Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

upgrade nadstawek, zmiana piezo na gdwt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

upgrade nadstawek, zmiana piezo na gdwt

witam,

za smieszne pieniadze wyrwalem 4 sztuki malych satelitek 6,5 cala + piezo. Jako ze dzwiek piezo jest nie do zaakceptowania zakupilem do kazdej kolumy stx GDWT-18-200-8-PB ( http://www.stx.pl/gdwt-18-200-8-pb.html ). Niestety po probie zamiany piezo na wyzej wymienione glosniki okazalo sie ze w standardzie piezo puszczone byly pelnym pasmem, w zwiazku z czym trzeba dodac im filtr gornoprzepustowy.

Czy kondensator 2,2 uF szeregowo + cewka 250 uh rownolegle bedzie dobrym pomyslem? Czy warto dodac ewentualnie zarowke samochdowa w szereg?

Zamieszczone przez qbus
    GDWT-18-200-8-PB
    to też jest piezo...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
      to też jest piezo...
      skoro to jest piezoelektryczny glosnik to po co mu neodymowy magnes? :lol:

qbus, starczy
      chociaz mozna je nizej ciac

Skomentuj

skoro to jest piezoelektryczny glosnik to po co mu neodymowy magnes? :lol:
        możliwe że coś pokręciłem :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          chociaz mozna je nizej ciac

czyli jaki kondensator bys zalecal?

Skomentuj

Ten głośnik piszczy trochę :) i jeśli zetniesz go za nisko to skrzeczy :) Ja miałem go uciętego na 6000Hz i jakoś tam grał,tylko że łączyłem go z szerokopasmówką.

Skomentuj

Też go miałem z szerokopasmówka, ciąłem kondem 1uF oraz w dsp na kompie (wtedy aktywny podzial), przy ok 10khz i uzupełniało to całkiem dobrze pasmo. Niżej przy wiekszej glosnosci sadziło po uszach (tak, tłumiłem) lecz moze wyzszy rząd by lepiej sie spisał.

csbiczek, Sam żeś piezo :P specjalnie dla Ciebie fotki :

Dla wyszukiwarki: Zdjecie stx GDWT-18-200-8-PB

Skomentuj

Nie na temat...
                Tasior, jak widac napedy neodymowe STX juz ma... tak wiec dlaczego nie produkuja zestawow do car audio? :???:

Skomentuj

Czaruję...
                X