Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

czy da się ożenić te 2 głośniki w 2way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

czy da się ożenić te 2 głośniki w 2way

Od jakiegoś czasu mam ochotę zrobić sobie zestaw na głośniku wstęgowym na górze.

Czy da się ożenić GDN-18-140-8-AWX i RBT-95 monacora http://monacor.pl/catalogue-product....62&SubKtg=1272

Z tego co widzę AWX ciągnie do 5khz a RBT-95 podobno najlepiej ciąć od 4khz 12db/okt. Czyli w pewnym stopniu się pokrywają. Nie mam w tej materii wiedzy, ani doświadczenia.

Rozumiem, że bez pomiarów nie da się odpowiedzieć za 100%, ale chodzi mi o czysto teoretyczne założenie.

Znalazłem taką konstukcje http://www.lautsprechershop.de/hifi/...bau_kut_en.htm , gdzie jest RBT-95 w 2way

Ten monacor wygląda na słabeusza.
    Jak bym go napewno do 2 way nie zastosował.

Skomentuj

Ten monacor gra tez z stxem 15akx , Takero cos wiecej moze powiedziec.

Skomentuj

pascal, zapomnij.

Zamieszczone przez pascal
        a RBT-95 podobno najlepiej ciąć od 4khz 12db/okt.
        skąd masz takie info ?

Ten monacor wygląda na słabeusza.
        Jak bym go napewno do 2 way nie zastosował.
        Przestań oglądać , zacznij słuchać :P
        Głośnik fajny, wyjątkowy jak na wstęgę bo tani, a wcale nie gra źle, przejrzysty, delikatny , bardzo przyjemny, ale ciężko do niego znaleźć niskośredniaka - tę wstęgę trzeba ciąć naprawdę dość wysoko... Radzę zajrzeć do ww zwrotki.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          skąd masz takie info ?
          "Bezkonkurencyjny wśród magnetostatycznych głośników na niemieckim rynku. Do zastosowań od 5kHz, zaskakująca efektywność 93dB oraz niskie THD, najlepsze wyniki w połączeniu ze zwrotnicą min. 12dB/okt."
          Nie wiem gdzie ja to 4kHz wynalazłem. Pewnie coś pomieszałem. Ale dzięki za podrzucenie tematu z 15akx. Wygląda naprawdę zachęcająco i gra już od 55Hz. Muszę się jeszcze z tym przespać, ale chyba wykonam ten projekt z ciekawości jak gra wstęga.

Skomentuj

A co byś powiedział Takero na połączeni tej wstęgi z monacorem SPH-30X?
            Te monacory już mam(sph, nie rbt), a ze wstęgami jeszcze nie miałem do czynienia

Skomentuj

cursor, można spróbować, ale wpierw przydałoby się wiedzieć jak naprawdę ten 30x wygląda - charka.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Radzę zajrzeć do ww zwrotki.
                Przepałem się z tym tematem i mam jedno pytanie co do tego projektu na 15AKX

Dlaczego ten zestaw ma taki straszny wykres impedancji. W okolicach cięcia zwrotnicy zaczyna się tragedia. Przy tak dużej impedancji w zakresie wysokich w sumie nie dziwne, że efektywność tej wstęgi wyszła na równi z AKXem. Co powoduje taki wzrost. Słabej jakości elementy zwrotnicy, jakieś duże rezystancje cewek czy poprostu ta wstęga i tez AKX pod koniec ma taką górkę.

Nie daje mi to spokoju :).

Skomentuj

Wysoki rezonans powoduje brak rezystora w seksji wysokotonowej - czyli wysoka dobroc filtru gornoprzepustowego.

Skomentuj

Nie wiem czy pojawily sie jakies pomiary GDN-18-140-8-AWX zatem wklejam swoj. Pomiar z pol metra, glosnik w obudowie, bez zwrotnicy.

Mam nadzieje ze link bedzie ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                      Wysoki rezonans powoduje brak rezystora w seksji wysokotonowej - czyli wysoka dobroc filtru gornoprzepustowego.
                      Gdzie powinien być ten rezystor i dlaczego nie jest to opisane w artykułach o zwrotnicach na stronie głównej? :)

Skomentuj

Nikt nie mowi ze powinien wogole byc. Najczescie wystpuje w w szereg (lub zamiast gdy zwrotnica jest 2 rzedu) z kondensatorem (tu 2,2uF) albo zupelnie na wejsciu filtra (bo daje mniejszy pik impedancji od rezystora w szereg (lub zamiast gdy zwrotnica jest 2 rzedu) z kondensatorem (tu 2,2uF).

Skomentuj

Skomentuj

Pogromca mitow, a projektowałeś już jakąś zwrotkę? Jak tam postęp prac? szkoda, że nikt nie ma obu głośników żeby z nimi powalczyć

Skomentuj

Jasne GTK, u mnie bas i tweeter STX AWX "skleilem" swoja zwrotka i gra to bardzo przyzwoicie, choc z pewnoscia nie jest to koncowa zwrotnica. Niestety mam tylko jeden komplet na strone, musze dokupic drugi aby miec stereo.

Skomentuj

Mi też po głowie ta wstęga chodzi od jakiegoś czasu. Na razie zaręczyłem ją z tym
                                SPH-135C (niestety "nie tani")
                                http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=512
                                Co o tym myślicie ?

Skomentuj

raven1985, jak chcesz 400zł zaryzykować to kup ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                                    Mi też po głowie ta wstęga chodzi od jakiegoś czasu. Na razie zaręczyłem ją z tym
                                    SPH-135C (niestety "nie tani")
                                    http://monacor.pl/catalog...g=62&SubKtg=512
                                    Co o tym myślicie ?
                                    głośnik bardzo ciekawy ale myśle, że niejest wart swej ceny...

Skomentuj

raven1985, na forum gdzies powinna byc opinia borysa o wersji 165c albo cp, bardzo dobrze zreszta oceniana Z TEGO CO PAMIETAM, porownywany do kepa był tez wiec mozna by sie bazowac troche na tym.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X