Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer uzupełniający monitory odsłuchowe bliskiego pola

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer uzupełniający monitory odsłuchowe bliskiego pola

Witam! Postawiłem sobie nowy cel na najbliższy czas, mianowicie zbudować subwoofer, który miałby uzupełnić w bass monitory odsłuchowe KRK rp5g2. Monitory te mają membranę 5" oraz moc 75 w bi-ampie z tego co pamiętam, tzn. że jest osobny wzmacniacz na woofer i osobny na wysokotonowy. Od subwoofera nie oczekuje jakiś super mocy, czy wielkiej membrany. Chciałbym aby membrana mieściła się w zakresie 20-25 cm, gdyż w moim pokoju większa się nie sprawdza (miałem subwoofer samochodowy, który wylądował w końcu w samochodzie :) efektem jego grania było to, że w pokoju był średni bas, natomiast u siostry i w innych częściach mieszkania był potężniejszy i trzęsło się wszystko ). Chciałbym aby bass był dość soczysty, schodził w miarę nisko, gdyż pracuje głównie nad muzyką czarną (hip hop, r'n'b), ale poza tym słucham różnej muzyki i lubię sobie czasem posłuchać głośniej, więc fajnie by było aby też dawał trochę "pary" :) Budżet na razie myślę, że można zacząć od ok 100 zł na sam głośnik. Ciekawi mnie oferta tesli, tylko nie jestem przekonany co do wytrzymałości ich wyrobów. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

tonsil 20/80, 20/100
    szybkie głośniki.

Skomentuj

tonsile dobra, stare, sprawdzone, tylko czy to aby nie piankowe zawieszenie?

Skomentuj

tylko czy to aby nie piankowe zawieszenie?
        No i co z tego? Ja mam suba na GDN 20/80/2 od 2 lat i głośnik jest w stanie idealnym. Nie martw się, pianka na pewno nie odpadnie...

Skomentuj

nie lepiej nowszego STX 22 SCX? tonsil już nieco leciwy...
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ja mam to cudo GDN-22-140-8-SCX STX w 29L budzie, która nie jest zbyt optymalna do tego głośnika i jestem zadowolony. Zasilam go pojedynczym TDA projektu Irka. Bardzo podoba mi się prędkość bassu. Mam go ustawionego na odcięcie w granicach 110Hz gdyż wspomagam nim małe monitory ma ARNach. Słuchałem parę konstrukcji w różnym przedziale cenowym i przy muzyce większość się wlokła, albo bass "pływał" po podłodze. Ten daje dobrego kopa. Wiernie oddaje uderzenia bębna basowego. Do tego jest tani.

Skomentuj

pascal, dzisiaj dostaję mojego taniego VK 7810, jak chcesz możemy porównać :) Mam jeszcze starszego STX 22-120-4-SS pasywnie.

Skomentuj

Tylko ze Tonsil 20/80/2 z tego co wiem nie ma piankowego zawieszenia )

Co do odciecia na 110Hz to czy przypadkiem nie zrobi sie dodatkowy KANAL, przeciez to juz jest dosyc wysoka czestotliwosc.

Ja u siebie w subie mam odciecie na jakies 60Hz i juz slysze zaklocenie stereofoni.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                  Tylko ze Tonsil 20/80/2 z tego co wiem nie ma piankowego zawieszenia )
                  To takie jakby pół-piankowe zawieszenie. Nie wiem jak to nazwać, ale nie jest to 100% pianka ani 100% guma (tak jak w arn).

Skomentuj

na tym stx STX 22 SCX się właśnie zastanawiam, sprawdzi się równie dobrze jak tonsil? A może jednak jakaś tesla, czy strata bejów?
                    A jak sprawdzają się te stx'y z żółtą membraną? Wiem, ze to nie wyznacznik, ale pasowały by mi kolorystycznie do odsłuchów :P pzdr

Skomentuj

do tej pory słuchałem 22SS pod zintegrowanym ampli JVC (z DVD) i był OK, ale nie miałem żadnego odniesienia. W weekend podepnę pod panel VK to porównam. Mi też pasuje pod membranki KEP'ów Chociaż one niezbyt potrzebują wsparcia od dołu :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez pascal
                        Ja mam to cudo GDN-22-140-8-SCX STX w 29L budzie, która nie jest zbyt optymalna do tego głośnika i jestem zadowolony.
                        Za duza czy za mala?

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik
                          Za duza czy za mala?
                          Za mała, z tego co pamiętam to w projekcie STX FX-200 komora na niskotonowy z tym przetwornikiem ma około 35L.

W mnie to wygląda tak:

Skomentuj

a robiłeś symulację? Bo wydaje mi się, że 30 litrów to tak w sam raz by było, potem będę symulował różne warianty. A to jest buda zamknięta?

Skomentuj

Zamieszczone przez Cris
                              a robiłeś symulację? Bo wydaje mi się, że 30 litrów to tak w sam raz by było, potem będę symulował różne warianty. A to jest buda zamknięta?
                              To jest BR jest z tyły sześcianu. Zdjęcia z produkcji tego suba są w wątku http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15571 .

Ja tak naprawdę mam większą budę, ale parę litrów zabrałem skośną komorą na aktywną część suba, której jeszcze tam nie wsadziłem.

Skomentuj

A ja mam kumpla 22SCXa w 25-28 litrach i uwazam ze jest idealnie.
                                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12057&start=0

Skomentuj

no tak wychodzi dla tych 22 STX'a 25-30 litrów.

Skomentuj

no to idealnie jak na br, przynajmniej nie będzie mi dużo miejsca zabierał :) prawdopodobnie kupię tego stx'a tylko poczekam, bo może ktoś zaproponuje jeszcze co innego nie jest to moja pierwsza konstrukcja, ale do tej chce się szczególnie przyłożyć, na koniec po testach obudowę będę szpachlował, szlifował i malował na czarny mat. Mam jeszcze pytanie odnośnie wnętrza obudowy, czy robić jakieś dodatkowe kostki, klocki, listwy na kanty i jakie wygłuszenie, żeby maksymalnie wycisnąć jakość z głośnika?

Skomentuj

Można nawet próbować dać 20l, pewnie nikt nawet tego nie sprawdzał. Kolega ma suba na GDN 30/120 i obudowe 55litrow a nie 70 albo 80 jak proponuja niektorzy czołowi spece z forum.

Skomentuj

a więc ostatecznie zastanawiam się pomiędzy tonsilem 20/80 lub 20/100 a STX 22 SCX, pomożecie dokonać wyboru? deski na obudowę już mam wycięte (byłem dzisiaj w castoramie) i obudowa wyszła mi po wstępnych symulacjach 34 litry, po odjęciu wytłumienia, 2xbr i kosza głośnika powinno wyjść idealnie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X