Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie ARN 150 + SC10N - wytłumienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie ARN 150 + SC10N - wytłumienie

Witam !

Jestem w trakcie robienia kolumn na 2 x TVM ARN 150-05/4 (połączone szeregowo) + VISATON SC10N. Obudowa jest już praktycznie gotowa. Mam pytanie odnośnie wytłumienia. Rozumiem, że powinno się to robić metodą prób i błędów, ale mimo tego postanowiłem poprosić Was o pomoc. Materiał wytłumiający jaki wybrałem (LINK). Jest to mój pierwszy projekt więc satysfakcjonowało by mnie nawet najbardziej uniwersalne rozwiązanie. Poniżej zamieszczam schemat poglądowy obudowy jaką wykonałem, oraz wymiary.

Tunel BRL: fi-68x160mm z polinka
    Odległość końca rury BR od ściany: ~ 5 cm
    Objętość komory w której są głośniki: 19 litrów (nie uwzględniając zwrotnicy, głośników, przewodów itp.)
    Wymiary na schemacie dotyczą otworu BR a nie samej rury.

1. Które ściany powinienem wytłumić najpierw?
    2. W jakiej odległości od tunelu Bass refleks układać wytłumienie. Czy wytłumiać w okolicach tunelu?
    3. Czy kłaść wytłumienie na dolną przegrodę?
    4. Czy wytłumienie przyklejać do obudowy czy też lepiej używać takera (zszywacza)?

Dodatkowo z ciekawości chciałbym zapytać się o jeszcze jedną rzecz. Zwrotnicę mam zamontowaną jak na schemacie poglądowym poniżej.

OPIS: Do obudowy przykręciłem płytę wiórową 18mm na której zamontowane są podkłądni dystansowe ( 1cm ). Między płytką PCB, a płytą wiórową jest pewna przestrzeń. Czy zostawić to tak jest teraz czy włożyć gąbkę pod PCB.

Ogólnie kolumny są dosyć wysokie. Nie jest to wynikiem przypadku. :mrgreen:

Z góry dziękuje wszystkim za odpowiedzi !

Pozdrawiam serdecznie
    Łukasz Kuchciński

Zamieszczone przez wormux29
    odległość końca rury od ściany powinna równać się minimum jej średnicy . W tym przypadku tak jak piszesz 68mm
    Objętość komory w której są głośniki: 19 litrów (nie uwzględniając zwrotnicy, głośników, przewodów itp.)
    te części nie wiele zmniejszą obudowę. Więc to bez znaczenia
    Które ściany powinienem wytłumić najpierw?
    spróbuj najpierw wytłumić ścianę tylną za głośnikami nisko-średnimi, a później boczne na ich wysokości. A dalej już musisz słuchać i wybrać sam. Czy gdzieś dołożyć a może odjąć.
    W jakiej odległości od tunelu Bass refleks układać wytłumienie.
    żeby powietrze mogło swobodnie przepływać. Moim zdaniem min średnicy portu
    Czy wytłumienie przyklejać do obudowy czy też lepiej używać takera (zszywacza)?
    taker w zupełności wystarczy. Jeśli wytłumienie będzie sztywne i będzie się trzymać a nie latać to nie potrzeba nawet tego
    Między płytką PCB, a płytą wiórową jest pewna przestrzeń. Czy zostawić to tak jest teraz czy włożyć gąbkę pod PCB.
    zostaw

[ Dodano: 2009-12-20, 00:22 ]
    odległość końca rury od ściany powinna równać się minimum jej średnicy . W tym przypadku tak jak piszesz 68mm
    te części nie wiele zmniejszą obudowę. Więc to bez znaczenia
    Które ściany powinienem wytłumić najpierw?
    spróbuj najpierw wytłumić ścianę tylną za głośnikami nisko-średnimi, a później boczne na ich wysokości. A dalej już musisz słuchać i wybrać sam. Czy gdzieś dołożyć a może odjąć.
    W jakiej odległości od tunelu Bass refleks układać wytłumienie.
    żeby powietrze mogło swobodnie przepływać. Moim zdaniem min średnicy portu
    Czy wytłumienie przyklejać do obudowy czy też lepiej używać takera (zszywacza)?
    taker w zupełności wystarczy. Jeśli wytłumienie będzie sztywne i będzie się trzymać a nie latać to nie potrzeba nawet tego
    Między płytką PCB, a płytą wiórową jest pewna przestrzeń. Czy zostawić to tak jest teraz czy włożyć gąbkę pod PCB.
    zostaw
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ad.1 Spróbuj wytłumić wg. rysunku w proporcjach podobnych jak z projektu ze strotny zaphaudio.com. http://zaphaudio.com/ZRT-2way-vented.pdf Z uwagi na wysoką i wąską obudowę, trzeba stłumić dość silne rezonanse, powstające na pomiędzy najdalej oddalonymi ściankami. Do tego służy luźno ułożony materiał tłumiący w dolnej części obudowy. Powinien to być materiał o większej gęstości niż na ścianach, np. rozdrobniony filc.
      ad. 2 Jeżeli koniec tunelu jest dość blisko tylnej ścianki, to nie dawaj wcale lub tylko cienką warstwę o powierzchni ok. 2 średnic tunelu.
      ad. 3 Tak jak na rys. ze strony Zapha.
      ad. 4 lepiej za pomocą tackera - łatwiej modyfikować jego ilość.

Pod PCB możesz włożyć wytłumienie.

Ilości wytłumienia w bezpośredniej bliskości głośnika niskośredniotonowego ma wpływ na prezentację średnicy. Ilością wytłumienia dostrajasz kolumny do swoich preferencji brzmieniowych.

Skomentuj

Witam !

Dziękuje za odpowiedź. Teraz wiem od czego w ogóle zacząć wytłumianie.

Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych i wesołych świąt.
        Łukasz Kuchciński

Skomentuj

Czaruję...
        X