nastepujace: nisko-sredniotonowa 20'tka + tweeter, zalezy mi na ( w miare ) krystalicznej gorze, pelnej detali, takiej ktora bedzie w stanie wytworzyc ladna, przestrzenna scene, bas raczej glebszy ale nie mulacy, srednio szybki.
    Poczatkowo nastawilem sie na Seas'a W210NP + Seas KD30F. Niestety o ile KD30F mozan jeszcze dostac ( choc w Polsce nie znalazlem ) to z W210NP jest ogolnie problem. Myslalem tez o W170NP ale tego glosnika tez nie moge nigdzie znalezc. Kiedys na jakims forum znalazlem informacje, ze z tych seas'ow ( W210 i W170 ) raczej basu sie nie uzyska - a czy to nie sa przypadkiem te same przetworniki, ktore byly uzyte w jednej ze konstrukcji Paradigm'a ? - mysle tu o monitorach chyba serii 3 lub 4 - takie mleczno-przezroczyste z czarna kopulka, na miekkim butylowym zawieszeniu.
    Jaka jest roznica miedzy KD30F, KD29F, a KT27F (wersja chyba 550) ? Interesowaloby mnie jeszcze porownanie KT27F z Tonsilowskim GDWK 11/100 :)
    Czy Tonsilowski GDN 20/60/11 moglby zagrac z jakims wysokotonowym seasem w duecie ? - to taka wersja bardziej budzetowa :):)
    P.S. wiem ze w zalozeniach byla mowa o nisko-sredniotonowym, a GDN 20/60 to raczej niskotonowiec :)

Z gory serdecznie dziekuje za wszelkie porady i sugestie!
    Pozdrawiam, Ice.

Dodano: 2009-11-19, 08:55
    Acha moze dodam jeszcze ze preferowalbym zamknieta obudowe, mozliwie jak najmniejsza, a'la monitor.
    P.S. co do tego GDN20/60/11 - wspomnialem o nim za wzgledu na Qts, imho nadaje sie do zamknietej skrzynki ok 50l ( WinISD ) ale sredniotonowy bylby konieczny. Czy ktos z szanownego gremium ma moze podobna konstukcje - GDN20/60/11 + sredniotonowy + Seas KT27F ( a moze KD29F lub KD30F )?

wiesz, że jak sam wybierasz głośniki to czekają cię pomiary?

Skomentuj

Po ostatnim napadzie szału na tym forum dotyczącym klonowania kolumn WLM Twoja koncepcja wydaje się jak najbardziej poprawna. W WLM LaScala też przecież jest 20 cm niskotonowiec Visatona. Oprócz GDN 20/60/11 można by użyć, jeśli byłby gdzieś dostępny, GDN 20/60/15 stosowanego w Tonsil Perfect 150, w których był filtrowany przy 1,5 kHz, a więc w zakresie częstotliwości filtrowania kopułek Seasa 27TBFC/G lub 27TDFC w kolumnach diy.
      Ja dość dawno temu przerabiałem koledze kolumny Tonsila oparte na GDN 20/30 + GDWK 9/40 zamieniając te zniszczone głośniki nowymi. Zastosowałem wtedy GDN 20/60/29 + GDWK 11/100. Niestety koledze się tak spieszyło, że nie miałem czasu opracować jakiejś porządnej zwrotnicy do tego.
      Po moich doświadczeniach z kopułką STX AWX sadzę, że ona też nadaje się do takiej koncepcji, więc niekoniecznie trzeba ograniczać się do Seasów.

Skomentuj

Ice, w głośnikach 20cm pasmo ich przetwarzania jest ograniczone od góry. Więc będzie trzeba zastosować jakąś kopułkę z niskim Fs, żeby można było ją bardzo nisko ciąć.

