Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Którą końcówke byście wybrali do wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak irku wszystko rozumiem i wiem ze toshiby moga wytrzymac duzo wiecej(chociazby uniamp na toshibach). Tyle tylko ze symkek ktorego ja robilem jakis czas temu 5.3 ma napiecie zasialnia +-36V a z trafa 24V po filtracji i prostowaniu wychodzi 35V. wiem ze symka mozna zasilic wyzszym napieciem ale z tego co pamietam nalezy wtedy zmienic ktores trany i sprawdzic czy elementry jak kondensatory sa dobrane na dane napiecie.

Skomentuj

Symek byl projektowany oszczednie bo na 100W/4omach dlatego zalecane zasilanie to ok +-35V. Raczej 100W na nim nie osiagnie no chyba ze na gigantycznym audiofilskim trafie.

MPSA18 w symku wytrzymuja 45V jak chcesz wiecej to wstawiasz BC546, to proste jak drut.

Skomentuj

dokladnie tak jak mowisz, co do symka i jego zasilania i sam chcialem zasilic go trafem 2x33 ale jak narazie nic nie zmieniam.
        A wracajac do tematu, porownujac tda7294 i symka, wg moich odsluchow(nie jestem audiofilem) wydaje mi sie ze, pomimo wyzszej mocy tda, symek gra ladniej, czysciej, lepsza stereofonia i ogolnie jestem z niego zadowolony

Skomentuj

Roznica w mocy bedzie znikoma a zeby uslyszec roznice w mocy to trzeba rozkrecic wzmaki na maksa czego sie normalnie nie robi. Dopiero 50% roznica mocy daje szanse jej uslyszenia.

Jak masz trafo z odzysku (pod TDA) to oczywisciesz mozesz je uzyc. Jesli zamawiasz nowe to bez sensu jest kupowac 2x24V. No chyba ze celowo chcesz oszczedzic na trafie, radiatorze i ogolnie wielkosc konstrukcji.

Skomentuj

mam takie pytanko czy kość LM4780TA potrzebuje z tyłu między radiator a kość mikę albo coś takie ? poprostu czy trzeba izolować jedną od drógiej ( 2 kości na 1 radiatorze)

Skomentuj

Czaruję...
            X