Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze kolumny Maliniastego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze kolumny Maliniastego

Witam,
    Panowie jestem tu nowy, aczkolwiek waszą strone czytam od miesiąca.
    Nie wiem czy to dobry dział jeśli nie, proszę moda o przeniesienie wątku do właściwego.
    Dostałem od kolegi nowe STX GDN 14/70/8 SC oraz wysokotonowe Tonsile 8/10/1 8Ω. Postanowiłem zbydować kolumny 2 drożne, dzięki waszej stronie obliczyłem że pudła powinno mieć ≈21-22 litry. Czytałem artykuły na temat wygłuszania, budowy i zwrotnic, ale mam kilka pytań:
    1. Jakie zwrotnice? gdzie można je kupić? Czy mogę zastosować sposób z kolumn unitry ZG 15 C, gdzie jest kondensator 2,2ľF?
    2. Jako wygłuszenie będe stosował piankę samoprzylepna, a co z resztą? Czy całe pudło powinno być wygłuszone?
    Jeśli uzyskam jakąś odpowiedź z góry dziękuje. Licze na wasze doświadczenie i cenne rady.

Zamieszczone przez maliniasty
    dzięki waszej stronie obliczyłem że pudła powinno mieć ≈21-22 litry.
    źle policzyłeś, do tych głośników max to może z 10l, najchętniej koło 8l.
    1. Jakie zwrotnice? gdzie można je kupić? Czy mogę zastosować sposób z kolumn unitry ZG 15 C, gdzie jest kondensator 2,2ľF?
    nie.
    2. Jako wygłuszenie będe stosował piankę samoprzylepna, a co z resztą? Czy całe pudło powinno być wygłuszone?
    Ilość i miejsce wytłumienia dobiera się doświadczalnie.

Ogólnie to radzę poszukać na forum podobnych tematów do Twojego, nie ma sensu za każdym razem pisać litanii co i jak od początku, byli już ludzie i to nawet dużo z takimi samymi problemami.

Skomentuj

Przedstawie obliczenia:
      Qts- 0,49
      Fs- 44 hz
      Vas- 22 L
      Qtc przyjmuje 0,7
      Vr=?
      Qr=?
      Qr= Qtc/Qts Qr 0,7/0,49=1,4285714
      Vr= Qr˛-1 Vr 1,4285714˛- 1= 1,0408162
      Vb= Vas/Qr Vb 22/1,0408162= 21,137257
      Fb= Qr• Fs Fb 1,4285714•44= 62, 857141
      Liczyłem według schematu podanego na tej stronie, możliwe że jestem noga z matematyki ale liczyłem 3 razy i zawsze wychodzi mi ≈21 L

Skomentuj

Objętość budy dla danego głosnika liczymy programem WINisd. zapraszam do lektury
        http://diyaudio.pl/portal.php?show=21

Skomentuj

maliniasty cieszę się, że podszedłeś do problemu w sposób "matematyczny". Oparłeś się na wzorach i dobrze. Policzyłeś pewnie wszystko bezbłędnie (przyznam, że nie chce mi się sprawdzać) :) Jest tylko jedno ale: wzory, które są podane w artykułach są absolutną podstawą uwzględniającą tylko parametry głośnika i objętość obudowy pomijając szereg innych zależności, które uzwględniają symulatory. Takie obliczenia służyły kiedyś ustaleniu punktu wyjściowego do dalszego procesu projektowania (w dobie braku lub trudnodostępności symulatorów). Obecnie artykuły z wzorami mają na celu pomoc w zrozumieniu zależności jakie występują przy projektowaniu obudów. Nie dziw się zatem, że wyniki jakie uzyskałeś są dość dalekie od rzeczywistych wymogów przetwornika :)
          Sugeruję pójść za radą slipknot1989 i skorzystać z symulatora, mając na uwadze, że symulator to także nie konstruktor i nie można bezkrytycznie podchodzić do wyników symulacji (tymbardziej, że modyfikując pewne parametry symulacji można uzyskać bardzo rozbieżne wyniki - więcej na ten temat możesz "wyłuskać" z tego artykułu: http://diyaudio.pl/portal.php?show=29 ). Ostatecznym "kreatorem" projektu obudowy są pomiary i doświadczenie. W celu oszczędności pracy i czasu polecam oprzeć się na doświadczeniu innych osób w "wojażach" z tym przetwornikiem. takero bardzo słusznie zauważył, że ten STX lepiej "czuje się" w małych objętościach. Poza teoretyczną charakterystyką zestawu należy brać także pod uwagę wytrzymałość mocową, która jest niezwykle ważnym i często pomijanym przez początkujących wyznacznikiem ostatecznej objętości obudowy. Tu masz na ten temat artykuł: http://diyaudio.pl/portal.php?show=8
          Obudowa powinna być kompromisem pomiędzy najlepszą charakterystyką przetwarzania przetwornika w obudowie oraz najlepszą (lub wystarczającą) wytrzymałością mocową.

Jeśli chodzi o zwrotnice to polecam poszukać gotowego i sprawdzonego projektu zestawu filtrów dla takiego zestawienia. Kupowanie uniwersalnych zwrotnic nigdy nie spotka się z naszym poparciem, bo jest to zawsze kupowanie w ciemno - efekt stosowania uniwersalnych rozwiązań może być równie dobrze poprawny jak i być totalną porażką (nie tylko z racji ch-ki ale i np. przebiegu modułu impedancji, który to nieprawidłowy potrafi "zabić" końcówkę mocy).

