Witam Od kilku miesięcy wałkuje temat małej ilości basu w moich klonach Ostinato 2k (posiadam zestaw Xindaka A06 i C06) i czytając wiele postów zastanawiam się na popełnieniu coosik nowego - lepszego. Kondrax miał identyczne odczucia jak ja i najpierw kombinował z O2k ale w końcu zbudował Monitory Seas ER18RNX + 27TBFC/G i jest zadowolony. Przymierzam się do tego zestawu ale moze ktos ma inną propozycję mogą być podłogówki ale monitory jak najbardziej bo zawsze miałem podłogówki moze to jest ten czas azeby cosik zmienić. Słucham przede wszystkim rocka progresywnego metalu ale również czasami jakiś usypiaczy Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Coś wyżej niż Ostinato 2000 - dylematy
Collapse
X
-
Zmiana kolumn (brzmienia) jest co jakis czas wskazana. Ludzie wybredni ciagle cos zmieniaja i raczej nie maja szansy na znalezienie czegos ''dobrego'' dla siebie bo tu problemem jest ich natura.
Ja Ci nie polece nic bo to Twoje uszy i musisz sam sluchac. Wiekszosc ludzi kupuje subwofer i jest zadowolona. Zmiana monitorow na monitory to tak jakby zmienic cienkasa na tico.
Do takiej muzyki potrzebujesz raczej glosnika twardego z wyzszym ale podbitym basem. Audiofilskie rozciagniecie z niskimi dobrociami nie bedzie Ci sluzyc. Kolumna podlogowa daje mozliwosc wiekszej objetosci a wiec nizszego zejscia. Ten sam zestaw glosnikow w konstrukcji monitora ma mniejsza objetosc co podbija bas kosztem jego zejscia. Nie wykluczone ze zmniejszenie objetosci, korekcja b-r da zadawalajacy efekt. Mozna jeszcze skorygowac zwrotnice. W praktyce pewnie lepiej zmienic cos globalnie bo taka natura czlowieka.
-
Zamieszczone przez Yoshi_80Nie jesteś pierwszym który doszedł do wnisku, że te kolumny nie mają basu :grin: .
Trudno powiedziec jak dzialaja worki z cukrem. Zazwyczaj aby zmniejszyc objetosc ludzie wkladaja jakies butelki z woda.
Na pewno musisz zdecydowac czy nowe kolumny czy upgrade starych.
Nie wiemy dokladnie jakie masz zapotrzebowanie na bas, bo moze 2,5way byloby dla Ciebie dobre.
Skomentuj
-
Irek upgreade jak najbardziej ale nie widziałem nigdize rozbudowy Ostinato a sam nie jestem w stanie pomierzyć i dobrać wszystkiego Masz może jakieś propozycje ?
Tu jest link do moich wypocin
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...light=ostinato
Skomentuj
-
Upgrade ostinato2k nie ma bo takim upgradem byly pierwsze ostinato i ostinato do kwadratu ktore byly na Vifie PL18, pozniej weszly te tansze M18. Szukanie PL18 raczej nie ma sensu choc mozesz sprobowac, bo masz dobra wysokotonowke z tej serii a nie jakies tandetne plastiki XT, DX. Zamiana na PL18 nie bedzie trudna bo powinny byc zwrotki do tego. Jesli chcesz zrobic inny upgarde np dodajac drugi glosnik niskotonowy do konfiguracji 2,5way to juz trzebaby szukac projektu zwrotki albo cos samemu zrobic. Moze w akustyku maja taka konfiguracje, trzebaby zapytac. Sprawdz czy mozliwe bedzie dowiercenie otworu na drugi glosnik i jaka dostana w sumie objetosc.
Zmiana typu glosnika na inny (wspomniany seas itd) moze przyniesc zamierzony efekt ale zostaniesz wtedy z uzywanymi glosnikami w reku. Moze lepiej bedzie sprzedac cale kolumny i zrobic nowe.
Sa jeszcze glosniki peerless HDS, moze ktos podpowie jak sie one maja do vify m18.
Probowales zmieniac strojenie b-r?
Skomentuj
-
nie mialem nigdy M18, ale jakiś czas mialem hds-a 180
potem rownoczesnie CA18rnx z xt25 a teraz jade na ER18rnx i seasy maja wiekszy potencjał na basiku niż hdsy....
ja mam ERa w ~19l dla mnie to taki "kompromis" miedzy głębokim zejściem a szybkością .. jest w sam raz
choć powiem szczerze że następny projekt to napewno nie będzie 2way
ostatnio strasznie chodzi za mną rs52 +22tafg i coś sporego na dół .. może beyma SM-112N
albo jakiś duży seas...
Skomentuj
-
ciechu,
najpierw spróbuj tak:
wsadź coś do środka tak aby zmniejszyć objętość dla m18wh coś koło 16 litrów, dokup 2 rurki b-r i weź je skróć żeby mieć strojenie koło 50hz, wiem że to sporo ale wtedy jakiś tam bass z tych kolumn jest.
