Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moglby ktos to sprawdzic?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moglby ktos to sprawdzic?

jestem poczatkujacy.to bedzie pierwsza konstrukcja:) od czegos trzeba zaczac...

glosniki: ALPHARD WH 656 + TW 401

podzial ok 2800-3000Hz.

obudowa 22L , BR - sr: 4 cm; dl: 8,91cm. 38Hz .
    robiona w WinISD alpha PRO.

walcie smialo tylko miejcie na uwadze ze pierwszy raz projektuje i nie chce sie uczyc na glosnikach drozszych,lepszych firm...:)

wiesz... patrze i nie widze zadnej odpowiedzi... sam nie wymysle niczego nowego ... zobacz w gotowych konstrukcjach czym choopaki sie bawia.

Skomentuj

Zamiast TW401 wez TW302 - ma troszke lepsze brzmienie...

Skomentuj

wlepilem dwa wykresy z WinISD... ten drugi(group delay) troche mnie martwi po przeczytaniu artykulu o BR.nie wiem czy moze tak zostac Max. 22ms przy 33Hz to bardzo duzo??

Skomentuj

Proponuje b-r 15 litrow strojone na 48Hz, wtedy f3=42Hz a group delay jest wtedy mniejsze niz 14ms co juz jest akceptowalne... Obudowa wytlumiona minimalnie... B-r o srednicy min 47mm i dlugosci 105mm... B-r nie zaokraglany...

Dane z bassbox 6

Skomentuj

micta1. Piszesz, że od czegoś trzeba zacząć. Ale co zacząć? Jeśli chcesz konstruować zestawy głośnikowe na poważnie to radze Ci abyś zaczął od tego:
            http://www.audiomania.sart.pl/articles.php?id=9
            Moja rada:
            Najpierw zdobądź trochę wiedzy, zbuduj/kup zestaw pomiarowy, a potem możesz się bawić w budowanie kolumn. Bez tego nie ma to sensu, uwierz mi.
            No a jeśli chcesz zbudować sobie po prostu parę kolumn to proszę bardzo. Nie myśl jednak, że dzięki takim symulacjom zestroisz b.r. (zwłaszcza dla alpharda)

Skomentuj

gdzie moge znalezc ten program?? tzn skad go sciagnac?

Skomentuj

a dlaczego chcesz robic akurat na alfredach , zrob na stxie ma teraz nowe poprawione głosniki

Skomentuj

Poszukaj na forum, link byl podawany ostatnio... A jak nie znajdziesz to pozostaje eMule...

Skomentuj

Ten glosnik zdaje sie ma 6,5cala a na charakterystyce widac zejscie -6dB do 30Hz!!! To bzdura! Symulator chyba Cie troche oszukał :)
                    W takim przypadku rozwazania na temat impulsu sa bez sensu. Lepiej dobierz b-r na sluch.

Skomentuj

A najlepiej byloby pomierzyc glosniczek...

Skomentuj

najlepiej zakup sw607 wrzucdo obudowy 12-20 litrów zamkniętej i bedzies zadowolony, do tego wzmacniacz ze 60-80 W i jedziesz a raczej słuchasz

a co do wysokotonowców to alfredy to wielki SZAJS jak już 150 razy tu było powarzane i z pewnościąkażdy ci powie ze na wysokotoowcach sie nieuczysz (w tej klasie głosników) ale poprostu go dajesz do kolumny i ma ci grac, (zwrotnica to osobna sprawa) wysokotonowiec nadaje kolumnie charakter która poprzez iskotonowca jest odpowiednio zaprojektowana dlatego jesli użyjesz TW401,302,318 czy inne G alpharda to nastepnym razem bedziesz klął ze kupiłeś aki szi nawet po cenie 18 złotych za sztuke, w komisach głosniki za 10 złoty graly mi lepiej niżte alfredy wiec najlepiejto zamiat wydawac 20 za alfreda wydaj te 30 za jakiegoś tanszego tonsila to wtedy wydjziesz na dobrym poziomie (jak za ta cene) i bedzie można SŁUCHAC tych kolumn a nie na nie tylko wyklinać - RADA SPRAWDZONA NA REALU :)

gdyby te TW.. kosztowały po 4 złote za sztuke to i tak bym ich niekupił juz nigdy bo one NIEMAJAwyskokich tonów człowieku, odrbze przemysl z wysokotonowcem

Skomentuj

dlaczego jakby był za 4 zł to byś nie kupił??

warto by kupic chocby i do takich eksperymentów

magnes masz, kopułke i obudowe masz, cewke wywalic i zrobic swoja... ;] i kto wie moze by powstal jakis ciekawy przetwornik w domowych warunkach za 10 zł :)

Skomentuj

o rany... widze ze jedziecie po poczciwych Alfredach jak po g..nie:) dobrze wiec pojde za radami:)
                            wsadze STX'a GDN 17-80-8-SS + ARV 104-04-8 do obudowy 15L BR-54Hz podzial ok 2800Hz i mam nadzieje ze zagra wmiare:) pozdrawiam. jak dorwe jakas cyfrowke to pokaze moje pierwsze w zyciu monitorki:) a wlasnie!! gdzie ja dostane fornir? w Castoramie?? Praktikerze??

Skomentuj

Czaruję...
                            X