Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie monitory DIY ? STX czy Tonsil ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie monitory DIY ? STX czy Tonsil ?

Witam. Potrzebuję monitory, które:
    1. Zagrają lepiej od Tonsil Tonsil ZgP-25-8-585(moja wersja jest eksportowa do Niemiec z GDN 20/40).
    2. Muszą mieć więcej basu od GDN 20/40.
    3. Muszą wytwarzać klarowną scenę.
    4. Nadawać się głównie do rocka i metalu, ale też disco i trance
    5. Nie będą meczyć.
    6. Zamknąć w budżecie 700PLN

Czy coś poniżej spełni wymagania ?
    1. GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-AKX
    2. GDN-17-140-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
    3. GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX
    4. Może coś na Tonsilu, Tesli, Visationie, Arnie ?

Wzmacniacz Yamaha AX-V401 - 2x55WAT 8Ω i CD Yamaha CDX-493

Ważne ! Nie mam miejsca na podłogowe !

Znajomy zalecił mi nowe Tonsil Space, ale wydaje mi się, że są ciut za drogie.

chcesz z gotową zwrotnicą, czy jesteś gotów na pomiary?

Skomentuj

Z gotową.

Skomentuj

Może nic nie doradzę ale odradzić na pewno mogę kopółkę PJ. Do muzyki metalowej czy rockowej ona się nie bardzo nadaje bo jest za ostra i talerze trochę kłuja po uszach. Wiem bo sam obecnie tymczasowo mam podłączony zestaw 15SCX + PJ i w metalu się nie sprawdza - talerze się wybijają - skręcanie trebli też nie bardzo pomaga bo się trochę średnica pogarsza. Jak słuchasz z dobrze nagranej płyty albo z plików bezstratnych to jeszcze ujdzie ale mp3 to porażka (choć zależy też od kawałka jakiego słuchasz). W reggae jest nawet ok, muzyki elektronicznej nie słucham więc nie wiem.

Kopółki AKX nie słyszałem.

Z podobnej półki cenowej dobre opinie zbiera zestaw tonsil GDN 15/40/5 + vifa DX25 lub XT25.

O wersji AWX z STXa jeszcze nie ma za wiele opini bo mało osób tego słuchało. GDN raczej spoko ale kopółka podobno taka sobie...

Skomentuj

Hm, ja o PJ mam wręcz odwrotne zdanie -- jest ona zbyt mało wyraźna do metalu i dla mnie talerze brzmią, jakby ktoś okleił je watą. Takie mam wrażenia z porównania z Visatonem DT 94 :)

Skomentuj

z 700zł na kolumny to nie tknąłbym PJ...
            Na początek radziłbym Ci przejrzeć rynek używanych kolumn DIY,
            można trafić na rodzynki za dobre pieniądze.
            Zamieszczone przez shenlong
            Znajomy zalecił mi nowe Tonsil Space, ale wydaje mi się, że są ciut za drogie.
            uwierz mi że cena to ich najmniejszy problem

Z takim budżetem to pomyślałbym nad jakąś 18 na dół , możnaby AWXa sprawdzić, a na górę co najmniej vifa.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar
              dla mnie talerze brzmią, jakby ktoś okleił je watą.
              skoro Twoje tak brzmią to te PJki co ja mam muszą być chyba jakieś zwalone bo momentami aż drażnią... no ale miałem ich juz chyba z tuzin i wszystkie tak grały... po prostu nie mogę jej polecić

a tak w ogóle to tutaj widac najlepiej, że najważniejszy jest indywidualny odbiór brzmienia a to, co ktoś poleci może być jedynie po części pomocne - no ale zawsze trzeba od czegoś zacząć żeby od samego początku za bardzo nie blądzić

Co do basu to chyba każdy z wymienionych przez Ciebie GDNów w obudowie BR zagra lepiej od GDN 20/40 w OZ jak ZgP-25-8-585

Skomentuj

Chyba, że to moje PJki są zwalone. Jakby nie patrzył, tych wysokich nie da się polecić i już

Skomentuj

Obydwaj macie racje - one nie są szczegółowe, ale jednocześnie są męczące :). I zgadza się - polecić ich nie można jeśli się ma tyle kasy.

Skomentuj

Hmmm nadal wiem, że nic nie wiem :) Myślałem nad GDN 13/50/9 + Morel MDT29 tylko czy można zaadaptować je do innych gabarytów ? Może STX GDN-18-130-8-AKX + Vifa dx 25 ? Ciężki wybór. Chyba będę musiał się zdecydować na coś z "złotej czwórki":
                    1. GDN 13/50/9 + Morel MDT29
                    2. STX GDN-18-130-8-AKX + Vifa dx 25
                    3. GDN-15-100-8-AKX (może GDN-18-130-8-AKX)+ GDWK-10-200-8-AKX (GDWK-10-250-8-AKX) [do, którego zestawienia jest gotowa zwrotka?]
                    4. GDN-18-140-8-AWX + GDWK-10-250-8-AWX

Skomentuj

po prostu zestawy z pj nie sa dobrym wyborem jesli ma sie taki budzet jakim ty dysponujesz
                      masz do wyboru takie zestawy :
                      GDN-15-100-8-AKX + GDWK-10-200-8-AKX
                      GDN-15-100-8-AKX + vifa dx25
                      GDN-15-100-8-AKX + vifa xt25
                      tonsil 15/40/5 + vifa dx25
                      tonsil 15/40/5 + vifa xt25
                      tonsil 13/50/9 + jakis seas nie wiem jaki symbol :razz:
                      peerless sds164 + vifa dx25
                      peerless sds164 + vifa xt25
                      GDN 18AKX + GDWK-AKX
                      GDN 18AKX + vifa dx25
                      GDN 18AKX + vifa xt25
                      GDN 18AWX + GDWK-AWX juz nie dlugo powinna pokazac sie zwrotka

ja bym celowal w zestawy z 18 centymetrowym glosnikiem bo po przesiadce z 20cm moze ci brakowac basu :razz:
                      mze te nowe AWX-y bo podobno maja wicej basu niz AKX

Skomentuj

i poki co AWX jest tanszy na dzien dzisiejszy od AKX :) Ja bym zaryzykowal
                        a zeby Cie podkusic:
                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16851 :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                        X