Skomentuj

Witam,
            Policzyłem, w sumie program policzył wielkość obudowy kolumny i również wychodzi ≈21 litrów, a dokładnie 20,34 l. Koledzy którzy mają większe doświadczenie piszą że ten głośnik nie nadaje sie do tak dużej obudowy i że najlepiej czuje się w pudłach 8-10 litrowych. Teraz już nie wiem czym się kierować. :neutral:

Skomentuj

Tak jak wspomnial Q. symulacje i obliczenia to jedno a rzeczywistosc co innego. Nie zawsze musi sie pokrywac. Najlepsza opcja to obudowa testowa z regulowana objetoscia. Jesli nie zamierzasz takiej konstrukowac, najlepiej zrob paczki wg porad tych ktorzy glosniki bawili sie juz z tymi glosniczkami :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0
                Znalazłem projekt kolumn który mnie w zupełności zadowolił. Jest to pierwszy projekty zaproponowany przez Pawła s dla tomasza6662 zamiast STX 14 SCX, założę STX 14 SC, oraz dokupie wysokotonóki STX.
                Koledzy dziękuje za rady, nakierowanie na poszczególne tematy itp

Aj zapomniał bym, odezwe się jeszcze w sprawie zwrotnic.

Skomentuj

Nie można sobie od tak zamieniać głośników czy dobierać na ślepy los. Jest ograniczona pula gotowych schematów do zwrotnic.

Skomentuj

zamiast STX 14 SCX, założę STX 14 SC, oraz dokupie wysokotonóki STX
                    Ale po co tak kombinować? Przecież 14 SCX jest tylko 10 zł droższy od 14 SC więc po co dla 20 zł ryzykować, że kolumny mogą zagrać niezbyt dobrze? Zwrotnica jest zaprojektowana dla GDN 14 SCX + GDWK PJ i nie możesz dowolnie zmieniać głośników nie zmieniając równocześnie zwrotnicy. To znaczy, może sie to i zgra (niektórzy twierdzą, że SCX i SC to te same głośniki) ale nigdy nie możesz mieć pewności.

Skomentuj

Przecież autor postu napisał ,że ma już już te GDN-y sc i tylko dokupi PJ-tki. Jakby miał kupować SCX toby musiał zapłacić dodatkowe 76zł (nie wiem dokładnie jaka jest teraz ich cena) , a SC leżały by mu na półce. Na jego miejscu zrobił bym podobnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek90
                        Przecież autor postu napisał ,że ma już już te GDN-y sc
                        Jezusie słodki, nie doczytałem :razz: W takim razie racja, składaj tą konstrukcje na SC, może jednak coś tam z tego wyjdzie

Skomentuj

Poprostu takie głośniki już mam, nic nie poradze :neutral: Jeśli coś nie wyjdzie nie widze problemu, SCX 14- stki i SC 14- stki mają takie same wymiary, jeśli nie zadowoli mojego ego ich dźwięk wymienie te SC na STX.
                          Znalazłem schematy zwrotnic, i nic z nich nie rozumiem, poprostu noga jestem w takich sprawach :oops: Pisaliście że nie warto kupować zwrotnic uniwersalnych, w takim razie jest ktoś na forum kto robi takie zwrotki, i czy je spredaje? chyba że ktos mi wytłumaczy łopatologicznie jak to się robi?

Skomentuj

chyba że ktos mi wytłumaczy łopatologicznie jak to się robi?
                            Łopatologiczne wytłumaczenie jest na stronie głównej + art irka :) Ale to łapatologiczne, nie znaczy że krótkie... Kilka wieczorów czytania :)

Skomentuj

Pawel S. robi takie zeczy jesli ktos nie potrafi ale raczej nie za darmo;] musisz do niego zagadac

Skomentuj

maliniasty, to nic skomplikowanego , lutujesz elementy tak jak połączone są na schemacie i tyle :)

Skomentuj

maliniasty, a wiesz jakim symbolem sie osnacza cewke, kondensator,rezystor? jak tak, to jaki problem polaczyc wszystko jak na schemacie ;]

Skomentuj

Tak wiem jak się to oznacza. To nie problem. Bardziej chodzi o policzenie zwrotki, jej projekt. We wcześniejszysz postach, padła wypowiedź że zwrotka jaką wykonał tomasz6662 może nie podejść do moich SC gdyż jest dla SCX. O to mi chodzi panowie.

Skomentuj

Niestety SC i SCX to mimo pozornie małej różnicy jaką jest jedna litera to zupełnie różne głośniki. Bardziej mógłbyś wrzucić tam zwrotę do 14SC i ARV 104.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                                        Bardziej mógłbyś wrzucić tam zwrotę do 14SC i ARV 104.
                                        tylko ze przy tym zestawie 14SC niezaaplikowany odsłuchowo wychodzi lepiej niż zazwrotkowany zdziwiło mnie to, ale zostawiłem go w końcu bez zwrotki na dole, bo raz że lepiej gra, dwa że gra to na lipnej wieży i mocowo jest tragicznie, także każdy dB się przydaje:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X