Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niedrogie monitory (pierwsze DIY)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niedrogie monitory (pierwsze DIY)

Witam,
    Troszkę poczytałem choć przyznam się bez bicia, że na pewno będzie to za mało. Lecz wykazuje sporo pokory i jeśli nakażecie coś jeszcze doczytać to zrobię to Chciałbym zbudować sobie monitory, wychodzę z założenia, że będzie to lepiej grało niż np. http://www.allegro.pl/item838021737_...ft_vk7810.html
    A nawet jeśli nie to zawsze będzie satysfakcja i kolejne doświadczenie, do sedna. Zastanawiałem się i co sądzicie o tym aby zrobić te monitorki na: GDM-14-130-8-SC + GDWK-10-200-8-PJ, zależy mi żeby te pierwsze które podałem (mogą być inne) były właśnie w takiej granicy cenowej. I kolejny problem to zwrotka do tego, której nijak nie potrafię zrobić więc najprawdopodobniej zleciłbym to komuś z forumowiczy, ewentualnie mój tato by mi pomógł, z tym, że nie posiadam żadnego pomysłu na nią. Z góry dziękuje za odpowiedzi i przepraszam za błędy początkującego. :)
    PS. dodam jeszcze że słucham teraz na CREATIVE'ach Inspire 2.1, więc sądzę, że nawet coś bardzo taniego zagra lepiej :)

Zamieszczone przez Wyso
    GDM-14-130-8-SC + GDWK-10-200-8-PJ
    jeżeli już to polecał bym gdn 14-100-8 scx +pj cena wykonania 300-350zł
    a zwrotke to co za problem popatrzeć na schemat kupić elementu i polutowac je ze sobą według schematu :?: dasz rade :wink:

no i takich tematów jak twój to już masa była :razz:

Skomentuj

Wszystko pięknie :P z tym że nie dysponuję takimi środkami :( dlatego podałem te tańsze, i co jeśli chciałbym ciąć koszty na czym się da czy pj możnaby zastąpić tańszymi? A i czy faktycznie moje założenia mają rację bytu, chodzi o to, że zagra to lepiej niż te voice krafty?

Skomentuj

lepiej, lepiej by zagrały :wink:
        hmm pj to już jedne z tańszych ... to ciężko będzie na czymś ściąć :neutral:
        jakiego masz do tego wzmaka ?

Skomentuj

Jako wzmacniacz odtwarzacz z kina domowego SONY DAV-DZ230 ewentualnie mini wieża SONY modelu nie pamiętam ale na swoje czasy kosztowała koło 1,5k więc tymczasowo będzie musiała dać radę. Mam w planach zakup jakiegoś, ale nie wszystko na raz :P

Skomentuj

na głośnikach tu nie przytniesz zabardzo kolega yxzabc, napisał 300-350 zł, za głośniki wyjdzie Cie ok. 140 zł za , nie licząc przesyłki... i oczywiście nie liczyłem zwrotki.
            więc jak widzisz ok drugie 140 zł wydajesz na materiały, aby zrobić paczki :smile:

Skomentuj

Okazało się, że mam kolumienki stare z wieży diory o wymiarach 18x30x30 (szerXdlXwys) czyli jakies 16 litrow, o grubosci 1cm(troszke malo:(?) z otworami juz z BR, nadawałyby się? Może na tym zetne koszty ;p? Długość BR to jakieś 6cm a średnica 4,7cm

Skomentuj

płyta jest za cienka...

Zamieszczone przez Wyso
                Okazało się, że mam kolumienki stare z wieży diory
                to już twój wybór, czy zależy Ci na ładnym skromnym wyglądzie monitorków, czy aby tylko grało...
                myślę że jak na te głośniki litraż jest odpowiedni... ale o tym już niech się doświadczeni wypowiedzą..

Skomentuj

Oczywiście co do wyglądu to chce żeby były ładne ale tym już się mniej przejmuje bo tato stolarz, tokarz :P a ja też troszkę dłubałem nad tym więc przerobić lekko te kolumienki to nie problem. Z tym że tak jak myślałem że płyta będzie za cienka, no coż coś pewnie się znajdzie na stanie odpowiedniego trochę MDFu pewnie będzie ;p żeby coś sklecić ;p a BR przecież mogę wykorzystać stamtąd :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Wyso
                    tato stolarz, tokarz
                    jak tato stolarz to powinien pomóc i powinien mieć dostęp do tanich materiałów :razz:

Skomentuj

wychodzi na to jeśli masz tate stolarza to wolałbym żeby zrobić całe od podstaw, a nie tamte przerabiać bo to nie ma sensu... utniesz te diory przerobisz włożysz MDF to wyjdzie tyle roboty co by "nowe" zrobił...
                      A BR to zależy jaka jest jego wielkość "w diorach" :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Wyso
                        GDM-14-130-8-SC + GDWK-10-200-8-PJ
                        to juz lepiej kupic gotowe STXy

Zamieszczone przez yxzabc
                        jeżeli już to polecał bym gdn 14-100-8 scx +pj cena wykonania 300-350zł

GDN 14 SCX + GDWK PJ

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/149
                        http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/74
                        http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF UWAGA! projekt jest dla zwrotnicy umieszczanej na tylnej sciance obudowy. w przypadku montazu zwrotnicy na terminalu pojawia sie konlikt z tunelem!
                        otwor pod GDWK jest podany za duzy - przed cieciem zalecam zmierzenie wysokotonowki
                        http://rapidshare.com/files/15925242...4_SCX___PJ.PDF

pamietaj od odwroceniu fazy glosnika wysokotonowego!

http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html link do zdjec z budowy tych monitorow

Zamieszczone przez Wyso
                        Wszystko pięknie z tym że nie dysponuję takimi środkami dlatego podałem te tańsze, i co jeśli chciałbym ciąć koszty na czym się da czy pj możnaby zastąpić tańszymi?
                        tanszych sie nie oplaca. tanszy STX to GDN 14 SC + PJ
                        ale cena niewiele nizsza a jakosc juz sporo gorsza

taniej od PJ jest mission z allegro
                        do tego sony za 38zl i mamy budzetowke z allegro... ale zwrotnicy nadal brak :???:
                        (bede skladal te kolumny i bede robil do nich zwrotnice - ale nie wiem kiedy to bedzie)

Zamieszczone przez Wyso
                        Okazało się, że mam kolumienki stare z wieży diory o wymiarach 18x30x30 (szerXdlXwys) czyli jakies 16 litrow, o grubosci 1cm
                        matematyka z innego wymiaru? :lol:
                        mi jakos wychodzi 12 litrow :P

Zamieszczone przez Wyso
                        tato stolarz, tokarz
                        no to koszt obudowy i wykonczenia obudowy odpada - czyli powyzsze kolumny zrobisz za jakies 200zl (koszt minimalny)

Skomentuj

Czaruję...
                        X