Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie kolumny zrobić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie kolumny zrobić

Witam

Mam małe pytanie jakie kolumny proponujecie mi żebym sobie zrobił ... Mój pokój ma jakieś 4m x3m głownie słucham muzyki trance . Mój budżet na to wynosi jakieś 800zl

co mi proponujecie .... prosił bym o jakieś linki

ładne i dobre
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

a jakieś konkretne modele ???

Skomentuj

zadaj konkretne pytanie to dostaniesz konkretną odpowiedź...
        wolisz 2-way czy 3-way?, podłogowe czy monitory?, wolisz szybki bas czy mulący? góra ma być ciepła czy raczej ostra i szczegółowa...
        jaki masz wzmacniacz (moc, impedancja obciążenia)?
        itd...itp :P
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Kolumny moja być podłogowe najlepiej 3way hmm co do basu to nie wiem zaproponuje coś góra ma być ostra i szczegółowa a co do wzmacniacza kupie dopiero po zrobieniu kolumn ..

Skomentuj

A może stx15akx + wstęga monacora :P nie no żartuję sam mam plan na ich budowę dlatego zaproponowałem.

W budżecie 800zł zmieścisz się spokojnie w 3way STX dużo osób na forum je robiło także gotowy projekt jest. Można by też zrobić coś na lepszych głośnikach 2way..za 800zł to według mnie można naprawdę dość konkretne monitorki złożyć. Nie wiem na czym Ci zależy najbardziej..jak słuchasz trance i lubisz głośno to 3way będzie w sam raz z tym, że to więcej roboty. Też słucham muzyki trance i "niestety" nie wszystkie kawałki są ponagrywane "audiofilsko" i pakowanie się w jakieś kozackie kopółki itd. nie ma sensu. PJ wystarczy

Skomentuj

PeterWhite, primo - zly dzial
              secundo - wiecej szczegolow

te 800zl to na cale kolumny? czy tylko na same gosniki?
              no i jaki wzmacniacz masz do tego?

Skomentuj

te 800zł to na głośniki , zwrotnice i wytłumienie ..... a co do wzmacniacza to po zrobieniu kolumn dopasuje jakiś i kupie

Skomentuj

Zamieszczone przez PeterWhite
                  Kolumny moja być podłogowe najlepiej 3way
                  w tej cenie tylko to

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                  http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
                  http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                  http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                  http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
                  tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

Skomentuj

ja bym polecil 3wy na stx http://stx.pl/index.php/product/show/id/503 choc jest duzo zastrzezen na forum co do tej zwrotki

sam mam taka konstrukcie tylko z inna kopulka i slucham trence jak i House i electro i moge polecic wlasnie do takiej muzyki tylko mam zastrzezenia co do wysokich ktore nie bardzo mi odpowiadaja i przymiezam sie wlasnie do ich wymiany walsnie na awx (mam nadzieje ze bd lepiej)

i jeszcze jedno te kolumny moga byc troche za duze do takiego pomiesczenia

Skomentuj

Zamieszczone przez pajol112
                      choc jest duzo zastrzezen na forum co do tej zwrotki
                      nie do tej a do tej z M-100

Skomentuj

do trance PJ wystarczy (to co Pawel S. podał), no i kosztuje 27zł a nie 96 :) tak czy inaczej oba projekty na STX się sprawdzą, chociaż równie dobrze można zrobić w niedużym pokoju 2 drogi na nowych AWX (w opracowaniu) i ewentualnie uzupełnić subem gdyby było mało basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          pajol112 napisał/a
                          choc jest duzo zastrzezen na forum co do tej zwrotki
                          nie do tej a do tej z M-100
                          aha to moj blad :roll:

Skomentuj

jednak wybrałem te co mi polecił pajol112 ... po zrobieniu wstawię fotki do opinii ;p a jaki wzmacniacz byście polecili do tych kolumn tak do 400zl

a i jaką mi polecicie zwrotnice tą oryginalna która w nich jest czy inna ??

Skomentuj

jaki wzmacniacz byście polecili do tych kolumn tak do 400zl
                              cokolwiek zeby mialo 100-150w/8ohm
                              a zakup nie przez allegro tylko w komisach lub czyms podobnym - trzeba odsluchac przed zakupem

a i jaką mi polecicie zwrotnice tą oryginalna która w nich jest czy inna ??
                              oryginalna - ale nie koniecznie kupiona u nich. mozesz zlozyc ja sam na czesciach kupionych w www.polink.com.pl

Skomentuj

dobry wybór. zwrotnica oczywiście z kompletu. zamawiasz cały kit czy tylko głośniki i zwrotnice, a skrzynki we własnym zakresie?

komplet głośników (6szt.) 438zł, zwrotnice, terminale, br jakieś 150-200zł, zostaje koło 650-700zł na obudowy, fornir, wytłumienie, kolce.

co do wzmacniacza możesz nawet uniampa zrobić, koło 200zł wychodzi + obudowa.

Skomentuj

Zamawiam tylko głośniki zwrotnice i i resztę potrzebnych rzeczy
                                  a obudowę robię we własnym zakresie ponieważ mój brat ma stolarnie i bez problemu zrobi mi takie dwie skrzynie

[ Dodano: 2009-11-21, 14:59 ]
                                  i mam prośbę może ktoś mi wysłać linka do tych zwrotnic ??

Skomentuj

nie znalazlem linka do zakupu samych zwrotnic z zestawu diy stx-a fx-200 sledze ten watek z uwaga bo sam klepie juz pudla do 3 droznych stxow zamowie kopolke awx a swoja droga czy zwrotnica proponowana przez stx jest lepsza? niz ta z rapidowych linkow Pawla? (ktora to mialem zamiar zastosowac a teraz mam dylemat) czy ktos z forumowiczow zrobil jakis pomiar? moje kolumny dostana wnetrznosci dopiero w marcu za tydzien wybywam na 3 miesieczna delegacje wiec chetnie poznam opinie autora watku po zakonczeniu jego projektu

Skomentuj

napisz do STXa - powinno sprzedac zwrotnice

a co do jakosci zwrotnic - to zupelnie inne konstrukcje

Skomentuj

z tego co wiem to firma STX w przyszłym tygodniu wystawia te zwrotnice na sprzedasz :)

Skomentuj

Czaruję...