Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub ugrzęzłem w martwym punkcie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub ugrzęzłem w martwym punkcie

Witam
    Nabyłem po bardzo przystępnej cenie taki głosniczek:
    http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=518
    Producent podaje parametry wiec zrobiłem sobie symulacje w WinISD 70l 35Hz
    Wszystko ładnie peknie kupiłem materiał wykonałem skrzynie złozyłem uruchomiłem i się zdruzgotałem

skrzynia gra tragicznie, wytrzymałosc mocowa tragiczna nie wytrzymuje 80W (przy 60Hz) techniksa mie mowiac juz o 300W panelu na irf'ach nie mowiac o tym ze prawie nie ma roznicy czy go włoze do tej skrzyni czy nie

predkosc powierza w br prawie łamie nogi w piszczelach, nie wiem juz co jest co
    POMOCY!

Obudowa BR ?? wydaje mi się że buda jest trochę za duża 50l wystarczy z reszta tak samo jest napisane na stronie.

Skomentuj

Źle nastrojona obudowa, za wysoko. Musiałeś sie gdzieś pomylić. Zapodaj mu dłuższa rure i zobacz czy sie porpawi.

Skomentuj

Ja napis na stronie zrozumiałem jako powyzej 50l no ale mniejsza o to zastosowanie dluzszego tunelu nic nie dajemowie tu o 5 cm
        No ale wsadziłem ten głosnik w skrzynke 55l taka osmiokontna rura, niby tuba samochodowa podluzna otwor 8,20mm sr 12cm dlugosci wg programu 40Hz pod ten głosnik, a efekt
        zero basu powietrze z br łamie palce jak sie reke przyłoży tragedia poza tym powietrzem nic nie slychac

Skomentuj

Symulacja symulacją....

Monacor SPH-300 CTC
          80L BR, ft=30Hz (D=10cm, L=26cm), SPL=108dB@80W, Trennung bei 120...150Hz
          (bassbox)

Tutaj masz suba na tym głośniku http://www.lautsprechershop.de/hifi/...fi/cognito.htm

na moje oko to ta obudowa ma więcej niż 70L

Wymiary tej obudowy 800 x 380 x 460
          Strojona tym http://www.carhifi-shop.com/prosound...cor-mbr-85.php

Skomentuj

To nie jest wina głosnika tylko złej aplikacji, więc masz teraz pompke do materaca. W winISD alpha masz mozliwosc symulacji rowniez pod katem predkosci powietrza w tunelu, pokombinuj i wyciagnij wnioski przy jakis strojeniach najmniej bedzie dmuchać .

Skomentuj

Montowałem głosnik w 100l i 140l skrzyni, efekt jest taki że głośnij tracił wytrzymałość mocową,
              po tym jak zobaczyłem link ktory przesłał kolega powyżej tej skrzyni po wymiarach sądząc to ma 135l netto to otwór br trzeba by wstawic 15cm średnicy albo i 2 ale docinac i montowac "na pałe" mija się z celem nie ma innych programów symulujących?
              Może niech ktoś zrobi symulacje u siebie może któreś dane u siebie żle wpisałem nie mam pojęcia co jest nie tak, gdzieś też czytałem że są problemy ze strojenim przy głosnikach o niskim qts ...

Skomentuj

Coś źle liczysz, litraż netto podanej konstrukcji wynosi nieco ponad 100L.

Z podanego linku (Klang + Ton) konstrukcja strojona jest 3x Bass reflex z możliwością regulacji długości rurki co niestety zmusza do eksperymentów. Strojenie zostało ustalone w okolicach 30hz i od tego proponuje zacząć.

Pamiętaj żeby doliczyć do litrażu to co zajmuje magnes, wzmocnienia itp. solidna obudowa to też podstawa na zasadzie prób i błędów na pewno dojdziesz do jakiegoś zadowalającego efektu.

P.S nie lepiej było zainwestować np w Visaton TIW 250 ?

Skomentuj

Ten głosnik co mam kupiłem za niewiele wiecej czyli za 1/3 ceny sugerowanej przez producenta....
                  Pozatym mam juz panel do wzmacniacza za mocny do tego głosnika
                  Co do metody prob i bledow szczerze powiedziawszy to nie mam zabardzo czasu no i checi, zaufalem softowi i poplynolem pare groszy na material

Skomentuj

Zamieszczone przez Chiny_X
                    Pozatym mam juz panel do wzmacniacza za mocny do tego głosnika
                    primo - może Twój wzmak już traci kontrolę ? Podłącz go pod mocniejszym panelem i wtedy posłuchaj.
                    Choć mimo to buda imho za duża...

