Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy subwoofer można podłączyć do wzmacniacza stereo ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy subwoofer można podłączyć do wzmacniacza stereo ?

Czy są subwoofery, które można podłączyć do wzmacniacza stereo ? Kupno amplitunera to za duży wydatek. Wzmacniacz mam 8Ω. Może da się to podłączyć tak:

Mam do wydania 400PLN.

Coś z tych 2 się nada ?
    YAMAHA YST SW 215

VK 880

Retrek, oba możesz podłączyć pod wzmacniacz bo oba są aktywne i oba mają wejście wysokopoziomowe... Powiedz tylko co chcesz tym zabiegiem osiągnąć? Różne tu widujemy pomysły więc wolę zapytać :wink:

Skomentuj

Ja aktualnie subwoofer mam podłączony do wyjścia słuchawkowego :neutral:

Skomentuj

Więcej basu. Mam kolumny tonsila 3 drożne na GDN20/40 i za mało basu jest.

Skomentuj

Lepszy będzie VK78xx ma 10" głośnik a 880 ma 8".

Skomentuj

I zapewne będę musiał wyjść z gniazda słuchawkowego duży jack na 2x chinch do suba, i 2 kolumny do suba podłączyć ? I czy ten VK ma sens, bo może zamienił stryjek siekierę na kijek.

VoiceKraft 7810 ? W przyszłości planuję kolumny na STX 18AWX, ten sub się przyda ?

Ewentualnie 2 kolumny stereo tylko nie podłogowe z niskim basem :)

// Taki mały offtop. Dlaczego np. fabryczne głośniki i radio z Yarisa grają "fajnie" tzn. dźwięk jest taki przyjemny i nie męczący. Natomiast moje tonsile nie :/

Skomentuj

Według mnie na suba to lepiej mono pociągnąć. :mrgreen:

Skomentuj

W jaki sposób ?
                Z prawej strony są tylko gniazda na 2 pary kolumn i kabel zasilający.

Skomentuj

Wyprowadzasz dodatkowe kabelki z gniazd głośnikowych (których nie widać na zdjęciu), które podłączasz do wejścia wysokopoziomowego w subie.

Skomentuj

Nie bardzo rozumiem, a jak wtedy kolumny zagrają stereo jak sub dostanie sygnał mono ?

Skomentuj

Kolumny zagrają swoje, a sub swoje. Po to właśnie jest wejście wysokopoziomowe. Tam sygnał stereo jest sumowany, czyli powstaje sygnał mono, a kolumny dalej będą dostawać stereo.

Skomentuj

Możesz mi to bardziej zobrazować :) Ile kabli ma wyjść ze wzmacniacza i do jakich gniazd ? I czy jest to bezpieczne dla sprzętu.

Według audiostereo klik wzmak ma wyjście na końcówkę mocy, ale ja jakoś tego wyjścia nie widzę.

Skomentuj

Kolumny podłączasz standardowo pod wzmacniacz. Dodatkowo do tych samych gniazd, z których wychodzą kable do kolumn, podłączasz jeszcze jeden komplet kabli. Te dodatkowe kable podłączasz do suba. Jest to całkowicie bezpieczne dla wzmacniacza o ile wszystko się dobrze podłączy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                            Wyprowadzasz dodatkowe kabelki z gniazd głośnikowych (których nie widać na zdjęciu), które podłączasz do wejścia wysokopoziomowego w subie.
                            czego tu nie rozumieć ? :mrgreen:

Skomentuj

A nie przypadkiem od wzmaka do suba oba kable a od suba do kolumn? Po to chyba jest in i out w tym gnieździe HiIn

Skomentuj

csbiczek, można i tak, ale co to za różnica?

Skomentuj

Jednak to się sprawdzi tylko w przypadku suba z in/out, a ten VK ma tylko L i R więc trzeba wyjść z gniazda słuchawkowego. Może coś innego oprócz VK ? 400pln do wydania.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                    csbiczek, można i tak, ale co to za różnica?
                                    taka że prawdopodobnie zużyje mniej kabla?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                                      taka że prawdopodobnie zużyje mniej kabla?
                                      To zależy od ustawienia kolumn i suba. Jak sub będzie w jednym końcu pokoju, a kolumny w drugim to nie wiem czy takie połączenie będzie korzystne.

Skomentuj

bart210, też prawda... EOT :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X