Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa drewnianych kolumn (akustyka??) 3d przetw Tonsil

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa drewnianych kolumn (akustyka??) 3d przetw Tonsil

Witam wszystkich
    Prosze o komentarz na moj dobor glosnikow ewentualnie pomoc w doborze glosnikow do kolumn ktore chce wykonac z drewna. nie jestem wielkim audiofilem lecz lubie dobry dzwiek, slucham roznej muzyki przewaznie dance techno rock pop i wszystko inne co mi wpadnie w ucho, lubie niski bas

OBUDOWA
    Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace. tutaj pojawia sie problem poniewaz drewniane obudowy nie sa chwalone ale prawdopodobnie i tak wykonam je z drewna, prosze o porady, jakie wygluszenie?? itp

GLOSNIKI
    dla pojemnosci obudowy 80l chyba ze sredniotonowka bedzie zabudowana to ok 70l
    niski gdn 25/80/1
    sredni gdm 12/60/2 lub gdm16/80/1
    wysoki gdwk 11/100 lub gdwk10/80/t/1 z podwojnym magnesem
    mile widziane wasze propozycje glosnikow

szukam rowniez osoby z warszawy ktora zbuduje mi zwrotnice oczywiscie zaplace

niski dobry, reszta do dupki :)
    60l brutto styknie mu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adrian88wat
      GLOSNIKI
      dla pojemnosci obudowy 80l chyba ze sredniotonowka bedzie zabudowana to ok 70l
      niski gdn 25/80/1
      sredni gdm 12/60/2 lub gdm16/80/1
      wysoki gdwk 11/100 lub gdwk10/80/t/1 z podwojnym magnesem
      mile widziane wasze propozycje glosnikow
      Ty masz już te głośniki ?
      Masz do nich zwrotnice ?
      Bo jeśli nie to daruj je sobie...

Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace. tutaj pojawia sie problem poniewaz drewniane obudowy nie sa chwalone ale prawdopodobnie i tak wykonam je z drewna, prosze o porady, jakie wygluszenie?? itp
      chwalone nie są bo cholernie ciężko je wykonać tak aby naprawdę dobrze wyglądały, tutaj trzeba niestety przejść z poziomu rzemiosła do poziomu prawdziwego artyzmu.

Skomentuj

Planuje wykanac ja z drewna sosnowego, suszonego ok 2-3 miesiace.
        Jeżeli to drewno było suszone w suszarni to teraz trzeba je sezonować kilka miesięcy, a jak na wolnym powietrzu to jeszcze z rok musi poleżeć. Na obudowy lepsze jest drewno o bardziej jednolitej strukturze i większej gęstości np; buk, dąb.

Skomentuj

Nie lepiej zrobić kolumny 3 drożne na nowych Stxach zamiast tych starych Tonsili? Nie wiem tylko, który da więcej basu, bo tu 22 a tam 25cm, ale lepszej jakości będzie pewnie z Stxa. Paweł S. zawsze poleca ten zestaw, więc może warto się tym zainteresować?

Skomentuj

odp

glosnikow jeszcze nie mam zwrotnicy tez zanim kupie chcialem sie dowiedziec czy dobrze wybralem

tonsil gdn 25/80 ma dobre zejscie dlatego go wzialem pod uwage

drewno bedzie pochodzic z fabryki drzwi gdzie posiadaja suche drewno, pomyslalem ze dodatko po przycieciu polezakuja u mnie w domu

zapomnialem dodac obudowa ma byc z bass reflex

Skomentuj

Zamiast tych staruszków budowanych za PRL'u zrób taką konstrukcję i będziesz zadowolony http://stx.sote.pl/fx-200-diy-calvados.html Najlepiej skontaktuj się na PW z Pawłem S. on Ci dobrze doradzi co i jak zrobić.

Skomentuj

odp

z tego co wiem stx 22/140 scx kiepsko wypada w obudowie bass reflex

Skomentuj

Poczytaj troszkę forum kolego i opinie o tym głośniku. Właśnie super gra w bass reflexie. Jest szybki, ma wykop, dość nisko schodzi i bas z niego jest bardzo dobrej jakości. Nie musisz się sugerować moją opinią, możesz zapytać któregoś bardziej doświadczonego i osłuchanego użytkownika z diyaudio, niż ja.