Co do metody prob i bledow szczerze powiedziawszy to nie mam zabardzo czasu no i checi, zaufalem softowi i poplynolem pare groszy na material
                    Z winisd trzeba umieć korzystać

Skomentuj

to znaczy? chetnie wyslucham porad

Skomentuj

tzn - to tylko symulator który oparty jest o naprawdę bardzo proste algorytmy, które nie wiele mają wspólnego z rzeczywistością ;]
                        Zrób co napisałem wyżej i opisz wrażenia.

Skomentuj

no raczej nie traci kontroli podlanczalem go pod tube ktora mam w samochodzie 2x alphard sw1203z se 90l paczka na 35Hz- wytrzyała wiecej niz ten głosnik no i dzwiek był inny :) podobało mi sie strasznie no ale długi i głeboki bas to tylko do samochodu,
                          ten monacor gra m 55l skrzyni nastrojonej 12cm otworem o srednicy 8,2 porownywalnie z z dwomo polaczonym rownolegle Mildtonami 150 porownywalnie ok 60Hz mildtony graja lepiej a ponizej 40 Hz lepiej gra monacor, nie wiem czy słusznie robie porownujac tego monacora do tych alphardow fakt monacor gra głosniej 5db skutecznosci wiecej robi swoje ale przy tym samym strojeniu (na to samo Hz) w tej samej skrzyni alphard za psie pieniadze gra potezniej

Skomentuj

Chiny_X, to Ty go generatorem testujesz ?
                            Podłączyłeś go pod ten mocniejszy wzmacniacz ?

Skomentuj

testowalem generatorem i czyms bardziej rzeczywistym muzyką niestety głosnik nie chce wytrzymac w 70l obudowie wiecej niz 100w w 55l słychac przedmuchy w br i miedzy glosnikiem i sciana frontowa jak sie wiecej mu zapoda dodoam ze w mniejszej obudowie odpowiedz imp. jest odczuwalnie nizsza czuc udezenie a nie słychac buczenie w wiekszej skrzyni nie ma ani buczenia ani uderzenia poprostu zaczyna nim szarpac.
                              obecnie jest podlaczony pod panel i wynioslem go z pokoju z kompem tak ze narazie gen odpada, głosnik w generatorze najładniej grał przedział do 40Hz nie zaleznie czy sakrzynia była nastrojona na 25 czy 35 Hz a z czestotliwosciami powyzej 50 Hz wogole sobie nie radził(generator)

Skomentuj

Zamieszczone przez szrapnel76
                                A może ty jakąś podróbkę kupileś a nie monacora?
                                Monacor ma różne głosniki różnej jakosci , tak więc wpierw pokusiłbym się o zmierzenie jego prawdziwych parametrów, a dopiero potem symulował.
                                Ale zaczałbym od zmniejszenia budy do 50l , 70l to sporo jak na 12 cali o których jak sie okazuje mało wiemy.

Skomentuj

Jak juz pisałem w 55l głosnik ma odpowiednia wytrzymalos tylko cisnienie jakie wytwarza wysadza powietrze w miejscach uszczelnionych w sumie rozwiazanie to wydaje sie dobre
                                  Własnie podlaczyłem ta tube(70l) do kina odsłuch muzyki tragedia, brak basu(wyzszego ok 60-80Hz), głosnik traci kontrole, zato przy pierwszym lepszym filmie gdzie jest jakas piosenka scena z dyskoteką jest rewelka... choc przy podkreceniu panela powyrzej połowy głosnik traci kontrole i słychac charakterystyczne zniekształcenia jak by głosnik był luzem - wiadomo o co chodzi jako ze skrzynia i tak jest spisana na strany i nie ma sklejonej dolnej sciany przesune ja zmniejszajac obietosc dam znac cco z tego wyszło

edit co do zmierzenia jego parametrow nie mam do tego odpowiednich narzedzi :
                                  1 nie mam mikrofony
                                  2 karta dzwiekowa w kompie to zintegrowany kodek wiec kicha straszna

Skomentuj

słychac przedmuchy w br i miedzy glosnikiem i sciana frontowa
                                    przedmuchy w br? :|

nieszczelna bude masz czy co? jak tak to uszczelnij, to ma duzy wplyw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                      słychac przedmuchy w br i miedzy glosnikiem i sciana frontowa
                                      nieszczelna bude masz czy co? jak tak to uszczelnij, to ma duzy wplyw.
                                      Poprostu robi sie takie cisnienie ze mozna sobie włosy po kompieli suszyc przy br

Skomentuj

a miedzy glosnikiem i sciana frontowa? ja to rozumiem jako dmuchanie z pomiedzy kosza glosnika a płyty.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X