Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w doborze głośników 165mm do kolumny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kupisz również w silesi membrany tonsil-made in china.
    Jak teraz czują się Wszyscy oszukani - że niby tonsil a jednak made in china :oops:
    Teraz wszystko jasne dlaczego np. gdn 30/120 ma różne resory górne i parametry nie zgodne z tym co podwawał tonsil :evil:

Skomentuj

Ok właśnie oglądałem te drugie kolumny są marki Unitra,
      w środku siedzą tonsile:

Sorki za jakość zdjęcia, ale foto mam w kom. a trochę ciemno tam było:P

Unitra zg30c114 - Czyli coś takiego

Głośniki to GDN 20/30 30w 4 OHm (najprawdopodobniej bo po 4 nie ma znaczka ohm, ale myślę że to o to chodzi)

Czy lepiej się zająć tym głośnikiem (wymienić te 2 niskotonówki) czy tym pierwszym?

Jako zamienniki myślałem o tych STX - GDN-20-80-4-SC

http://stx.sote.pl/gdn-20-80-4-sc.html

Kosztują 32 zł, czyli 64 za dwa.
      Jeśli się zdecyduję na ten głośnik, to mogę dać do 50 zł za sztukę, ale nie wiem czy tej cenie jest sens szukać czegoś innego.

Skomentuj

jeśli to tylko pianka się rozleciała to możesz je tanio zregenerować, zobacz sobie na Allegro górne zawieszenia
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

nowa pianka i głośnik gra. to są całkiem całkiem kolumienki, potrafią nieźle zagrać.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ok, sam raczej nie chciałbym się bawić w klejenie głośnika, bo może nic z tego nie wyjść.

EDIT: patrzyłem na allegro - zawieszenie piankowe do tego głośnika (polskie) to koszt 10 zł.
            Czyli 35 zł same zawieszenie + klej. Pomyślę nad tym jak sprawdzę czy głośnik jest sprawny.

Czy znacie jakieś firmy które się tym zajmują na dolnym śląsku (najlepiej Jelenia Góra, Legnica, ew. Wrocław).

Głośnik może też być spalony - jak najlepiej sprawdzić czy to tylko membrana poszła?

Skomentuj

Zamieszczone przez solmyr
              Głośnik może też być spalony - jak najlepiej sprawdzić czy to tylko membrana poszła?
              jak go podłączysz i nie dasz mu po tyłku to powinien normalnie grać bo cewkę trzyma jeszcze dolne zawieszenie

Skomentuj

OK już mam gotowe głośniki. Pojechałem do sklepu z audio zapytać o regenerację i okazało się że mają takie głośniki już przygotowane, 40w 4ohm, zapłaciłem 38 zł za sztukę na wymianę. Wyszło w sumie trochę taniej niż nowe STX - mam nadzieje ze bedzie to fajne grac. Jak sie już uporam z montażem to napiszę jak się sprawują.

Skomentuj

nie to żeby coś , ale ja taniej kupiłem oryginalne 20 40 ;]
                  Więc 38zł /szt z wymianą to imho drogo.
                  Na oryginalnych częściach chociaż zregenerowane ?

Skomentuj

No niby nie za tanio, ale mieszkam w takim mieście że wszystko praktycznie muszę zamawiać z przesyłką, więc w sumie to dużo nie przepłaciłem, już sobie wszystko przygotowałem, niestety zapomnaiłem zabrać do domu kutownicę i kolumny czekają do jutra:<

Skomentuj

Zamieszczone przez solmyr
                      No niby nie za tanio, ale mieszkam w takim mieście że wszystko praktycznie muszę zamawiać z przesyłką, więc w sumie to dużo nie przepłaciłem, już sobie wszystko przygotowałem, niestety zapomnaiłem zabrać do domu kutownicę i kolumny czekają do jutra:<
                      życzę sobie takich klientów jak najwięcej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
                        Lepiej skup się na Tonsilu, podaj chociaż, co to za zestaw. Jeśli zostanie Ci nieco waluty, to w tym Hitachi wymień co najmniej kondensatory z zasilacza -- to dużo pomoże. Poszukam gdzieś jego schematu, może coś pomogę :)
                        Chyba tak zrobię, nie kontaktuje też jeden przełącznik, i trzeba trochę go "podotykać" zanim zaczną grać dwie kolumny:P

Jakbyś miał wspomniany schemat może zabrałbym się do tego sam:P

[ Dodano: 2010-01-17, 11:22 ]
                        Za tonisle z wymianą zapłaciłem ok 32 zł za sztukę.

Grają znośnie, ale ten wzmacniacz "ledwo daje radę" czasami charczy, szczególnie przy kręceniu potencjometrami. Jak już ustawię i trochę po dotykam to jest ok, ale chyba będę musiał coś z tym zrobić.

Jakby kakiś schemat tego to byłobtoś miał jy fajnie rzucić okiem co trzeba byłoby wymienić i ile to by kosztowało.

A mam pytanie z innej beczki - kolumny mają bardzo ładny bas, ale wydaje mi się że niesie go dosyć nieźle do sąsiadów - nawet jak nie jest za głośno. Przynajmniej na korytarzu go wyraźnie słychać.

Kolumny stoją na podłodze (panele) - czy da się coś z tym zrobić - tzn postawić na czymś - np. jakimś filcu czy czymś, żeby nie przeszkadzać wieczorem sąsiadom? Czy to ma jakiś w ogóle sens - czy zawsze będzie niosło się do sąsiadów?

Bo w sumie to nie chciałbym komuś przeszkadzać, mnie bardzo irytuje jak chcę spać a ty coś gra za ścianą.

Skomentuj

Czaruję...
                        X