Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt ze wzmacniaczem, glosnikow samochodowych do laptopa!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt ze wzmacniaczem, glosnikow samochodowych do laptopa!

Wpadłem na pomysł i oczywiście wraz ze zbliżającym się mikołajem postanowiłem zbudować małym kosztem taki oto mały zestaw do laptopa dla mojej dziewczyny:)

1. Posiadam głośniki samochodowe które grały w moim aucie i wiem co się mogę po nich spodziewać jak na 10 cm głośniki grają naprawdę świetnie. Jest to konstrukcja 2-drożna firmy Alpine (tu nie trzeba chyba nikogo uświadamiać)

2. Jako stację chcę użyć takiego oto wzmacniacza i oczywiście odpowiednio go zabudować ALBO ("nie przedstawiłem tego na rysunku ale koncepcja podobna") wbudować go w jedna małą kolumnę z tyłu oczywiście:)

a tu link do aukcji WZMACNIACZA

3. Koncepcja polega na tym by obyć się wielkich wzmacniaczy które są większe i cięższe niż sam laptop....... ten mały wzmacniacz samoch. dałoby się łatwo i ładnie zabudować i ominąłbym przy tym plątaninę kabli. Wydaje mi się że to dosyć estetyczne rozwiązanie:)

Dlatego mam pytania do was:

- czy konstrukcja tego typu i z wykorzystaniem wyżej wymienionego wzmacniacza ma sens??
    - jakim zasilaczem to zasilać??
    - czy takie głośniki wymagają określonej obudowy?? czy może być dowolna zamknięta ob. (tu myślę o sześcianie)

Z góry dziękuje za pomoc:)

Ten wzmacniacz się nie nadaje! Raz że to tylko mono, dwa trafo i zasilacz też swoje kosztuje... Jak chcesz tani mały wzmacniacz to zrób go na TDA1554Q

Skomentuj

ok podpatrzyłem ten wzmak i mogę go wbudować w kolumnę? gdzie mogę zamówić do niego części?? i plan jak to ma wyglądać w ogóle:) raczej wątpię że sobie poradzę ze zbudowaniem czegoś takiego:/

[ Dodano: 2009-11-28, 20:29 ]
      czy moge gdzies kupic taki maly wzmacniacz i wbudowac go w kolumnę??

Skomentuj

kup cos firmowego i wstaw to do monitorkow jesli sie da :razz:
        http://allegro.pl/item816617111_wzma...gx1_tanio.html
        http://allegro.pl/item828547634_okaz...retny_def.html

robienie malego wzmaka wyjdzie kolo stowki..

z reszta tu masz diy gotowy
        http://allegro.pl/item829553088_wzma...0w_zobacz.html

Skomentuj

wpemade, ten wzmacniacz co pokazales wydaje sie calkime ciekawy...
          az chyba go przetestuje :mrgreen:

a wracajac do tematu

http://img8.imageshack.us/img8/999/tda1554q.jpg

sama kostka to koszt 7-15zl
          caly wzmacniacz zmontowany kupisz za 20-30zl

glosniki wsadz w ladne obudowy - litraz mniej wazny :P

co do zasilacza - najtansze to stare zasilacze AT
          ale czasami wystarczy jakis zasilacz z odzysku - np od laptokow lub czegos co daje 9-18v i conajmniej 500mA

Skomentuj

wzmacniacz

a moze ten??::P

Skomentuj

wpemade, darmo bym tego nie chciał ;]
              Jak ktoś chce tanio to małe trafo + 2 x lm i obudowa od tunera tv satelitarnej.

Skomentuj

wzmacniacz

powiedzmy ze montuje cos takiego w jednej kolumnie.
                - czy moge bezposrednio podlaczyc zasilanie do tego??
                - czy moge zrobic wyjscie na 2x cinch -> m. jack
                - czy wtedy bezposrednio kablami moge podlaczyc te 2 glosniki??

dla zainteresowanych poziomem moich pytan moge wyslac moje zdjecie do rzucania lotkami (jestem poczatkujacy:))

Skomentuj

Zamieszczone przez wpemade
                  - czy moge bezposrednio podlaczyc zasilanie do tego??
                  tak, pod warunkiem ze jest ustabilozowane
                  - czy moge zrobic wyjscie na 2x cinch -> m. jack
                  wyjscie? :???:
                  wyjscie to robisz na glosniki - a jak to podlaczysz to juz twoja sprawa. najwygodniej chyba zaciskowo
                  - czy wtedy bezposrednio kablami moge podlaczyc te 2 glosniki??
                  tak

Skomentuj

hmmmm nie zabardzo rozumiem....

chodzilo mi o to ze chcialbym zeby przy tym ukladzie bylo wejscie 2x chinch zebym mogl to jakos z laptopem podlaczyc:) czy da sie to zrobic??

a wlasnie i co to znaczy ze musi byc ustabilizowane??

