Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

22-200-8-SC + 14-150-8-SCX + 100-200-8-PJ kolumny podłogowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

22-200-8-SC + 14-150-8-SCX + 100-200-8-PJ kolumny podłogowe

witam. mam zamiar wykonać 3-drożne kolumny podłogowe na STX'ach gdn 22-200-8-SC, gdm 14-150-8-SCX, gdwk 100-200-8-PJ. zastanawiam się, przy jakich częstotliwościach ciąć... wiem, że jest już gotowa podobna konstrukcja, ale chcę zrobić coś samemu

ta konstrukcja ma być eksperymentem, w którym zastosuję zwrotkę, którą zaprojektuję na podstawie strony www.kolumny.prv.pl . wiem, że bez pomiarów nie ma co robić, ale jak już napisałem, to będzie eksperyment :P

więc jeszcze raz: przy jakich częstotliwościach uciąć te głośniki?
    myślałem, żeby ciąć przy 2,5kHz oraz 6,5kHz.

pozdrawiam
    czarny

Zamieszczone przez czarny1906
    to będzie eksperyment :P
    jak już to wyrzucenie kasy w błoto... Po co robić coś bez sensu skoro masz gotowy projekt zwrotnicy i do tego jeszcze na lepszym GDN'ie? Nie masz co z pieniędzmi robić-wpłać na konto domu dziecka albo zrób coś co będzie miało ręce i nogi...

Skomentuj

ten lepszy gdn to jest ten 22-140-8-SCX?

Skomentuj

ten lepszy gdn to jest ten 22-140-8-SCX?
        dokładnie

Skomentuj

skoro est o tym napisane w temacie to na czym polega cięcie glośników :?:
          Ja uważam że takie eksperymentowanie to dobry pomysł, sam często tak robie. Człowiek uczy się na błędach. :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
            Ja uważam że takie eksperymentowanie to dobry pomysł, sam często tak robie. Człowiek uczy się na błędach. :mrgreen:
            ale po co specjalnie je robić?

Skomentuj

No przecierz nie jest z góry powiadziane że to musi nie wyjść. Ja na przykład robiłem tak z moją kolumną i prosze gra wyśmienicie, nawet jak ostro dostaje na wzmacniaczu. :mrgreen: A z resztą nie którzy lubia spędzać godziny na grzebaniu pzy głośnikach. ja z pewnością do takich należę :mrgreen:

Skomentuj

Ja na przykład robiłem tak z moją kolumną i prosze gra wyśmienicie
                posłuchał byś czegoś normalnego to byś zmienił zdanie co do tego ,,wyśmienicie"

Skomentuj

Słucham róznych rodzajów muzyki. Od regea po ostre kawałki z techna i naprawde daje sobie rade bez problemu. :mrgreen:

Skomentuj

naprawde daje sobie rade bez problemu. :mrgreen:
                    może pora na laryngologa? :roll: Ja się wstrzymam z dalszymi wypowiedziami, może kto inny przemówi Wam do rozumu :wink: A jak nie to róbcie po swojemu skoro wiecie lepiej :neutral:

Skomentuj

Nikt tu nie mowi że ktoś wie lepiej. Tu chodzi o sam eksperyment. I niech ktos mi odpowi na czym polega cięcie głośników, bo mniej więcej cos kumam ale nie do końca. :mrgreen:

Skomentuj

Skoro nie wiesz na czym polega "cięcie" głośników w kolumnach i bierzesz się od razu za robienie 3-drożnej kolumny to ja nie wiem czy nauczysz się czegoś na tym "eksperymencie". Chyba tylko tego, że czasem warto posłuchać rad kogoś bardziej doświadczonego, kto orientuje się w temacie. Projektowanie zwrotnicy (a trzeba tutaj wspomnieć, że zwrotnicę należy zaprojektować specjalnie pod każdy zestaw głośników) polega na wykonywaniu szeregu pomiarów przy użyciu przeznaczonego do tego sprzętu (którego jak podejrzewam nie posiadasz) i korzystaniu z pewnej wiedzy, której raczej nie ma się od urodzenia tylko należy ją zdobyć. Wydaje mi się, że to co napisał csbiczek (to o nieprzemyślanym wydawaniu pieniędzy) najlepiej podsumowuje Twój eksperyment.

