Który program jest bardziej wiarygodny winISD Pro czy BassBox 6 Pro. Bo ten sam głosnik w tych programach ma różne charakterystyki i inne proponowane objetosci kolumn. Albo może Speaker Workshop teraz dopiero zainstalowałem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Różnica programów?
Collapse
X
-
W tych symulatorach jest tyle ustawien o ktorych pewnie nie masz pojecia dlatego wychodza Ci rozne charakterystyki.
Zeby porowna charakterystyki dwoch glosnikow najpierw musisz w oba programy wpisac taie same parametry glosnika potem dac obudowe o tej samej wielkosci i taki sam port bass0reflex. Na koniec musisz wpisac identyczna rezystancje szeregowa z glosnikiem oraz dobroc obudowy i wspolczynnik wytlumienia.
A tak to pewnie nacisnales tylko OK kilka razy i wydaje Ci sie ze masz rozne charakterystyki. Proponowana objetosc obudowy to tylko jakies zalozenie teoretyczne w WinIsd jest tylko jedna propozycja a w bassboxpro masz wybor typu strojenia. W bardziej rozbudowanych symulatorach masz wymienione wszystkie typy strojenia np: SBB4, QB4, SC4, wg Hoge'a itd...
Skomentuj
-
Ty stary ja winISD umiem obsługiwać a te programy np. BassBox przestudiowałem i wiem, że tam jest dużo opcji co ma wpływ np. winISD oblicza dla nie wytłumionej a w BassBoxie mozna wybrac wyłumienie i jego ulozenie, stary ja umiem go obslugiwać tylko główne pytanie który program bardziej wiarygodny.)
Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
Skomentuj