WItam wszystkich. Ostatnio udało mi sie nabyć vify pl18wo09-08 i w zwiazku z tym mam pare pytań: W internecie znalazłem zwrotnice, vifa jest w parze z xt25tg zwrotka czy ta zwrotnica bedzie potrzebowala zmian jak bede chcial dac xt25bg(to samo co tg tylko dodatkowy magnes), nastepne pyt. to czy w cewce 2.2mH wystarczy drut 1mm czy lepiej dać 1.2mm?i wreszcie przechodzac do tematu, czytalem ze ten pl18 ma zacofana troche srednice wiec myslicie ze trzeba do niego jakiegos sredniaka(mam na stanie vife tc14 8ohm) Z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam wojtek
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie: 2 way czy 3 way doradzcie
Collapse
X
-
trochę to nie znaczy, że trzeba mu średniaka. to jest głośnik pod 2 drogi, a nie 3.
Zamieszczone przez akustykNowa wersja XT25BG-60-04 ma drugi pierścień ferrytowy, zwiększający siłę układu magnetycznego, co podnosi efektywność o 1,5 dB; jednocześnie pierścień ten powiększa komorę wytłumiającą, zamkniętą z tyłu antyrezonansową kopułą. Głośnik w tej wersji jest stosowany w najnowszych projektach AkustyKa, ale może też posłużyć do "apgrejdu" wszystkich konstrukcji z XT25TG30-04, zwłaszcza jeżeli celem jest lekkie wzmocnienie wysokich tonów.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
-
pl18wo09-08 zajebisty głośnik, jak trzeba szybki, jak nie wolny bas.
do 2 way nadaje sie
co do średnicy, to porównywałem go z M18WO i M18 grał jak stare radio w porównaniu do PLki. Po prostu powiem, że głośnik ma średnice, wyraźna i mi się ona podoba.
Jeżeli znajdziesz opinie o M18, to te wszystkie zdania o nim, przedstaw sobie tak jak napisałem "M18 w porównaniu z PL gra jak stare radio, bez średnicy i w ogóle tonów."
co do zwrotnicy jest ona dziwna, dla wysokotonowca cewka przed kondziołem?
Skomentuj
-
No spoko dla mnie dziwna jest pod względem:
a) schematu
b) wykresu charakterystyki ktora jest zrobiona rodem z stxa, wygładzenie o oktawę
c) wykresu impedancji, coś mi sie nie podoba jednak :)
CO do brzmienia no nie wiem bo skąd mam wiedzieć :-) może akurat to gra cudownie nie wykluczone. Choć z doświadczenia wiem że dziwaczne zwrotnice dziwacznie grają
Skomentuj
-
:] Ja nie wiem, ja zawsze robie swoje zwrotnice i dopasowuje do siebie. Nie polegam na opinii innych kieruje się własnym słuchem ;-)
Jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. Składaj, posłuchaj i zadecyduj czy to gra czy nie, zawsze przecież można zrobić nową zwrotnicę.
To że kilku ją skopiowało nie znaczy że gra dobrze , może nawet sugerować że to udana zwrotnica, ja jednak sprawdzałem kiedyś takie opowiastki i robiłem zestawy które chwalili że takie super a grały conajmniej niesuper ;-)
Decyzja należy do Ciebie
Skomentuj
-
kup XT25TG, fajny, szczegółowy, wyraźny głośnik.
mam opracowaną przez siebie zwrotnicę do PL+XT, pokaże wszystko (jak pisze niżej) w swoim czasie. Po prostu konce wzmacniacz i wszystkim sie potem pochwale.
Zanim zrobisz bude to myślę, że ja pokaże swoje zabawki i se sciągniesz zwrote. :)
[ Dodano: 2009-11-22, 01:22 ]
co do dziwnych zwrotnic to ja złozyłem specjalnie ta zwrotnicę:
http://www.troelsgravesen.dk/PL18XT.htm
i po zrobieniu pomiarów wszystko było po prostu do dupy, zmarnowałem tylko kase na elementy... ściagnołem ch-erke całego zestawy na tej zwrotnicy i to co zobaczyłem nawet nie umiałem wytłumaczyć. To tak jakbym sobie byle jakie elementy połączył byle jak chciał i podobnie wykres by wyglądał... Różnica poziomów w przedziale [1k,20k] ze 15-20db, same góry, dołki, podbicia pasma, wygłuszenia, a w ogóle...
a jeszcze spejalnie sie na forum pytałem jak ta zwrotnice podłączyć, żeby nie było , że ja coś skopałem.
Skomentuj
-
Dzieki wielkie..kamien spadl mi z serca..szczerze mowiac gdybys nie napisal zapewne bym zaryzykowal i zrobil tamta zwrotke i zapewne myslal ze jest ok, bo to moj pirwszy powazny projekt na glosnikach vifa..na poczatku bawilem sie w alpierdach pozniej byly jakies ruskie az do dzisiaj jade na tonsilach..w zyciu nie slyszalem jak graja takie glosniki i nie mialbym ich do czego porownać z tej samej polki,te vify spadly mi jak z nieba. Zadziwia mnie to jak piszecie o tym jak podlanczacie aparature i projektujecie zwrotnice...dostrajajac kazdy szczegol..szacunek!!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez El_lieroco do dziwnych zwrotnic to ja złozyłem specjalnie ta zwrotnicę:
http://www.troelsgravesen.dk/PL18XT.htm
i po zrobieniu pomiarów wszystko było po prostu do dupy, zmarnowałem tylko kase na elementy... ściagnołem ch-erke całego zestawy na tej zwrotnicy i to co zobaczyłem nawet nie umiałem wytłumaczyć. To tak jakbym sobie byle jakie elementy połączył byle jak chciał i podobnie wykres by wyglądał... Różnica poziomów w przedziale [1k,20k] ze 15-20db, same góry, dołki, podbicia pasma, wygłuszenia, a w ogóle...
a jeszcze spejalnie sie na forum pytałem jak ta zwrotnice podłączyć, żeby nie było , że ja coś skopałem.
Skomentuj
-
ja też się ździwiłem.
kurcze, miałem pomiary ale je zlikwidowałem jak i całą zwrotnicę.
No chyba, że ja ( jak i pół forum co mi podpowiadało) nie rozumiemy schematu tej zwrotnicy...
Zresztą i tak tam sa jakieś dziwne wartości, 22uF na kondzioła...
0,3mH + 10uF na PLke...
Ja mam prostą 12db/12db zwrotę, wykresiki w porządku i nic mi więcej nie potrzeba.
Z początku też chciałem zastosować korekcje impedancji dla PLki, a jak widać zbędne to.
w punkcie przecięcia sumuje dokładnie (+6dB), w przeciw fazie dołek itp itd.
Skomentuj
-
Dzieki za pomoc :wink: w poprzednim poscie juz o tym pisalem ale ale tutaj jeste w innej sytuacji otoz mam jedna sztuke peerlessa hds 205 tylko ze w starszej wersji link na loudspeker sie pytalem czy jest mozliwosc kupna to powiedzieli ze u producenta jest tylko ze 390 zl za sztuke... :o wiec sobie odpuscilem i kupilem vify. Myslicie ze dobrze by zagral jako sub do tych vif?
Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj