Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Którą końcówke byście wybrali do wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Którą końcówke byście wybrali do wzmacniacza

Witam , posiadam 4x kolumny Alton 70 ( wiem nie są to najwyższej klasy kolumny) , chce zbudować wzmacniacz który będzie napędzał te kolumny . Pomieszczenie jest niewielki bo jakieś 3x4m2 i będzie głównie do kompa podpięty co jakiś czas będą podpięte organy w pokoju 5x4m2 więc moc mi nie jest potrzebna . Zależy mi na jakości dźwięku , z posród kilku wybrałem coś takiego, która waszym zdaniem jest najlepsza pod względem jakości dźwięku albo dajcie wasze propozycje tylko z uzasadnieniem . Pozdrawiam

1-tda7294
    2-lm3886
    3-n- mosfet IRF540
    4- TDA 8560Q
    5- STK4044V (podobno orginalne , sprzedawca twierdzi że sam używa i ma długo i grają OK i nie psują się )
    6- TDA7250
    7-LM4780

Zamieszczone przez m-c-ool
    4x kolumny Alton 70
    Zależy mi na jakości dźwięku
    Jedno wyklucza drugie... To ma być 2x stereo czy jakieś inne plany masz? Powiedz jeszcze ile masz kasy na tego wzmaka

Skomentuj

najlepiej było by stereo , poskładał bym se dwa osobne , co do kasy to nie wiem 150zł na sam wzmacniacz , bez transformatora maksymalnie 150 tak mi się wydaje , myślałem nad LM4780 x2 w tym momencie jest 4x60W z tego co pamiętam , ale czekam na opinie ?

Skomentuj

1-tda7294
        2-lm3886
        3-n- mosfet IRF540
        7-LM4780
        1,2 - prosto i tanio
        4 - prosto , tanio i mało części
        3 - tanio, nie aż tak prosto - bo to jednak trany, ale i możliwości większe

STKów nie uznaje , dawno nie widziałem oryginału, a jeśli już to albo z wylutu, albo cena zabijała.

Skomentuj

czyli co stawiał byś na 3 ? tak jak pisałem mi głównie chodzi o jakoś dźwięku a nie o moc bo przy takim małym pomieszczeniu jak moje to moc duża nie jest potrzebna (mieszkanie na blokach)

no chyba że macie swoje jakieś propozycje

Skomentuj

m-c-ool, a siedzisz w elektronice ? Wiesz jak działa wzmacniacz ?
            Bo jeśli nie to lepiej zacznij od scalaków...

Skomentuj

Hmm.. nie wiem nie no tak serio to skończyłem technikum elektroniczne , mam już kilka wzmacniaczy za sobą aktualnie Radmora 5102-te po renowacji , troszkę wydaje mi się że pojęcia mam ale i tak wole popytać osób które się lepiej znają .

Skomentuj

m-c-ool, ja i tak na twoim miejscu robilbym 4xTDA7294 - tanio, prosto, malo miejsca zajmuje i jakos dzwieku na wystarczajacym poziomie
                no i podepniesz to pod jedno trafo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  m-c-ool, ja i tak na twoim miejscu robilbym 4xTDA7294 - tanio, prosto, malo miejsca zajmuje i jakos dzwieku na wystarczajacym poziomie
                  no i podepniesz to pod jedno trafo :P
                  A nie lepiej LM4780 z tego co mi wiadomo to ma trochę lepsze parametry od TDA7294 a w jednej kośc jest od razu stereo . Jak myślisz ?

Skomentuj

Jakosc dzwieku to akyrat w 99% zalezy od kolumn weic w tym przypadku wzmacniacz nie ma zadnego znazcenia. Mozesz tylko wybrac moc i inne rzeczy jak zabezpieczenia czy trudnosc montazu.

A nie lepiej LM4780 z tego co mi wiadomo to ma trochę lepsze parametry od TDA7294
                    Parametry nie maja tu zadnego znaczenia z tego co ja pamietam to parametrami TDA7294 bije wszystkie inne koncowki. Choc podobno LM-y graja lepiej. Dla mnie to porownywanie sejczenta do cienkocieto.

Jesli to Twoj pierwszy wzmacniacz to tylko scalona koncowka.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      Dla mnie to porownywanie sejczenta do cienkocieto.
                      jakby nie patrzec to jednak roznice sa

A nie lepiej LM4780
                      a masz do tego gotowa plytke? (wzor sciezek itp)

Skomentuj

z orginalnego PDF-a do tej kostki jest płytka ściezki wykaz elementów itp. itd. wszystko jest . Do TDA 7294 widziałem gotowe płytki , więc tylko elementy i wsumie gotowy. Jak myślicie , a i pytanko takie bo teraz mam Radmora 5102-TE i jestem w trakcie jego reinkarnacji jak myślicie taki wzmacniacz na LM albo na tym TDA będzie grał lepiej od tego radmora ?

Skomentuj

Bez przesady. LM4780 da się bez problemu złożyć w pająku:
                          http://www.mhennessy2.f9.co.uk/micro...nstruction.htm
                          Poza tym nie potępiałbym w czambuł wzmacniaczy na "scalaku" -- Overturki są naprawdę niezłe.

Skomentuj

powiem szczeże że miałem kiedyś wzmacniacz mono na LM3886 i powiem że grał naprwdę fajnie (jak dla mnie) a LM4780 to podobno w przybliżeniu LM3886x2, koszt wytawienia płytki samemu nie jest duży więc wydaje mi się że jak bym już składał to raczej na płytce . Głównie tutaj chodzi mi o porady pod względem wyboru końcówki . pozdrawiam

[ Dodano: 2009-12-07, 14:47 ]
                            bo jeśłi chodzi o tranzystorowe wzmacniacz to w tym radmorze jest wzmacniacz tranzystorowy , więc jak robić tego TDA LM czy jakiegoś tranzystorowca ?;>

Skomentuj

Nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi. Sorry, ale musisz wybrać sam -- na podstawie tego, co już wiesz z tego forum i elektrody.

Skomentuj

Witam , postanowiłem zrobić wzmacniacz 2xLM4780 , pochwalę się jak będzie skończony (jeśli będzie czym ) . takie pytanie off-top z czego najlepiej zrobić obudowę? czy lepiej wykorzystać jakiegoś gotowca (tzn. z już gotowego orginalnego wzmacniacza) ?

Skomentuj

a ja bym robil symka :)
                                  ja, malo doswiadczony elektronik, nie mialem problemu z symkiem, trafo takie same jak z na TDA, jedyna przeszkoda to prad spoczynkowy, do ktorego potrzebny jedynie miernik uniwersalny. a warto dodac kilka zl:) mam jedno i drugie wiec wiem ze roznica w jakosci duza:)

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR
                                    mam jedno i drugie wiec wiem ze roznica w jakosci duza:)
                                    W jakosci dzwieku czy montazu?

Nie ma sensu robic tranzystorowego wzmacniacza malej mocy bo od tego sa scalone koncowki. Symek zasilany z trafa od TDA ma mniejsza moc niz sam TDA, jest drozszy i bardziej skomplikowany wiec jaka kozysc z jego wykonania?

Skomentuj

ja do symka i tda trafo mam 2x24 na symka z tego co pamietam to 2x28 to max, chyba ze sie myle i cos pomieszalem?

Skomentuj

Od napiecia zalezy moc wyjsciowa. Wazna jest tu wytrzymalosc mocowa tranzystorow mocy i zakres napiec pracy ukladu.
                                        Dasz male napiecie bedziesz mial mala moc i nie wiadomo czy przy takim napieciu wzmacniacz bedzie dzialal prawidlowo.
                                        Dasz duze napiecie bedzeisz mial duza moc i nie wiadomo czy wytrzyma to uklad i tranzystory mocy.

Toshiby wytrzymuja do 200W wiec karmienie ich niskim napieciem to po prostu marnotrawstwo ukladu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X