Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiar pulse response - odbicia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiar pulse response - odbicia

Zabrałem się do pomiaru kolumny i mam z tym nie mały problem. W żaden sposób nie udaje mi się wytłumić pierwszego odbicia po impulsie pomiarowym. Wygląda, to tak jak na zdjęciu poniżej.

Za pierwszym razem jak robiłem pomiary wystarczyło pomiędzy kolumnę i mikrofon położyć koc lub kołdrę i było w porządku. Teraz nie mam pojęcia, dlaczego nie udaje mi się usunąć tego odbicia. Doradźcie jeśli możecie.

Sprawdz czy aby napewno wszystkie suwaki w mixerze masz wyciszone nie potrzebne one też mogą wporwadzać taki bład.

Bo nie wierzę, że jeśli miałeś takie same ustawienie mikrofonowu i pomieszczenia, to takie odbicie się pojawiło. A może to wina samego mikrofonu, albo preamp-a.

Skomentuj

Pomiary robiłem w dwóch pomieszczeniach i w każdym z nich to odbicie pojawia się po tym samym czasie, w żaden sposób nie daje się go zniwelować. Poprzednim razem wykorzystałem wzmacniacz na TDA7294 i SB live, teraz pomiary robię z wykorzystaniem uniampa i audigy 2 zs notebook. Może coś z kartą dźwiękową nie tak? Mikrofon i pre są sprawne. Zdjęcie z poprzednich pomiarów:

Skomentuj

Na początek może zmień tego Uni na Tda, ale raczej wątpie żeby to była wina wzmacniacza, prędzej tej karty, własnie nie bawem sam będe testował tą 2ZS w laptopie. Całą kalibracje przechodze na tej karcie wszystko sprawnie?

Skomentuj

Masz za maly poziom sygnalu!! Wiec rozne smieci beda ci wlazic na sygnal. Zwieksz moc i/lub czulosc preampa mikrofonowego.

Obok jest podobny temat o ustawieniach miksera.

PIKU, rzeby SW dobrze mierzyl charakterystyki wcale nie trzeba robic zadnej kalibracji!
          Kalibracja jest wymagana tylko do pomiaru impedancji.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Masz za maly poziom sygnalu!!
            Amplituda sygnału wejściowego po nagraniu wynosi ok. 9k. Za mało?

Jutro zrobię pomiary przy większej amplitudzie i ewentualnie przeniosę się na PCta, jeśli na laptopie dalej będą problemy.
            Wynik pomiaru pulse response mogę też zarejestrować na oscyloskopie i go przedstawić, jeśli byłoby to w czymś pomocne.

Skomentuj

Zamieszczone przez maryush
              Amplituda sygnału wejściowego po nagraniu wynosi ok. 9k. Za mało?
              A ja tam widze max 240, troche mało, możesz zwięszyć syngał.

Sprawdz jeszcze czy aby napewno karta jakiegoś krzaku nie robi może masz uswaki jakieś po włączane zbędne.(Czasami pomaga samo wyłaczenie programu odłaczenie systemu pomiarowego, i podłączenie wszystkiego od nowa miałem juz tak wiele razy :wink:) Jeszcze można ze sterownikami po walczyć one też czasami wprowadzają błąd.

Zamieszczone przez irek
              PIKU, rzeby SW dobrze mierzyl charakterystyki wcale nie trzeba robic zadnej kalibracji!
              Kalibracja jest wymagana tylko do pomiaru impedancji.
              Moze i tak, ale bez niej nie wiesz czy twój, JIG i system są dobrze skalibrowane-podłączone, i wetdy można godzianmi szukać przyczyny, dlatego najlepiej od początku zrobić jak należy i mieć spokój, Ci którzy wiedzą jak to zrobić mogą sobie darować kalibrację, chodz nie polecam.

Skomentuj

Powtórzyłem pomiary z JIGiem ustawionym w trybie freq meas -20dB i wyszło tak:

Skomentuj

Już jest znaczenie lepiej, przydałoby się wyeliminować te odbicie na ok 9ms.

Możesz jeszcze po wlaczyć z wtyłumieniem i z ustawieniami suwaków, oraz wzmocnieniem sygnału a powinno być lepiej, sprawdz sobię.

Ogólnie pomiary są oki.

