Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Właściwe strojenie kolumny
Collapse
X
-
irek, - niestety pomiary robię na zintegrowanej karcie i lepiej nie będzie. Mnie szczególnie interesuje wykres przy częstotliwości rezonansowej B-R. Czy z tego można wyciągnąć następujące wnioski :- czy częstotliwość strojenia jest właściwa i co na to wskazuje ,- czy objętość netto kolumny jest właściwa i dlaczego, - który pik powinien być wyższy i dlaczego. Ja nie mam doświadczenia i kieruję się tym co przekazał Yoshi w swym tutoriale ale to jest za mało. Przepraszam za takie pytania , ale jak już kiedyś pisałem lubię rozumieć co robię. Widzę że masz trochę czasu i z całą premedytacją chciałbym wykorzystać twoją wiedzę.
Skomentuj
-
Jesli wierzyc tym pomairow to wynik ok 3om jako minimum impedancji wskazuje jasno na kolumne znamionowo 4omowa.
Nie ma tam nigdzie spadku do zera om, to co widac na koncu pasma i piki na poczatku to juz bledy pomiarowe. Impedancja >20khz juz tylko rosnie.
Strojenie b-r jest na ok 40hz, slabo to widac na tym wykresie. A czy jest odpowiednie to juz nie da sie okreslic na podstawie tego pomiaru. Wierzcholki sa w miare rowne wiec wyglada ze jest calkiem klasycznie. Dopiero dokladny pomiar charakterystyki pokazuje jak ona wyglada i jak silnie promieniuje b-r. Po impedancji mozna tylko poznac czy strojenie jest ponizej czy powyzej naturalnego rezonansu glosnika i czy dobroc jest duza cza mala.
Skomentuj
-
Takie pomiary na jakiejś byle jakiej karcie dźwiękowej są kompletnie bez sensu. Najpierw wyposaż się w chociaż SB Live!, a dopiero później rób pomiary - wyniki mogą być zaskakujące w porównaniu do tych. Kiedyś tak pomierzyłem impedancję jakiegoś głośnika Acerem 5220 i parametry różniły się o jakieś 30% w porównaniu do tych zrobionych za pomocą Audigy 2 ZS.
Skomentuj
-
Nie na temat...Błędna mówisz... to po co taki artykuł jest na głównej?! To chyba nie jedyny błąd tam zawarty, coś kiedyś opisałem, że robiłem wg tego tutoriala i zaraz ktoś na mnie naskoczył, że bredzę chyba... :neutral:
Każdy odsyła początkujących do tych opisów a potem się denerwują, że "newbie" ma wszystko podane na tacy a robi takie straszne błędy i zadaje głupie pytania...
Pięknie panowie, pięknie... :neutral:
Irku mógłbyś podać prawidłową wg Ciebie interpretacje tych wykresów impedancji?
Skomentuj
-
Być może moja interpretacja była błędna, musiałbym to zrewidować a prawdę mówiąc na razie mi się nie chce tego robić. Tutorial powstał jzu tak dawno temu (to juz z 5 lat będzie) że wypadałoby troche go odświerzyć bo i przez ten czas trochę nowych doświadczeń doszło.
W zasadzie z pomiaru impedancji najlepiej widać czestotliwość strojenia chociaż i to warto jeszcze zweryfikować pomiarem promieniowania portu i głośnika bo sama impedancja nie mówi o tym jaki jest kształt ch-ki portu a to czasem sie przydaje, szczególnie to widać przy zabawach z wytłumieniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80W zasadzie z pomiaru impedancji najlepiej widać czestotliwość strojenia
Jesli impedancja miedzy wierzcholkami jest niska (siegajaca znamionowej) to jest szansa ze b-r bedzie dzialal efektywnie.
Jesli jest wysoka (widac tylko maly dolek miedzy wierzcholkami) to promieniowanie tunelu jest stlumione, prawdopodobnie zbyt duzym wytlumieniem obudowy.
Szerokie rozsuniecie wierzcholkow z szerokim dolkiem miedzy nimi oznacza dosc duza dobroc (za mala obudowa) czyli slabe ale szerokopasmowe promieniowanie otworu.
Po porownaniu wysokosci wierzcholkow mozna ocenic czy strojenie mamy ponizej lub powyzej czestotliwosci rezonansowej glosnika. Zazwyczaj wierzcholki sa podobnej wysokosci. Pierwsze amatorskie strojenia (na impedancje) zakladaly strojenie aby wierzcholki byly rowne. Jest to dobre na start jesli nie mamy mozliwosci pomiarow akustycznych. Potem mozna nadstroic czy podstroic na ucho.
Skomentuj
-
Caleb, - robię pomiary na zintegrowanej karcie bo wychodzą najlepsze. Próby na SB Live value i na SB Live Audigy są tragiczne. Na audigy nawet nie da się porządnie skalibrować Jiga, natomiast na zintegrowanej wartości rezystorów referencyjnych różnią się max od pomierzonych o 0,03 ohma. Ja wiem że do 20hz to nie można brać pod uwagę, ale poza tym co jest źle. Mierzyłem impedancję moich kolumn i wykresy dość dokładnie zgadzają się z tym co zrobił IREK, więc chyba nie jest tak źle.
Yoshi_80, - naprawdę warto by było zrobić nowy tutorial bo nowi nie mają się z czego uczyć. Jest to jednak trochę roboty i najlepsza byłaby praca zbiorowa. Szukanie na forum w różnych miejscach odpowiedzi na swoje wątpliwości przez niedoświadczonych amatorów jest bez sensu. Dlatego dobre tutoriale zachęcają do wejścia w elektroakustykę nowych.
irek, - ale czym pomierzyć- jakieś wskazówki.
Skomentuj
Skomentuj