Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

GDN 16/40/1 + SC10N

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

GDN 16/40/1 + SC10N

Witam, posiadam obecnie monitory na oklepanych GDN16/40/1 oraz SC10N w BR które współpracują z subwooferem na Tonsilu GDN 20/80/2. Sprzęt napędza stara Yamaha CR-440 a suba MOSFET Irka.
    Gra to przyzwoicie z tym że te tonsile 16-tki nie mają praktycznie basu za to fajną średnice. Bez tego suba to poniżej 100HZ jest porażka. :neutral:

Monitory montowałem już dawno i jako że nie miałem pojęcia o zwrotnicach zakupiłem je na allegro. Pewnie domyślacie się już u kogo? Zgadliście, kolejny naiwniak Pana K. :evil:

W założeniu na stoliku zagości Uniamp i nie wiem czy modernizować ten zestaw co mam (zwrotnice) czy może Uni zasługuje na coś lepszego?.
    Nie mam jakiegos wyznaczonego budżetu bo oczywiście nie śpieszy mi się i moge rozłożyć to w dłuższym czasie ale bez przesady :razz:
    Źródło dzwięku to przeważnie komp, może później jakiś CD ale bez wodotrysków bo jakimś audiofilem nie jestem :roll:
    Pozdrawiam.

GDN czy GTC? bo to zupelnie rozne glosniki :P

Zamieszczone przez zomo
    Gra to przyzwoicie z tym że te tonsile 16-tki nie mają praktycznie basu za to fajną średnice. Bez tego suba to poniżej 100HZ jest porażka.
    jezeli to jest GTC 16/40/1 (czyli GDN 16/50/6) to odtwarza on bas i to calkiem niezle. nie za poezny ale bas jest

w jakiej obudowie to masz?

Skomentuj

No właśnie, Napisane jest z tyłu GDN 16/40/1 a nie GTC. Wsadzone są w ok 18L BR strojony na 45Hz, próbowałem zwiększać i zmniejszać obudowę ale "najlepiej" to gra właśnie w mocno wytłumionych 18L. Chciałem je zmierzyć Bassboxem ale głupoty pokazywało typu CMS 143 :razz: Przymierzam się do JIG-a.
      Czy np Vifa DT19D zagra lepiej niż ten Visek?

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo
        Czy np Vifa DT19D zagra lepiej niż ten Visek?
        mozliwe... ale bez dobrej zwrotnicy efekt moze byc malo zauwazalny

poka zdjecie tego GDNa

Skomentuj

Niestety nie mam aparatu przy sobie wiec zrobiłem na szybko telefonem

http://img134.imageshack.us/img134/5702/dsc00125s.jpg

http://img689.imageshack.us/img689/6661/dsc00126rb.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/6076/dsc00127de.jpg

Skomentuj

nie moge o nim znalezc info...
            nie wiem czy to jest to samo co GDN 16/50/6 tylko z innym koszem czy to zupelnie inny glosnik

ale jakby nie patrzec to i takl jak sam juz testowales basu z tego wiecej nie bedzie

Skomentuj

No też nie moge nic znaleźć. Podobno były montowane jako niskotonowe w kolumnach Samba 130 i kto wie czy one czasem nie były regenerowane przez kogoś.

Zastanawiam się czy aby nie lepiej byłoby kupić tego GDN 16/50/6 (a może coś z stx'a :cool: ) to miałbym pewność co w budzie siedzi no i zwrotka gotowa.

Basu za dużo nie potrzebuje bo subik doskonale uzupełnia i jak wiadomo jest dość szybki więc nic nie muli, do muzy w sam raz.

Tylko GDN 16/50/6 widziałem jedynie w wersji 4ohm.

Macie jakiś pomysł czym jeszcze można by zastąpić tego mojego?

Oczywiście obudowa i zwrotki będą robione na nowo :wink:

Skomentuj

no to jak masz robic na nowo to po co wymieniac sam glsonik niskotonowy?
                zostaw to co masz i powoli rob cos nowego - np AWXy STXa :P

Skomentuj

No właśnie widziałem je i kuszą bardzo :P

Przekonałeś mnie :lol:

Dzięki wielkie za odzew i pozdrawiam.

[ Dodano: 2009-11-28, 17:06 ]
                  A gdyby ożenić tego AWX 18-140-8 z Vifa DT19D?

Tylko potrzebowałbym pomocy przy zwrotnicy

Skomentuj

najpierw trzeba zobaczyc jak wysoko ciagnie AWX
                    a ze ma cewke wieksza niz AKX wiec raczej 19mm bedzie malo

Skomentuj

No i pomierzyłem ten głośnik:

Fs: 67Hz
                      Qts: 0,57
                      Qms: 2,94
                      Qes: 0,7
                      Vas: 17,7L
                      Sd: 147,4cm
                      Mms: 9,71g
                      Cms: 0,58mm/N
                      Bl: 6,5Tm
                      SPL: 90,6 dB

Wychodzi na to że trzeba wysoko stroić BR ale i tak raczej basu z tego głośnika nie wyda :razz:

Aha poniżej pomiar obecnego strojenia BR...jakże mój słuch jest zawodny :roll:

Skomentuj

Przepraszam ze rusze stary temat ale właśnie "nagle" po czwartej inkarnacji tonsilu pojawiły się podobne głośniki w kilku miejscach.
                        Na pewno nie powinny mieć takich parametrów. GDN16/40/1 było kilka rodzajów - co najmniej cztery są dostępne tutaj http://www.unifirm.sk/pages/renizton.html
                        Jak widac wszystkie mają większe Mms i niższe Fs W dodatku te które sie pojawiły w sprzedaży w audio-wideo max albo superelektronik (sklepy internetowe) mają wentylowane magnesy przez tkaninowy kapsel przeciwkurzowy taki jak w wersji 15om, czego nie ma w katalogu. To jest produkcja z końca lat 80. i początku 90.

Poruszam temat profilaktycznie jako ostrzeżenie przed "podrabiaczami" którym się wydaje że produkują głośniki tonsila i potem takie niewiadomoco sprzedają podpierając się parametrami z kart katalogowych których nawet nie zmierzyli.

Skomentuj

Czaruję...
                        X