Polecam na pierwszy raz złożenie czegoś ze sprawdzonych i dopracowanych konstrukcji - to wbrew pozorom też może przynieść wiele doświadczenia.

Skomentuj

Wszyscy wyżej mają rację, ale ja nie będę cię "przekierowywał". Sam znam doskonale zdanie "zrobie sam i h**" :)

Stracisz troche kasy na zwrotnicę, a jak ci sie nie spodoba to wymienisz na gotową.
                          Ciecie głośników polega na stłumieniu pasma przetwarzania przetwornika od pewnej wybranej częstotliwości. ( I co ci to dało :) ? )

Skomentuj

A co się przejmujecie ? Niech robią co chcą. A to, że nie będą świadomi, iż wynikiem ciężkiej bądź niedbałej pracy będzie kolumnowe gówno i akustyczna porażka, to ich sprawa.

Swoją drogą to poziom na tym forum leci na dno niczym kilkutonowa kotwica...
                            Bzdurno-debilno-oczywistych tematów na każdej stronie jest 80%.
                            Powinno się rozbudować trochę FAQ a takie wątki po odesłaniu do artów i wspomnianego FAQ zamykać/wywalać do kosza. Znam nie jedno forum na którym tak robią, a mimo tego userów ciągle przybywa i poziom jako taki się utrzymuje. Np na największym polskim forum o hodowli Mary Jane - powinniście Moderatorzy brać z nich przykład :P

Skomentuj

skoro est o tym napisane w temacie to na czym polega cięcie glośników :?:
                              skoro tak, to kup sobie parę głośników na 2 drogi do których są już zaprojektowane zwrotnice, potem przeczytaj wszystkie arty na stronie głównej dotyczące SW i zrób sobie zestaw pomiarowy.
                              Wtedy to będzie miało jakiś sens.
                              Jak już coś sensownego zaprojektujesz to kupisz części do tego + części do zaprojektowanej przez kogoś innego zwroty + części do wymiany, żeby poeksperymentować.
                              Wtedy czegoś się nauczysz.

Skomentuj

Ciecie głośników polega na stłumieniu pasma przetwarzania przetwornika od pewnej wybranej częstotliwości. ( I co ci to dało :) ? )[/quote]
                                A no to bo się chciałem dowiedzieć co to znaczy,z ciekawości. :mrgreen:

Skomentuj

Seba727, jest też coś takiego jak google i tam na takie błache pytania szukaj odpowiedzi(wiele osób ma jakieś pytanie i zaraz zakłada nowy temat- szukanie nie boli)

Skomentuj

Zawsze mozna pociac glosniki nozyczkami. Ja kiedys myslalem ze parowanie tranzystorow to jakis zabieg z para wydobywajaca sie z czajnika. Ale to bylo jak lezalem w kolysce :)

Skomentuj

ale i tak nikt nie odpowiedział na moje pytanie... napisałem, że to będzie eksperyment...
                                      więc jeszcze raz: jakie proponujecie częstotliwości podziałów?

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
                                        ale i tak nikt nie odpowiedział na moje pytanie... napisałem, że to będzie eksperyment...
                                        więc jeszcze raz: jakie proponujecie częstotliwości podziałów?
                                        to będzie drogi eksperyment który do niczego sensownego nie zaprowadzi.
                                        Jeśli chcesz poeksperymentować to napisałem wyżej jak to najlepiej zrobić.
                                        Pytasz jakie częstotliwości - chcesz kalkulatorem zwrotnice liczyć ?
                                        BO jeśli tak to daruj sobie to zupełnie...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X