Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

podział dla D25AG

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

podział dla D25AG

Witam, D25AG ma grać z peerless 5"
    http://www.madisound.com/pdf/peerless/831990.pdf
    robiłem symulacje w SW nie zastanawiając się nad częstotliwością podziału tylko nad kształtem ch-ki całego zestawu, po zabawie uzyskałem podział w okolicy 4kHz.
    http://img22.imageshack.us/i/35596406.jpg/
    1. Teraz pytanie dla doświadczonych czy warto schodzić niżej?
    2. Jaki wpływ mają klasyczny L-pad oraz rezystor wpięty w szereg na brzmienie wysokotonowca?

Na razie rozumiem kombinujesz czystko symulacyjnie. Ch-ke masz wznoszącą nie wiem czy celowo czy przezprzypadek ci tak wyszło. W praktyce rzadko kiedy stosuje sie taką równowage tonalną bo troche moze ci to za jasno grać.
    Ja bym minimalnie zwiekszył cewkę niskotonowca i zmniejszyl rezystor w tlumiku kopulki z 13 na ok 10 ohm. To tak na oko. Powinno nieco spłaszczyć równowage tonalna, moze nieco ci podział opadnie. Wszystko oczywiscie musisz rozważać pod kątem poprawnosci fazy, jak modyfikacje pogarszaja faze to trzeba sie z nich wycofać lub tak zmodyfikowac aby nie bylo pogorszenia.

Pojedynczy rezystor czy typowy L-pad z punktu widzenia brzmieniowego sa nierozróżnialne, maja tylko troche inne dzialanie od strony elektrycznej, przez co filtr sie inaczej zachowuje z jednym i drugim sposobem tłumienia.

Skomentuj

Zrób na początku jak napisał Yoshi zwiększ cewkę dla nisko-sredniotonowca wyróna ci fazę, obecnie przy 2-4khz jest wznosząca.

Od Siebie dodam że taki podział jest troche zbyt wysoki moim zdaniem, ten nisko-średniotonowiec ma reznons przy 4khz a Ty zrobileś nie mal że w tym miejscu podział to jest błąd, możesz spokojnie do 3-3,5khz ciąć tego D25AG on nawet i sporo niżej wytrzyma.

Pokaż jeszcze impedencje.

Skomentuj

Yoshi_80 wprowadziłem te zmiany uzyskałem wypłaszczenie ch-ki do ok 8kHz, powyżej została górka której nie mogę wyeliminować. Czy jest ona groźna dla brzmienia?
        Jak w SW zrobić przebieg imp dla filtrów?

Niestety w pracy nie mam możliwości wysłania fotek

Skomentuj

Spróbuj może tłumić pojedynczym rezystorem lub bardziej tym szeregowym a mniej równoległym, wówczas powinno tę górkę nieco zgasić. Możesz też spróbować zabiegu umieszczenia rezystora przer filtrem wysokiego.

Aby uzyskać przebieg impedancji trzeba we właściwosciach pliku zwrotnicy zaznaczyć opcję network impedance (prawy przycisk myszy na oknie zwr -> properites)

Skomentuj

Zamieszczone przez mal999
            robiłem symulacje w SW nie zastanawiając się nad częstotliwością podziału tylko nad kształtem ch-ki całego zestawu, po zabawie uzyskałem podział w okolicy 4kHz.
            I bardzo dobrze, to jest jedno z podejsc do projektu zwrotnicy. Drugie to scisle trzymanie sie zalozonego teoretycznie podzialu. Oba podejscia sa dobre i oba moga dac dobre wyniki pomiarowe (symulacyjne) ale dopiero pod odsluchaniu obu bedzie mozna wybrac lepszy wariant.

Jaki wpływ mają klasyczny L-pad oraz rezystor wpięty w szereg na brzmienie wysokotonowca?
            W zakresie malych tlumien (do ok 3dB) jest to bez znaczenia, szeregowy rezystor podnosi wypadkowa impedancje co skutkuje zastosowaniem mniejszego kondensatora ale wiekszej cewki. Dzieki temu mniej pobieramy pradu ze wzmacniacza. L-PAD to zamiana pradu na cieplo czyli marnowanie mocy. W sprzecie domowym sa to pojedyncze waty ale sprobujcie L-PAD-em stlumic estradowy driver o mocy 100W RMS.