Skomentuj

Zamieszczone przez piku16
                    Moze i tak, ale bez niej nie wiesz czy twój, JIG i system są dobrze skalibrowane-podłączone
                    Widze ze nie znasz zasady pomiarow. Po to jest kanal referencyjny aby przy kazdym pomiarze karta muzyczna i sam wzmacniacz byly kalibrowane!
                    Spedzilem dwa dni na roznych testach, z kalibracja, bez i roznych ustawieniach ilosci probek i teraz wiem jak sie to wszystko powinno poustawiac. W manualu Yoshiego sa tylko podstawy. Chyba nikt nie wie ze SW mozna mierzyc mikrofony!

Maryush nadal poziom sygnalu jest do bani. Powinien siegnac przyjamniej kilku kilo.

Pokaz sygnal na sinusoidzie, trzy okna, wygenerowany, wejscie lewe i prawe.
                    Najlepiej wlaczyc loop record 1khz z czasem nagrania 100-500ms i wtedy w czasie rzeczywistym ustawic poziomy.

Pomiar onaxis i gated jest robiony z uwzglednieniem czasu bramki, sample ustawimy na nie wiecej niz 8192. Od czasu bramki bedzie zalezala dolna czestotliwosc graniczna i tu jak jest 10ms jest wystarczajace jesli masz malu pokuj i masz duzo odbic wczesniej to zmniejsz ten czas (nawet do kilku ms) co obetnie Ci niskie tony. Dobrze jak mamy pomiar od 200hz bo mozna wtedy dograc dol z pola bliskiego.

farfield nie jest pomiarem bramkowanym i jego zakres wyznacza ilosc sampli i tu zeby siegnac 200hz wystarczy ustawic sample na 1024, mozna nieco wiecej ale wyniki sa gorsze. Pomiar bedzie bardzo szybki i warto ustawic ilosc powtorzen Repeat Count na np 10, co usredni wyniki. Ja jeszcze zaznaczam preemfaze co poprawia odpowiedz elektroniki bo impulsy sa zaokraglone i jest mniej smieci z dzwonienia samych przetwornikow.
                    Tylko pomiar w polu bliskim (nie jest bramkowany ale z bliska mamy malo zaklocen) i impedancje robimy na wysokich samplach (65k).

Jesli glosnik jest maly do 16cm spokojnie pomiary mozemy robic z 50cm, poprawia to znaczaco wyniki a jest konieczne w malych pokojach.

Warto nauczyc sie liczyc czasy odbic po odleglosciach od najblizszych powierzchni. Dzwiek biegnie z szybkoscia 34,4cm na 1ms. Jesli kolumna jest 0,5m nad ziemia a mic 1m od niej to dzwiek dobiegnie do mikrofonu po 3ms a dzwiek odbity pokona droge po trojkacie odbicia pokonujac droga o pierwiastek z 2 wieksza czyli dotrze do mikrofonu po 4,2ms a wiec pierwsze odbicie bedzie juz po 0,6ms wiec nie wiele zmiezymy. Tu konieczne jest wytlumienie!

Teoretycznie jesli ustawimy mikrofon na srodku miedzy podloga a sufitem (scianami) to odbicia sie zniosa! W praktyce lepiej wytlumic pierwsze odbicie a drugie, trzecie, czwarte wygasic zamknieciem bramki. Jesli ktos ma pokuj dlugi ale waski to lepiej wykonywac pomiary z kolumna na duzej scianie, zmniejszy to odbicia choc pojawi sie efekt polprzestrzeni.

Skomentuj

Kurde irek zrób tutorial profesjonalny! Bo tak bedzie ciezko szuakc ludziom po setkach postow i skladac to do kupy.

Skomentuj

Projektuje obecnie dwa jigi full wypas, jeden dla amatorow (tani i prosty) i drugi dla profesjonalistow.
                        Dzieki nim skoncza sie problemy z nieodpowiednia amplituda bo beda zawieraly autoregulacje poziomow. JIG Wallina jest bardzo prosty bo taki mial byc ale wymaga od obslugujacego wiekszej wiedzy i koniecznosci podlaczenia zewnetrznego wzmacniacza a to zawsze klopot.
                        Zrobie JIG, zrobie do niego sensowny manual.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Widze ze nie znasz zasady pomiarow. Po to jest kanal referencyjny aby przy kazdym pomiarze karta muzyczna i sam wzmacniacz byly kalibrowane
                          Mam ci udowaniać ile wiem na temat pomiarów za pomoca S/W bo nie rozumiem twojej wypowiedzi... Moja wypowiedz była kierowna do ludzi zaczynających zabawe z S/W.

