Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Space '86 Unitra potrzebna pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Space '86 Unitra potrzebna pomoc.

Witam dzisiaj dorwałem Unitry Space '86 głośniki niskotonowe do wymiany srednio tonowe też i tutaj pojawia się moje pytanie jakie głośniki wsadzić zamiast tych które siedzą originalnie?Niskotonówka to GDN 20/40/14 Sredniotonowka to GDM 10/60/4 oby dwa 8 ohm.Kolejne pytanie jest takie lepiej jest regenerować te czy zrobić monitorki na
    GDN 14scx + GDWK-10-200-8-PJ? I ostatnie pytanie co zrobić z takim fantem
    Dzięki za pomoc.

zrobilbym nowe monitorki. bo te ani wygladac nie beda ani specjalnie grac

Skomentuj

To zależy do czego potrzebujesz te Space'y. Głośniki definitywne szroty, czy może tylko zawieszenia "poszły"? Jeśli same zawieszenia to można pokusić się o regenerację, tj. wymianę zawieszeń lub co jest łatwiejsze wymianę całych membran. Koszty są naprawdę niewielkie a te kolumienki do codziennego grania wystarczą aż zanadto.

Skomentuj

Dobre na podpalke do pieca. Ja bym sie z tym nie bawil, szkoda czasu i pieniedzy, a dzwiek i tak lichy.

Skomentuj

Poszły tylko zawieszenia,dodatkowo jak bym je zregenerował to sub by z nimi grał.To nie wiem monitorki robić lepiej ?

[ Dodano: 2009-12-13, 23:59 ]
          A potrzebował bym do pokoju :) 25m kwadrat.

[ Dodano: 2009-12-14, 00:00 ]
          Dobrze by było jak by sie nadawały bo zwrotki są montuje tylko głośniki i z bani,ewentualnie wymiana kondensatorów na zwrotce wiadomo jak to z tymi starymi wysychają ...

[ Dodano: 2009-12-14, 00:01 ]
          A co do nich by można było wsadzić?

Skomentuj

w sumie przypomnialem sobie ze tez mam skrzynki jeszcze takie... :lol: Zostaly tylko wysokotonowe z nich, ktore szalu nie robia. Ja raczej doloze front nowy i wstawie cos co ciekawie sie bedzie prezentowalo w tym temacie:
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17256 :razz:

Skomentuj

Z tego co widze za same głośniki zapłacił bym 200 zl. + kondensatory ... Za monitorki wyjdzie koło 300 , jak wy byście zrobili ?

[ Dodano: 2009-12-14, 00:20 ]
              A jak by tam wsadzić http://allegro.pl/item845802645_20_c...ocny_bass.html :mrgreen: Duża różnica?

Skomentuj

monitorki:)

Nie wstyd Ci pokazywac tego linka ? :razz:

Skomentuj

Tak wiem to Alphard :mrgreen: No to chyba zrobię monitorki tylko trochę boje się foniru :???:

Skomentuj

Jak sie boisz fornirowania to zrob ze sklejki :> potem bejca, lakier i jest git ale tanio nie bedzie...

Co do alpharda to stara seria LW to byl jakis koszmar, nie wiem jak ta nowa, moze cos poprawili.

Skomentuj

Popatrz sobie na allegro na ceny membran to tych głośników - są naprawdę niewielkie, a nawet jak ci brzbienie nie podpasuje to możesz je komuś sprezentować albo naglośnić sobie garaż czy piwnicę. Budowa monitorków to już jadnak koszty a przede wszystkim dużo pracy trzeba poświęcić, żeby to miało dobry wygląd. Decyzja należy do Ciebie.

Skomentuj

Zamieszczone przez szrapnel
                        Popatrz sobie na allegro na ceny membran to tych głośników - są naprawdę niewielkie
                        zsumuj to wszystko do siebie i do tego porównaj jakością :wink: nie warto teo regenerować..

Skomentuj

Spojrzełem specjalnie na allegro. Cena kompletu membran na 2 kolumny to całe 20 zł!!! Jeśli kolega Karol1991 woli zrobić monitorki to ok ale jak ma kupować jakieś alpierdy czy cuś do tych space'ów albo przerabiać w nich fronty jeszcze, to na pewno lepiej zregenerować będzie - roboty na może dwie godzinki w długie zimowe wieczory.

Skomentuj

Faktycznie te membrany są tanie . . . Ale już przemyślałem zrobię monitory i jak będę miał coś kasy pózniej to zregeneruje te unitry jakoś mam do nich sentyment :razz:

Skomentuj

Witam.

Chciałbym się podpiąć pod temat bo podobnie jak założyciel tematu mam możliwość dostać takie kolumienki za friko. Basy mają zawieszenie zniszczone, średniotonówki za dobrze też nie wyglądają. Zwrotnice są w obu. Wiem, ze nie gra to za rewelacyjnie, bo słyszałem je w akcji. Dodatkowo mam w domu 4 kolumny ZG30C (chyba dobrze piszę) do których udało mi się skompletować oryginalne pierścienie aluminiowe oraz tabliczki znamionowe. Dodatkowo w 2 kolumienkach mam oryginalne kopułki jakie w tych kolumnach chodziły (nie pamiętam teraz oznaczenia). Niestety w tych ZG mam 4 alphardy EW80 8 ohm (ale i tak grają lepiej chyba dołem niż te space) i nie mam oryginalnych zwrotnic. Myślałem, że może do space włożyć alpierdki a tymi ZG30 się zająć, żeby grało to lepiej (z symulacji w WinISD wychodzi, że f3 ok 45Hz w ZG).

Teraz jak już mam cokolwiek co gra to raczej już chciałbym, żeby grało lepiej i było to zrobione bardziej z głową (bo te ZG to były tak na szybko, żeby cokolwiek w domu grało lepiej niż głośniki z jamnika).
                              Do tego wszystkiego mam możliwość odkupić od znajomego JBL GT2 (nie podał ceny). Warto to kupić (sam głośnik) i za ile (materiał na suba)??

Czy jednak zamiast kosztów rozwiązań podanych powyżej od podstaw do czegoś usiąść? Mam znajoego stolarza no to skrzynki jakieś by mi przygotował (w sensie ścianki ucięte prosto i skręcenie/sklejenie) ale to już chyba za daleko w przyszłość na razie patrzę.

Skomentuj

Czaruję...
                              X