Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY 2 way - pomoc w wyborze.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY 2 way - pomoc w wyborze.

Siema. Potrzebuję zdecydować się na DIY. Podam trochę informacji, może pomoże podjąć decyzję.

Muzyka
    :
    - trance (vocal, progressive)
    - rock / hard rock
    - metal (heavy, power, folk, melodic)

Wymiary pokoju:
    - dł:5m
    - szer: 2,5m
    - wys: 2,44m

Wzmacniacz:
    Będzie Yamaha 2x100W 8Ω- modelu nie znam, jedzie do mnie od kumpla z drugiego krańca PL

Czego oczekuję:
    Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo. Nie za mało basu (basu nie da się zmierzyć w kg czy litrach, nie chcę przestawiać szklanek u sąsiada)(teraz mam Genius 2000X - basu jest trochę jak stoją blisko siebie, jak są rozstawione w pokoju - brak, wcześniej Logitech X-230 - dudnienie, anie bas).

Wymagania lokalowe:
    Muszą być 2way nie wyższe niż 45cm. Tak więc podłogowe odpadają.

Budżet: 500PLN

Co rozpatruję:
    1. GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-PJ
    2. GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
    3. GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-200-8-PJ
    0
    GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-PJ
    0%
    0
    GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
    0%
    0
    GDN-17-140-8-SK + GDWK-10-200-8-PJ
    0%
    0

Zamieszczone przez trapson
    Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo.
    no to niestety musisz o tym zapomiec przy PJtce... Jak nie masz kasy na lepsza kopulke to szkoda dawac AKX do niej bo to w ogole nie gra.. Wiem bo mialem taki zestaw a pozniej jeszcze z DX25 i dopiero tam sie okazalo ze 15AKX jest calkiem fajny. Takze z mojej strony 17SCX do PJ..

Skomentuj

15akx i vifa dx-25, lub tonsil 15/40 lub 13/50 z vifą dx-25 lub xt-25 :)

Skomentuj

jeśli ten 15AKX to z kopułką AKX albo DX25, 15/40/5 IMO nie warty do zabawy, chyba że kupisz gotowe Siesty monitor po 449zł/para :)
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

A może http://allegro.pl/item816881458_wypr...or_orzech.html
          ?
          Woofer świetny a po jakimś czasie możesz tam wsadzić vify na góre :)

Skomentuj

Hmmm 17SCX+PJ zagra lepiej od Gienków ? Ja mam 500PLN, a nie 900 w 500PLN to ja mogę kupić parę Tonsil Maestro II 60 :)

Skomentuj

ale cena 449 jest za parkę tych Siest
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                ale cena 449 jest za parkę tych Siest
                no i? Kolega ma do wydania 500zł...

Skomentuj

przed chwilą napisał, że nie ma 900zł na wydanie, więc logicznym było, że chyba policzył 449złx2szt
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi, sorki, nie zauważyłem tego :???: Chyba lepiej już dziś nic nie piszę tylko pójdę spać Co do tematu to z tych siest może koledze basu brakować

Skomentuj

Ja wszędzie widzę ~ 400pln/sztk. za - zresztą DIY - zabawa z tworzenia :)

Skomentuj

"Aukcja obejmuje zestaw dwóch głośników satelitarnych kolor orzech. "

Czytanie ze zrozumieniem się kłania...
                        a co do DIY, owszem...zabawa z tworzenia, ale czasami wybitnie nie ma co się silić...

Skomentuj

Ja wszędzie widzę ~ 400pln/sztk
                          http://allegro.pl/item816881458_wypr...or_orzech.html
                          "Aukcja obejmuje zestaw dwóch głośników satelitarnych kolor orzech."
                          Mylące jest info przy kup teraz, że to sztuka.

[ Dodano: 2009-11-24, 21:03 ]
                          LuSzTi byłeś szybszy :wink:

Skomentuj

Ja sprawdzałem w e-sklepach, dopiero na Allegro doczytałem, że tam jest za parę. Jednak to są kolumny 6Ω, a wzmacniacz obsługuje tylko 8Ω.

Skomentuj

Myśle, że jaka by to była Yamaha, to na 6 omach, nic jej sie nie stanie...zwlaszcza, że te Siesty nie są kolumnami o takiej mocy, że musiałbyś cały czas słuchać na prawie maksymalnej mocy wzmaka...

Skomentuj

Może uda mi się gdzieś w Warszawie posłuchać ich. Mam jeszcze jedno pytanie do DIY. Jeżeli głośnik 17SCX ma średnicę 145mm (ta "dolna" średnica) to dziurę wierci się na 145mm czy trochę większą ?

Skomentuj

Jeżeli głośnik 17SCX ma średnicę 145mm (ta "dolna" średnica) to dziurę wierci się na 145mm czy trochę większą ?
                                  możesz dać 1-2mm większą żeby nie okazało się żę zrobisz o ten minimetr za mała i trzeb potem się pindolić z jej powiększaniem ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Czyste brzmienie, z wyraźną sceną stereo.
                                    no to niestety musisz o tym zapomiec przy PJtce... Jak nie masz kasy na lepsza kopulke to szkoda dawac AKX do niej bo to w ogole nie gra.. Wiem bo mialem taki zestaw a pozniej jeszcze z DX25 i dopiero tam sie okazalo ze 15AKX jest calkiem fajny. Takze z mojej strony 17SCX do PJ..
                                    AAA i tu Was mam! Odkąd wstawiłem te PJki do ZG-386 to faktycznie stereofonię szlag trafił... No cóż, na przyszłość je skreślam.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
                                      AAA i tu Was mam!
                                      gdzie ? :lol: przecież napisałem że z PJ sceny sie nie zbuduje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                      X