Generalnie namówili mnie na tego m18wh - McGyver z audiostereo, źle zrobiłem że go posłuchałem młody byłem, pierwsze poważne kolumny. Nie zgodzę się z Yoshim, że to plastikowy głośnik on ma technologiczne ponad 10 lat i był wcześniej produkowany jak PL18 a i siedział w kolumnach Dali z scanem bodajże 9300 albo 9500 za 9 i chyba 15 tyś w 2.5 drogi.
Moja rada spróbuj tak jak napisałem na początku z m18 a jak nie pomoże to:
uszer,seas i nowy projekt
3 way classic sobie daruj, rozmawiałem z misiomorem z AS i ten projekt jest nie do końca przemyślany przez troelsa.
Jak nowy projekt to najlepiej 3 drogi na 20m2 z jakimś CA22.. ale sensownych projektów na necie nie ma, przynajmniej nie widziałem bo za takim się rozglądam. Druga opcja 2.5 way lub D`appolito.
Subwoofer owszem ale do kina i konsoli. Do m18 nie pasuje na pewno, miałem to wiem, kolumny się szybko mocowo kończą a subwoofer ciągnął by 3 razy tyle. Zresztą wyraźnie czuć to przejście miedzy kolumnami m18 a subem, w przypadku er18rnx i subie przejście jest dużo mniej zauważalne.
Seasa ER18RNX do M18WH się tak ma jak Mercedes do Malucha. M18 to malutka ceweczka z małym magnesikiem wielkości pokrywki od słoika, mała wytrzymałość mocowa. er18rnx to duża cewka, duży układ magnetyczny, duża wytrzymałość mocowa, szybkość i atak. Nie słyszałem L18 i CA18 ale patrząc na parametry i budowę podobną do er18rnx na pewno zachowują się podobnie czyli zadowolą użytkownika czego nie można powiedzieć o m18.
I nie zgodzę się z Irkiem że przesiadka z monitorów na monitory to zmienić cienkasa na tico uważam że to raczej zmiana z cieniasa na golfa 5 w przypadku porównania er18 do m18.
Bass zależy też od strojenia i wzmacniacza. Sprawdzałem pomiar impedancji i według SW mam dla 15,5 L dla er18 mam 41hz strojenie, według winisd dla tej rurki miało być 45hz ale jak widać jest 41 hz czyli nisko i przy takim strojeniu mam już spory bass, ale też trzeba mieć dobry wzmacniacz przykład: mam denona pma 1500ae i na nim jak mam podłączone monitory mam wszystkie regulacje na 0 i basu jest sporo, natomiast na pionierze a-602 muszę mieć włączony loudness i bass odkręcony na +2 to wtedy pionier gra takim dźwiękiem i basem jak denonGenerlanie jak bym zestroił bym kolumny i taki mam zamiar na 45hz realne to bassu bym miał dużo.
Ostatnio oglądałem parę filmów z moją dziewczyną i byłem w szoku jak te kolumny mogą tyle basu i nawet tego niskiego wytworzyć, że ma się wrażenie jak by był włączony subWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
M18 tak juz ma, na sile obnizyli rezonans, dobroc jest dosc wysoka i strasznie wzroslo Vas. Idealny glosnik w symulatorze, bo duzej budzie nieziemsko nisko schodzi, gozej ze w praktyce nie za dobrze gra czego symulator juz nie powie.
Ciekawe tylko czy da sie wpasowac w ta dziure jakiegos seasa?
Skomentuj
-
ciechu, stoją w pokoju i się kurzą, a głośniki leża 2 tydzień na parapecie celem ich sfotografowania i wystawienia na allegro (mowa o m18wh+d25ag), brak czasu powoduje, że nie mam kiedy ich sprzedać.
Teraz planuje albo 2.5 drogi TMM na er18rnx + 27tbfc/g lub 3 way na 27tbfc/g+MCA15RCY+CA22rnx
Bardziej pasował by mi ten 3 way do 18m2 które będę miał za pół roku. Ale nie wiem czy czuję się na siłach z 3 way nie mając gotowego projektu. System pomiarowy mam, mierzyć umiem, gorzej z projektowaniem poprawnie zwrotnicy.
Jay obiecał mi że zaprojektuje dla mnie 2.5 drogi TMM na er18rnx + 27tbfc/g zwrotnicę za około 2 tyg jak będzie miał czas ale nie wiem korci mnie te 3 way, ale czy to nie rzucanie się z motyką na słońce.Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax27tbfc/g lub 3 way na 27tbfc/g+MCA15RCY+CA22rnx
Bardziej pasował by mi ten 3 way do 18m2 które będę miał za pół roku. Ale nie wiem czy czuję się na siłach z 3 way nie mając gotowego projektu.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
Skomentuj