Lekko wznoszaca charakterystyka w strone wyzszych czestotliwosci jest nawet wskazana. Bo to co widzimy to zazwyczaj pomiar na osi a sluchamy najczesciej pod lekkim katem co wyrowna charaktrystyke. Dobrze na koncu zrobic pomiar na osi i dwa katowe zeby sprawdzic jak ''ucieka'' nam charakterystyka. Powinien na podziale tworzyc sie lagodny dolek, jak jest gorka albo fale to kiepsko. Najwyzsze tony powinny lagodnie opadac.

6u8 i 0,13mH to juz duza dobroc filtra, moze juz spasc impedancja, bo na charce widac juz lekka gorke (filtr podbija efektywnosc kosztem impedancji).

Skomentuj

faktycznie, impedancja spada poniżej 3, jaki jest akceptowalny spadek imp od wartości nominalnej?

Skomentuj

30%- szkoda że nie możesz pokazać fotek co ci tam wychodzi, trochę ciężko bez tego nam będzie Tobie pomóc.

Zamieszczone przez irek
                I bardzo dobrze, to jest jedno z podejsc do projektu zwrotnicy. Drugie to scisle trzymanie sie zalozonego teoretycznie podzialu. Oba podejscia sa dobre i oba moga dac dobre wyniki pomiarowe (symulacyjne) ale dopiero pod odsluchaniu obu bedzie mozna wybrac lepszy wariant.
                Tak Ikru to jest dobry pomysl, ale zazwyczaj początkujący nie będą patrzeć na wazniejsze askpety, zobaczy że charka nisko-sredniotonowca zaczyna opadać przy 4khz, i robią tam podział, jak widać ten głośnik w tym miejsu ma rezonans, bezpieczniej jest podział przesunąć. niżej. Chodz jak wiadomo z doświadczenia wcale nie musi lepiej zagrać, czasami z tymi podziałami "na styk" brzmi lepiej.

Skomentuj

po poprawkach wedle wskazówek Yoshi_80
                  http://img691.imageshack.us/i/78412122.jpg/

Skomentuj

Ch-ka wypadkowa wyglada troche lepiej ale impedancja jest nie do przyjecia. Musisz przerobić ten filtr kopułki zeby miał mniejszą dobroć. Zmniejsz kondziołka, powieksz cewke tego filtru, pójdz w stronę łagodniej załamanej chki opadajacej po łuku a nie takiej spłaszczonej i ostro tnącej do dolu jak jest teraz. Możesz też pokombinować z pojedynczym rezystorem tłumiacym.

Skomentuj

nowa symulacja zrobię jeszcze z kolejną z pojedynczym rezystorem
                      http://img42.imageshack.us/i/76611320.jpg/

Skomentuj

Jest juz lepiej, spróbuj powiekszyc troche cewke w filtrze kopułki. Zauważ, że po podziale troche ci sie faza rozjeżdza bo ch-ka nisko-sredniego prawie nie dodaje sie do ch-ki kopułki tak jak ma to przed miejscem podziału. Trzeba by to też poprawić. Jeżeli przy 2/2 rzad sie nie uda wyprobuj 2/3 rzad . Możesz też zejsc jeszcze z cz podziału, ciut lepiej odfiltrować nisko-sredni.

Skomentuj

próbowałem zejść niżej z podziałem i co bym nie robił powstaje dołek w okolicy 5-8kHz, wydaje mi sie że to błąd przy pomiarze kopułki, jutro pomierzę ją jeszcze raz. Może ma ktoś pomierzoną,

Skomentuj

Podeślij mi pomiary na www.akustyk.com@gmail.com pomogę Ci.

Musisz jak napisal Yoshi zwiększyć cewke dla wysokotownoca poprawi to faze w zakresie 5-7kh. i przesunie niżej podział. tak samo można zrobic dla nisko-sredniotonowego głośnika.