Zamieszczone przez irek
                          Projektuje obecnie dwa jigi full wypas, jeden dla amatorow (tani i prosty) i drugi dla profesjonalistow.
                          Dzieki nim skoncza sie problemy z nieodpowiednia amplituda bo beda zawieraly autoregulacje poziomow. JIG Wallina jest bardzo prosty bo taki mial byc ale wymaga od obslugujacego wiekszej wiedzy i koniecznosci podlaczenia zewnetrznego wzmacniacza a to zawsze klopot.
                          Zrobie JIG, zrobie do niego sensowny manual.
                          Ciekawi mnie jedynie jak rozwiązałeś sprawe, z wbudowanym wzmazniaczem, sam się bawiłem w projektowanie takiego układu, ale za każdym razem preamp zbierał śmieci, i nie dawało się wykonać pomiarów, dlatego ponstanowiłem tylko polaczyć ze sobą JIG+Preamp, a wzmacniacz zostawic w osobnej obudowię.

Skomentuj

irek, kiedy przewidujesz ukończyć te jig?

Skomentuj

Siedziałem nad projektem zwrotnicy do 2xGTC15/40/1 + DX25 i przedstawię tutaj wynik do oceny. Widzę, że temat ruszył, więc nie będę zaczynał nowego. Oto co otrzymałem:

Zastanawia mnie pojemność kondensatora C1, wydaje mi się stanowczo za dużo, ale z symulacji właśnie taka wartość wyszła.
                              Podział ustaliłem na 2,5khz.
                              Myślę, że pomiary, które robiłem są wystarczająco dobre, żeby poprawnie zaprojektować zwrotnice.

[ Dodano: 2009-12-11, 19:56 ]
                              Jeśli będę musiał powtórzyć pomiary ch-tyk, to nie ma problemu, chcę żeby to było porządnie zrobione.

Irek tak wyglądają te sygnały:

Skomentuj

maryush
                                1. A ta symulacje naginałeś trochę po swojemu ? Czy tak dokładnie Ci wymierzył kondy i cewki ?
                                2. A tłumika na DX nie dawałeś ?(tak równo wyszło ? )

Skomentuj

ir0nhide

1. Wynik symulacji lekko zmodyfikowałem.
                                  2. Właśnie tak równo wyszło, aż się zdziwiłem.

Skomentuj

Troche dziwne, ze nie musiales dawac tlumika na kopulke. Toz ona ma skuteczność 93dB a Twoje 2 glosniki niskotonowe maja 91dB i od tego jeszcze pewnie trzeba by odjac ze 2,3dB... Ja mialem Dx25tg i dla jednego glosnika o skutecznosci 88dB musialem ja stlumic ponad 7dB....

Skomentuj

Ustawienia miksera były takie same, to samo tyczy się potencjometru wzmacniacza. Tak wyszło.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                        irek, kiedy przewidujesz ukończyć te jig?
                                        Powiedzmy ze ostatnio wzialem sie za niego dosc intensywnie. Zainstalowalem z 5 programiow do pomairow i kazdy testuje wiec na pewn otroche to potrwa. Na pewno moj JIG jest juz skonczyny, pytanie tylko czy go udostepnie, czy to ma sens.

maryush Pokazales mi plik kalibracyjny karty muzycznej (JIG direct) a ja chce zobaczyc to samo ale akustycznie. Kalibracja w trybie direct do niczego nie sluzy to akustyczna jest wazna!

U ciebei sygnal z mikrofonu jest dosc maly ale udalo sie z neigo wykreslic widoczna charakterystyke. Jest one jednak malo dokladna.

Dobrze jest wlaczyc w View VUmeter i obserwowac przy kazdym pomairze amplitudy sygnalu referencyjnego i mierzonego. Referencyjny powinien miec kilkanascie kilo a mierzony jak sie uda ale min kilka kilo, jego poziom rowniez zalezy od efektywnosci kolumny, JIG Wallina jest prosty i nie ma mozliwosci kompensacji tego.

Zamieszczone przez piku16
                                        Ciekawi mnie jedynie jak rozwiązałeś sprawe, z wbudowanym wzmazniaczem, sam się bawiłem w projektowanie takiego układu, ale za każdym razem preamp zbierał śmieci
                                        To zaden problem. Wieksze problemy sa z zewnetrznym wzmacniaczem, bo podlaczajac go robi sie petle mas! A dodatkowo szumy wzmacniacza sa kilkudziesieciokrotnie wieksze niz karty muzycznej dlatego pomiary impedancji wychodza tak beznadziejnie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X