Skomentuj

z tego co wiem stx 22/140 scx kiepsko wypada w obudowie bass reflex
                    a skad to wiesz? miales? testowales?
                    jak nie to nie pisz bzdur :P

Skomentuj

odp

jak wybiore stxa 22/140 to jaka pojemnosc obudowy mam zastosowac bo wg moich obliczen to jest ok 35 litrow

caly czas mysle o duzej kolumnie ok 70 litrow do pokoju 40m2

i jaki sredniotonowy i wysokotonowy

[ Dodano: 2009-11-29, 16:46 ]
                      troche czytalem i sie rozgladalem i zauwazylem takie ciekawe polaczenia
                      -Tesla arn 226 + arx + arv
                      -Tesla arn 226 + arp + arv
                      -2 x Tesla arn 226 + arx/arp + arv

Skomentuj

-Tesla arn 226 + arx + arv
                        -Tesla arn 226 + arp + arv
                        -2 x Tesla arn 226 + arx/arp + arv
                        gdzie szukałęś ?

http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5
                        tu zajrzyj

Skomentuj

jak wybiore stxa 22/140 to jaka pojemnosc obudowy mam zastosowac bo wg moich obliczen to jest ok 35 litrow
                          ale leniwy jestes...
                          sprawdzone przez forumowiczow pojemnosci masz w dziale gotowych konstrukcji
                          a zalecane przez producenta masz tutaj http://www.stx.pl/fx-200-diy.html

i jaki sredniotonowy i wysokotonowy
                          albo kopiujesz to co masz wyzej

albo robisz tansza wersje

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/135
                          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/97
                          http://rapidshare.com/files/177773096/3_drogi_STX.exe
                          http://rapidshare.com/files/20136868...gi_STX_SCX.exe
                          tunel b-r "fi68-160" z polinka w ktorym 2cm wyprofilowano na goraco jak front

jakies pare lat temu bym to nawet doradzil... ale teraz kompletnie nie oplacalne :P

Skomentuj

w projekcie stxa tez jest ok 35litrow bez wyliczania br zwrotki wytlumienia itd.. Ja go mialem w 28 i tez jest b.dobrze.

Skomentuj

a co powiecie na:
                              tonsil gdn 25/80/1
                              stx GDM-14-150-8-SCX
                              GDWK-10-200-8-PJ lub jakas vife

tonsila wybieram ze wzgledu na to ze chce dosyc duza obudowe ok 65-70 litrow netto
                              chyba ze w tej duzej obudowie oddzielic 35 litrow dla stxa GDN-22-140-8-SCX zamiast tego tonsila

[ Dodano: 2009-11-29, 20:08 ]
                              bede bardzo wdzieczny za pomoc w doborze glosnikow
                              z gory dziekuje
                              pozdrawiam

Skomentuj

bierz gotowca na stxach.

Skomentuj

a co powiecie na:
                                  tonsil gdn 25/80/1
                                  stx GDM-14-150-8-SCX
                                  GDWK-10-200-8-PJ lub jakas vife
                                  a kto ci zwrotnice zrobi?
                                  bo wszyscy ktorzy mogliby pomoc nie maja czasu...

tonsila wybieram ze wzgledu na to ze chce dosyc duza obudowe ok 65-70 litrow netto
                                  zawsze mozesz zrobic sobie pusta komore ;]

Skomentuj

odp

chyba jednak wezme ten zestaw z tonsilem

zwrotnice zrobi mi osoba o nicku Tomq, ktora sprzedaja zwrotki na zamowienie

pytanie brzmi czy bedzie to dobrze gralo i czy sredniotonowy nie jest za maly

Skomentuj

Masz rację zrób ten zestaw, później sobie będziesz pluł w brodę, że jednak za tą kasę mogłeś mieć lepszy zestaw doradzany przez doświadczonych ludzi.

Skomentuj

zwrotnice zrobi mi osoba o nicku Tomq, ktora sprzedaja zwrotki na zamowienie
                                        a to od kiedy on projektuje zwrotnice? robil zwrotnice wg gotowych schematow... ale jeszcze nie widzialem zeby cos zaprojektowal

Zamieszczone przez elvis18
                                        Masz rację zrób ten zestaw, później sobie będziesz pluł w brodę, że jednak za tą kasę mogłeś mieć lepszy zestaw doradzany przez doświadczonych ludzi
                                        nie bedzie bo nie bedzie mial porownania... dopiero jak porowna z pozadnie wykonanym sprzetem to zrozumie blad :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X