Skomentuj

piku16 wysłałem na podany adres pomiary

Skomentuj

Obiecałem, że pomogę to właśnie to uczyniłem.

Na początek kilka moich uwag do pomiarów.

1. Brak wgranego pliku do mikrofonu.

2. Zbyt małe sinusoidy przy teście kanałów InR, InL u Ciebie jest na 14k a najmniej powinno być 16k, ja daje nawet 30-32k wtedy wychodzą bardziej wyrównane pomiary do weryfikacji.

3. Musisz "powalczyć" z Pluse masz zbyt słaby sygnał, to również wiąże się z pomiarami i ich wiarygodnością, do odczytu, zbyt mały pik pomiar wychodzi poszarpany, w twoim przypadku są strasznie poszarpane.

Tak jak obiecałem tak zrobiłem o to moja wersja "na szybkiego".

http://img682.imageshack.us/i/zwrotkadladiyaudio.jpg/

1 Podział- 2,7khz.

2 filtry 2/3rząd.

3. Jak widać impedencja jest w dość równa, i trzyma się w zakresie minimum impedencji.

4. Dołek zaczynający się od 3,5khz do 8,3khz to nie wina złej filtracji tylko ta Vifka tak ma przeszukałem kilka pomiarów tego głośnika i zauważyłem, że ten głośnik "po prostu tak ma". Mógłbym to oczywiście poprawić stosując układy RLC, ale Ja uważam, że takie sztuczne wyrównywanie char-ki to nie jest dobre rozwiązanie, i tak charakteru brzmienia głośnika nie zmienimy, a robienie tego na siłę może więcej zaszkodzić niż poprawić w brzmieniu.

5. Całość mieści się w zakresie -/+3db.

Skomentuj

Jeżeli nie było pomiaru z plikiem kalibracyjnym to należałoby taki wykonać, wówczas nieco inaczej by wyglądała ch-ka i zwrotnica.

Zamieszczone przez piku16
                                  4. Dołek zaczynający się od 3,5khz do 8,3khz to nie wina złej filtracji tylko ta Vifka tak ma przeszukałem kilka pomiarów tego głośnika i zauważyłem, że ten głośnik "po prostu tak ma". Mógłbym to oczywiście poprawić stosując układy RLC, ale Ja uważam, że takie sztuczne wyrównywanie char-ki to nie jest dobre rozwiązanie, i tak charakteru brzmienia głośnika nie zmienimy, a robienie tego na siłę może więcej zaszkodzić niż poprawić w brzmieniu.
                                  Moze i ta vifa tak ma ale 3dB dołek w tak szerokim paśmie bedzie bardzo słyszalny. Będzie to grać matowo i bez wyrazu.
                                  Lepiej jest juz pozostawić nieco wybujałe najwyższe pasmo i troche podnieść ten dół niż zostawić tak jak jest. Skraj pasma mozna wtedy sprobować stłumic nieco rezystorem. Po pomiarze z plikiem moze sie okazać, że nie ma za bardzo nawet czego tłumić i tylko lekkie przekonstruowanie L-pada i ta zwrotnica będzie ok.

Skomentuj

na wstepie dziekuję za pomoc

piku16

odp. 1 tak rzeczywiście nie wiem jak mogłem zapomnieć
                                    odp. 2,3 co do pulse to głośność ustalałem na słuch bo jak ustaliłem żeby pulse było ok 400 to wydawało mi się strasznie głośno

czy dając duże wzmocnienie mogę przy pomiarze uszkodzić wysokotonowca?

wieczorem robię nowe pomiary z uwzględnieniem waszych uwag i zobaczymy co wyjdzie

Skomentuj

Tak jest możliwość uszkodzenia głosnika przy zbyt mocnym sygnale. Generalnie jak ja mierzę to jest ok 2x ciszej niż do takiego normalnego spokojnego odsłuchu, ten sygnał z SW naprawde mocny jest. Zbyt głośne puszczenie tego sygnału też w pewnym momencie pogarsza pomiar bo wiecej odbić dochodzi.

Skomentuj

Yoshi_80 jaki masz pulse przy pomiarach jak piszesz wyżej?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X