Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt zwrotnicy do oceny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt zwrotnicy do oceny

Witam,

nie mam zbyt dużego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic (mój drugi projekt w SW) i dlatego prosiłbym bardziej doświadczonych użytkowników forum o wszelkie rady i sugestie w tym temacie. Wartości wszystkich elementów są takie, jak wyliczył program, nic nie zmieniałem. Podział ustaliłem wstępnie na 2,5khz.

maryush, a gdzie wykres impedancji?
    primo - wartosci elementow daj takie jakie da sie kupic
    secundo - na takim filtrze DX zginie :P

Skomentuj

Tak wyglądają przebiegi impedancji

Pawel S. mówisz, że DX nie pociągnie na filtrze drugiego rzędu? Mam monitory na tej vife, częstotliwość podziału ta sama, filtr też drugiego rzędu i dają rady, chociaż były już kilka razy mocno grzane.

Zastanawia mnie to siodło w okolicach częstotliwości podziału, jak zwiększyłem wartość cewki w dolnoprzepustowym do 2mH, to zredukowało się ono o połowę. Nie wiem, czy jest sens dawać taką indukcyjność.

Skomentuj

Zamieszczone przez maryush
        Zastanawia mnie to siodło w okolicach częstotliwości podziału
        bo filtry aż za dobrze się dodają. Pamiętaj, że dołek w przypadku filtrów 12db w miejscu podziału ma wynosić 6db a w twoim przypadku jest ledwo 3dB.
        Spróbuj tak cewka 1,8mH, kond 10-12uf, a w torze wysokotonowym zmniejsz konda do ~6,8uf i zobacz co z tego wyniknie.

Skomentuj

Tak daj większą idukcujność żeby wyrównać zakres 2khz.

Dla DX-a lepiej będzie dać 3rząd, z mojego doświadczenia z tym głośnikem lepszy podział wyszedł na 2,7khz.

Impedejce pokaż nam całości a nie tylko poszczegolnych głośników.

Wyskaluj Oś Y co 3db będzie nam lepiej wyryfikować wykresy.

Jakiej impedencji sa głosniki.

Skomentuj

Tej cewki chyba juz niewiele trzeba zwiększać, 1,5mH pewnie wystarczy aby zbić te góke, masz po prostu ciut za duza dobroć moim zdaniem i dlatego ci wypchało na 2kHz. Ewentualnie mzoesz dołozyc korektor impedancji.
            Druga sprawa jak juz wspomnieli koledzy, charakterystyki się nakładają zamiast przecinać w -6dB. Musisz przesunac ch-ke DX'a ku górze, zrobić filtr GP na wyższą częstotliwość i wtedy ci sie to wszytko lepiej zgra i nie bedzie takiej górki na ch-ce.

Skomentuj

Zmiany wprowadzone. Zrobiłem tak jak sugerowaliście, przesunąłem częstotliwość graniczną filtru GP ku górze, zwiększyłem indukcyjność i pojemność w filtrze DP. Teraz wygląda to tak:

Głośniki nisko-średniotonowe mają po 4 omy, połączone szeregowo. DX wiadomo, 4 omy.

Skomentuj

Ooo teraz to dopiero sie wszystko zepsuło...

Jak chcesz moge pomóc, podeślij pomiary na www.akustyk.com@gmail.com

Skomentuj

No i jest gożej niż było bo faza ci sie popieprzyła. Było to do przewidzenia bo najczęsciej tak jest ale nie chciałem tego pisać, przynajmniej sie troche podszkolisz.

Musisz na dx'a dać filtr 3go rzedu bo widać tu jak na dloni ze masz faze o 90st przesuniętą w miejscu podziału. Być moze dojdzie koniecznosc obrócenia fazy jednego głosnika, bo tak zwykle bywa pszy łączeniu 2 z 3 rzedem.
                  Prawdopodobnie bedziesz musiał też poprawić filtr niskotonowy bo tam wielkich zmian w działaniu nie widze w stosunku do poprzedniego.

Skomentuj

Poświęcę temu tyle czasu ile potrzeba, bo nie chce tego zrobić na szybkości i po drodze spartaczyć.
                    Piku16
                    Chętnie skorzystam z pomocy, może w końcu coś z tego wyjdzie. Za moment podeślę pomiary, tylko sprawdź wiadomości śmieci, bo moja wiadomość może tam wylądować.

Yoshi_80
                    Próbowałem z filtrem 3 rzędu na DX'a, ale wartości kondensatorów wychodziły kolosalne i dałem sobie spokój. Ale, ok będę próbował dalej. Wiedzy nigdy za wiele :)

Skomentuj

maryush, kolosalne bo korzystałeś z wbudowanego kalkulatora. Takie rzeczy robi sie ręcznie np 4,7u /10uF i 300uH to taki wyjściowy filtr 3 rzedu , troche poprzerabiać wartosci i ci bedzie działało

Skomentuj

Kiepsko filtrowane te głośniki są za mało rozsunięte od siebie, podeślij mi te pomiary to rzuce okiem rafackerMALPAwp.pl

Skomentuj

Na początku pokaże wam, że ten DX- jednak ma o 2-3db większą efektywność, tylko wystarczy dobrze wyskalowac pomiary.

http://img692.imageshack.us/i/49311468.png/

Skomentuj

Kolejny update.
                            Podział 2,7khz. Filtr GP zmieniony na 3 rzędu, odwrócona polaryzacja DX'a.

Skomentuj

maryush, spróbuj taki filt DXa 5,6uF, 15uF , rezystor szeregowo 2,2 , cewka w filtrze 180uH

Skomentuj

Skutecznie przytłumiło DX'a a resztę, to sam oceń:

Skomentuj

Coś musisz mieć zwalone z pomiarem. Po pierwsze u mnie ch-ka dla DX25 wyglądała dla tego filtru inaczej, może masz ciut inny model ale wątpie. Po drugie jakim sposobem mogła ci po sumowaniu wyjść ch-ka wypadkowa niżej niż ch-ka samego filtru !! W miejscu podziału sie zdaża ale nie w całym paśmie ! Musiało sie cośp okiełbasić lub dodałeś na wykres nie ten przebieg filtracji gp co trzeba.

Skomentuj

Lekko w symulacji zamieszałem, zaraz wstawię poprawny wykres. Ten DX to wersja ekranowana.

Skomentuj

Witam trochę się pobawilem o to wynik.

http://img135.imageshack.us/i/zwrotkadladiyaduio.png/

2/3rząd wysokotonowy z odwórocną polaryzacją.

Podział 3khz.

Jak widać można jeszcze popracować nad podziałem, ale to kweistia paru kombinacji.

A tutaj mamy w przeciw fazie.

http://img709.imageshack.us/i/odwruconapolaryzacja.png/

Faza jest zgodna.

Skomentuj

Poprawione

[ Dodano: 2009-12-12, 21:23 ]
                                        piku16
                                        Otrzymałem podobny wynik do Twojego. Możesz podać wartości elementów?

Skomentuj

Czaruję...