A może właśnie tak jak Patefil, wspominał Wlm la scala. One też są na 20cm i jest do nich zwrotnica a głośniki nie drogie.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ok, dziekuje serdecznie za opinie i podpowiedzi! Nie bylo mnie kilka dni na forum, takze prosze nie myslec ze byla to ignorancja z mojej srtony. Po glebszym zastanowieniu i uwagach Patefila zaczalem sie zastanawiac nad ta seria AWX STX'a, mysle ze na poczatek przygody z diy bylby to fajy zestaw startowy :) Niestety nie mam duzego doswiadczenia w konstrukcji obudow, takze bede sie musial posilkowac jakims softem do wyliczania ich parametrow ( mysle tu o WinISD ). Co do zwrotnicy to mysle ze jak dobrze poszukam na formu to i zwrotka sie znajdzie. A co do skrzynki to mam juz pewien pomysl :) Sadzac po Qts przetwornika GDN 18/140/8 AWX mysle ze powinna to byc obudowa wentylowana ( bessreflex ), scianki wykonam z dwoch rodzajow plyt - wiorowa ( taka szarawa, dosc gesto prasowana) i mdf, oczywiscie skrzynka bedzie wylacznie klejona, scianki boczne, tylna, gorna i dolna grubosci okolo 1.6 do 2.0 cm, przednia okolo 2.8 do 3.2 cm, sicanki ciete pod katem i klejone, najprawdopodobniej vicolem. Zastanawiam sie czy na wewnetrzna strone scianki jako pierwsza warstwe tlumiaca nie oplacaloby sie dac korka, tak ze 3 do 4 mm grubosci ( ale jest to tylko opcja bo korek tlumi chyba bardziej wyszcze czestotliwosci, choc nie upieram sie ze mam tu racje ). Potem pojdzie mata bitumiczna, najlepiej dynamat albo stinger - te maty maja bardzo fajne parametry, potem gabka akustyczna zdystansowana o okolo 1cm ( dystanse w postaci waskich paskow tejze gabki ), no i w sam srodek welna z dzikich baranow! :) Mysle ze fajnie by bylo gdyby scianki gorna i dolna lub tylna byly pod pewnym katem zoznym od 90* czy 45* w stosunku do przedniej. Jesli chodzi o wyglad zewnetrzny to myslalem o jakims jasnym fornirze. Acha co do komor w srodku - zrobie to tak ze ich nie bedzie, wysokotonowka i zwrotka beda zamontowane tak na prawde we wnekach - tak na prawde komorach ale o grubosci plyty. Co o tym myslicie ?? Jeszcze raz serdecznie dziekuje za informacje.

Pozdrawiam,
          Ice

Skomentuj

Ice widać że się teoretycznie przygotowałeś.
            Zamieszczone przez Ice
            Co do zwrotnicy to mysle ze jak dobrze poszukam na formu to i zwrotka sie znajdzie.
            jeszcze nie ale możesz niebawem się spodziewać
            Zamieszczone przez Ice
            scianki wykonam z dwoch rodzajow plyt - wiorowa ( taka szarawa, dosc gesto prasowana) i mdf, oczywiscie skrzynka bedzie wylacznie klejona, scianki boczne, tylna, gorna i dolna grubosci okolo 1.6 do 2.0 cm, przednia okolo 2.8 do 3.2 cm, sicanki ciete pod katem i klejone,
            nie ma takiej potrzeby żeby łączyć pod kątem i bez wkrętów bo i tak prwdopodobnie wszystko okleisz fornirem
            Zamieszczone przez Ice
            . Zastanawiam sie czy na wewnetrzna strone scianki jako pierwsza warstwe tlumiaca nie oplacaloby sie dac korka
            korek nic tu nie da
            Zamieszczone przez Ice
            Potem pojdzie mata bitumiczna, najlepiej dynamat albo stinger - te maty maja bardzo fajne parametry
            maty mogą być, wystarczą zwykłe ze sklepu motoryzacyjnego
            Zamieszczone przez Ice
            potem gabka akustyczna zdystansowana o okolo 1cm ( dystanse w postaci waskich paskow tejze gabki ), no i w sam srodek welna z dzikich baranow! :)
            dzikie barany wystarczą :razz:

Skomentuj

Otwartych obudów się tak mocno nie tłumi jak ty chcesz to zrobić.
              Zresztą to przesada i audiofilstwo. Ale jakbyś robił closed z innymi głośnikami, to byś miał to poczucie, "porządności" zestawu :)

Skomentuj

Czaruję...
              X