Skomentuj

szukanie nie boli - polecam elektroda.pl.

chodzi o to, że wzmacniacz (końcówka mocy) zasilana jest napieciem stabilizowanym - po ludzku mówiąc jak ma być 12V to będzie 12+- jakiś % odchyłki, a nie 8-15V losowo "dobranych"

Skomentuj

dobra rozumiem w takim razie moge zrobic wejscie 2x cinch przy tym ukladzie??

Skomentuj

dobra rozumiem w takim razie moge zrobic wejscie 2x cinch przy tym ukladzie??
                          tak

wpemade, patrząc na Twoje posty to poziom wiedzy jaki reprezentujesz sprawia że lepiej będzie jak kupisz gotowy wzmak. A patrząc na to że chcesz go kupić w AVT to zapewne gotowy będzie też tańszy.
                          Ile na niego masz $$ ?

Skomentuj

chodzilo mi o to ze chcialbym zeby przy tym ukladzie bylo wejscie 2x chinch zebym mogl to jakos z laptopem podlaczyc:) czy da sie to zrobic??
                            wejscie oczywiscie ze mozesz
                            ale napisales o wyjsciu :P

a wlasnie i co to znaczy ze musi byc ustabilizowane??
                            Zamieszczone przez kaczortrex
                            chodzi o to, że wzmacniacz (końcówka mocy) zasilana jest napieciem stabilizowanym - po ludzku mówiąc jak ma być 12V to będzie 12+- jakiś % odchyłki, a nie 8-15V losowo "dobranych"
                            oj tutaj zle dobralem slowo :???:
                            napiecie nie ma byc stabilizowane ale ma byc "wyprostowane" (prad staly) i odfiltrowane (kondensatory w zasilaczu)

tak wiec albo musisz uzyc gotowego zasilacza albo go zrobic

Zamieszczone przez takero
                            A patrząc na to że chcesz go kupić w AVT to zapewne gotowy będzie też tańszy
                            tak, na allegro tansze sa juz zmontowane :P

ale faktycznie za niewie wiecej kupisz gotowy stary wzmacniacz (15w unitry/fonici/diory wystarcza)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              napiecie nie ma byc stabilizowane ale ma byc "wyprostowane" (prad staly) i odfiltrowane (kondensatory w zasilaczu)
                              ano też dałem plamę, mogłem pomyśleć i zastanowić się - a więc chodziło o filtr wejściowy - zasilacz right? napięcie wyprostowane, przefiltrowane przez zestaw kondensatorów

dla kolegi i jego poziomu technicznego lepiej by było zainwestować w czyjąś pracę - gotową konstrukcję, niż samemu się męczyć i prawdopodobnie nas ze względu na brak podstawowej wiedzy

Skomentuj

chodziło o filtr wejściowy - zasilacz right? napięcie wyprostowane, przefiltrowane przez zestaw kondensatoró
                                tak

dla kolegi i jego poziomu technicznego lepiej by było zainwestować w czyjąś pracę - gotową konstrukcję, niż samemu się męczyć i prawdopodobnie nas ze względu na brak podstawowej wiedzy
                                najlepiej uczyc sie na wlasnym przykladzie
                                ja zaczynalem od TDA1554Q i sporo mi to dalo. no ale wymaga czasu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  chodziło o filtr wejściowy - zasilacz right? napięcie wyprostowane, przefiltrowane przez zestaw kondensatoró
                                  tak

najlepiej uczyc sie na wlasnym przykladzie
                                  ja zaczynalem od TDA1554Q i sporo mi to dalo. no ale wymaga czasu :P
                                  jestem tego zdania, jednak to zależy czy konstrukcja ma być "na teraz", czy nie.
                                  jeżeli nie: proszę poszukaj na elektrodzie przykłady takich konstrukcji jak zasilacz lm317, wzmacniacz lm3886, wzmacniacz tda7294 lub jakieś pokrewne; dadzą ci one pewne pojęcie z czym będziesz musiał się zetknąć.

Jeżeli zdecydujesz się na samodzielną konstrukcję zdecyduj się na jakąś, którą ktoś wykonał - na elce powinny być przykłady wzmacniaczy o mniejszej mocy.

W razie pytań duże grono ludzi chętnie cię wesprze, ale niestety pewne podstawy musisz poznać samemu, "przetrawić", szukać. Jest naprawdę dużo tutoriali jak zaczynać z takimi konstrukcjami, na co zwracać uwage i FAQi z pytaniami nazwijmy to początkujących.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X