Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3W na Vistaonach, co byście wybrali?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3W na Vistaonach, co byście wybrali?

Poteoretyzujmy trochę :) Pewnie powiecie, że znowu ten Visaton, ale...
    Jakbyście mieli zbudować 3W na Visatonach (ale aby nie zbankrutować), to jaki zestaw głośników do 3W byście wybrali?

czemu akurat visaton ?

Skomentuj

TIW200XS, TI100/AL130, KE25SC :)

Skomentuj

Visatony? Bo jest duży wybór + nie boją się podawać danych technicznych swoich konstrukcji.

Tak, KE25SC też mi się strasznie podoba. Na marginesie, pasowałby do jakiegoś mniejszego 2-way? W sumie z charakterystyki wynika, że możnaby było go nisko ciąć.

PS. to ja jeszcze podam moje typy: TIW 250 XS + AL 130 M + KE 25 SC czyli to, co siedzi w zestawie Conga.

Skomentuj

mbar, dziwne podejście masz...

Zamieszczone przez mbar
          Visatony? Bo jest duży wybór + nie boją się podawać danych technicznych swoich konstrukcji.
          stx też
          A poważniej - visaton ma parę fajnych głośników, ale są one imho sporo za drogie w stosunku do tego co oferują , a reszta to głośniki na poziomie starych tonsili i ew nowszych stxów z niższej półki.
          Tak się to prezentuje niestety.

Napisz jaki masz budżet.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
            TIW200XS, TI100/AL130, KE25SC
            Ja bym wybrał AL200 zamist TIW'a :). Pasuje bardziej wzroniczo i SPLem.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Napisz jaki masz budżet.
              1200 - 1500 zł.
              Właśnie, jak wygląda sprawa z nową serią STX, tą lepszą? Jest już jakiś projekt?

Skomentuj

Visaton podobnie jak Monacor głośniki z dolnej półki ma dość drogie (tym bardziej, że w przypadku drugiej firmy część z nich to zwykłe Tesle), ale nieco droższe już są całkiem niezłe, np. SPH-165KEP - ciężko u konkurencji znaleźć coś równie dobrego jak za swoją cenę.
                Visaton ze średniej półki akurat sporo do powiedzenia ma z alumiakami i jest konkurencyjny, nie mówiąc już o wysokotonowym ceramiku - KE 25SC.
                Konstrukcja jaką proponuje Yoshi chyba nawet jest dostępna w kicie na stronie Visatona, więc nic tylko kopiować, jeśli tylko nas stać :)

Skomentuj

I AL200 akurat na promocji w greltonie :)

Skomentuj

http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ege/index.html
                    takiej konfiguracji akurat nie ma

[ Dodano: 2009-11-23, 11:55 ]
                    2200zł ponad na same głośniki ;]
                    http://www.visaton.de/en/bauvorschla...200/index.html

Skomentuj

Z STX-em mam jeszcze taki problem, że wydaje mi się, że mają gorsze wysokotonówki, niż Visaton (w cenie od 90 zł w górę, wspomniany tu ceramik kosztuje ponad 3 stówy ).

Skomentuj

STX po prostu nie ma lepszych wysokotonówek niż AKX i tyle.
                        Kopułkę można zawsze gdzie indziej kupić.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          2200zł ponad na same głośniki ;]
                          http://www.visaton.de/en/bauvorschla...200/index.html
                          Ta, z czego 750 na same wysokotonówki...

[ Dodano: 2009-11-23, 12:45 ]
                          Czyli co, znowu klepiemy coś z STX + SC10N? :???:

Skomentuj

1200 - 1500 zł.
                            Z takim budżetem możesz zrobić albo dobre 2-way, albo słabe 3-way.
                            Z Visatona jakkolwiek ciężko będzie zrobić coś dobrego 2-way - dobre kopułki to ceramik, albo tytan, a te swoje kosztują i w zakładanym budżecie się na pewno nie zmieścisz. Lepiej brać w cenie do 200zł/sztuka coś z Seasów lub Vif - czyli plan kolumn na Visatonach legł w gruzach . Mając ponad kafla na pewno nie brałbym SC10N ani tym bardziej żadnego STXa (no chyba że ma być tanie w sensie pejoratywnym 3-way).

Skomentuj

Nie legł w gruzach, tylko muszę ciułać dalej... :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                dobre kopułki to ceramik, albo tytan
                                kwestia gustu, ale jak dla mnie dobre kopułki to dobre kopułki, bo są i dobre ceramiki i jedwabne i inne.

Skomentuj

Miałem na myśli te z oferty Visatona

Skomentuj

Dobra, zatem po Nowym Roku szarpnę się na te wysokotonówki KE25SC...
                                    Takero, czy chciałbyś je wziąć do testów na warsztat? Pracuję w Wawie, więc moglibyśmy się spotkać i mógłbym je na trochę wypożyczyć...

Skomentuj

Przy 3 drożnej konstrukcji licz sie z drogą zwrotnicą. W ostatnim projekcie jaki robiłem zwrotnica wyszła bagatela 450zł bo ceny czesci poleciały w kosmos a 3 drozna troche ich potrzebuje niestety .

Skomentuj

Fakt...
                                        Jak się nie obrócisz, dupa zawsze z tyłu, jak mawia klasyk
                                        A czy tymczasowo jakieś 2W z użyciem KE25SC da się skręcić? Czy w ogóle on się do tego nada?

[ Dodano: 2009-11-23, 15:25 ]
                                        PS. w tym projekcie http://www.visaton.de/en/bauvorschla...kii/index.html KE25SC jest puszczony od 2,5 kHz, więc częstotliwość podziału całkiem popularna wśród 2W :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X