Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kilka pytań o konsukcje subwoofera??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kilka pytań o konsukcje subwoofera??

Witam. Zrobiłem subwoofer na STX 22/120/8 SS buda ma około 28l lekko wygłuszona watoliną, BR o średnicy 8cm długość około 28cm. Wszystko było by dobrze ale w miare głośno gra do 50-60hz a niżej to prawie go nie słychać jak dla mnie to troszeczke za mało, dodatkowo BR "furgocze" a przy niskim basie to już robi się aż śmieszne. Co mam z tym zrobić??

Mam też inne pytanie, bo gdy uporam się z tym subwooferem mam zamiar zrobić jeszcze jeden tylko zastanawiam się nad wyborem przetwornika chciałbym aby miał minimum 25cm do 30cm oczywiście chciałbym aby był jak najtańszy a dobry. DO niego chcę wykonac jakąś sprawdzoną konstrukcję (może coś polecicie ? )

Poszukaj jak inni robili suba na tym głośniku np. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic456693.html

A co do głosnika chcesz niedrogi a dobry tzn? w jakiej cenie się chcesz zmieścić ? dla jednego niedrogi jest do 300 zł a dla innego 500-600 zł :wink:

Skomentuj

hmm no myślałem o jakimś STX może Tonsil albo Tesla ale chodzi mi o głośnik który byłby odpowiedni dla początkującego. No i mam wzmacniacz około 150W dlatego niechce przetwornika który będzie miał większe zapotrzebowanie na waty :d a cena mysle że dla mnie najdroższy to jest tonsil 30/120 który kosztuje 190 zł wolał bym doś do 100zł najlepiej jeszcze mniej

Skomentuj

Napisz jeszcze jakim wzmacniaczem go napedzasz, bo to bardzo wazne, furkotanie jak nazwales moze powstac rowniez przy braku kontroli nad glosnikiem.

W trakcie pisania Ty napisales pierwszy wiec , masz wzmacniacz 150w jest w sumie wystarczajacy, wiec jeszcze zostaje strojenie ktore trzeba tez dobrze dobrac, poszukaj w konstrukcjach na tym glosniku, jak zrobili inni, jaka dali wielkosc obudowy i dlugosc BR.

Ps. Jezeli chcesz za glosnik 30cm 100zl to sobie daruj i zostaw tego co masz;]

Skomentuj

wzmacniacz kupiłem na allegro http://allegro.pl/item854075442_konc...o_250watt.html

a na elektrodzie piszą że odpowiednia będzie rura 8,5 ja mam 8 czyli w miarę, i że przy długości 30cm będzie odpowiadała strojeniu 36hz czyli jak ja mam 8cm średnicy i długość 28 to będzie podobnie a całość już slabo gra przy 60hz.

A co do głośnika polecili (również na elektrodzie w linku który posłałeś) STX 27/150/8 chciałbym się dowiedzieć czy na mim można się pokusić na dobre i czyste zejście

Skomentuj

Na twoim miejscu wolał bym za te pieniądze albo kupić jakąś 20 stke a jeżeli chcesz kupić koniecznie większy głośnik to dozbierał bym i taki chociaż za 150 zł
            chyba, że http://stx.pl/gdn-32-450-4-sc.html

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
              Na twoim miejscu wolał bym za te pieniądze albo kupić jakąś 20 stke a jeżeli chcesz kupić koniecznie większy głośnik to dozbierał bym i taki chociaż za 150 zł
              chyba, że http://stx.pl/gdn-32-450-4-sc.html
              Ale ten STX ma 450W a to sporo za wiele na mój wzmacniacz a niemam tyle kasy ale w sumie fajnie było by mieć suba z takim głośnikiem gdyby nie wzmacniacz.

http://www.nowyelektronik.pl/searchs...t=G%B3o%B6niki zawsze kupuje w tym sklepie więc jeśli powiecie mi który z tych głośników polecacie tak to 100zł i jeśli to możliwe ile pojemności musiała by miec skrzynia mniej więcej pod dany głośnik to byłbym wdzięczy (chcę tylko znać gabaryty) No i ważne jest to aby tem mój zwacniacz go napędził

Skomentuj

wzmak 250 W za 79 zl ) jakas okazja P

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                  wzmak 250 W za 79 zl ) jakas okazja P
                  Tak była to okazja jestem zadowolony z zakupu nie brakuje mu mocy jak narazie ( przynajmniej dla 22/120/8 ss)

[ Dodano: 2009-12-22, 12:30 ]
                  http://www.nowyelektronik.pl/searchs...kotonowe%20GDN a moze taki tylko czy mój wzmacniacz go napędzi?? jak wy sądzicie?? Aha i jeśli zerniecie na ta stronkę było by fajnie bo wydaje mi sie że jest tam większy wybór

Skomentuj

Napędzić napędzi ale głośnik się na nim "nie namęczy", ten głośnik co pokazałeś ma impedancje 8 ohm i jak na stronie pisze moc znamianowa wynosi 300 W, a twój wzmak przy impedancji 8 ohm wahał bym sie czy ma 100 W choć wątpie ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
                      Napędzić napędzi ale głośnik się na nim "nie namęczy", ten głośnik co pokazałeś ma impedancje 8 ohm i jak na stronie pisze moc znamianowa wynosi 300 W, a twój wzmak przy impedancji 8 ohm wahał bym sie czy ma 100 W choć wątpie ...
                      No właśnie ten wzmacniacz może miec mniejszą moc i niewiem czy stosować tak wysoką moc głośnika jak 300 czy 450W powiedz co ty o tym sądzisz i jakiej mocy głośnik wybrać, wydaje mi sie że najlepiej dla mnie będzie coś z STX więc prosze o pomoc w doborze jakieś propozycje jaki polecacie głośnik do tego co już mam ale jednak zalezy mi na minimum 25cm a co powiesz o tym stx 27/150 choć jest ich tam troche i niewiem czym się różnią

Skomentuj

Nadal nie rozumiem dlaczego się uparłeś na głosnik min 25 cm.
                        Z twoimi propozycjami finansowymi to nie będzie jakości, tylko żeby tylko "grało" i "szpan" że masz głośnik 25 cm
                        Tylko tak to się da odebrać... :wink:

Skomentuj

Dobra może puki co zostawmy kolejną konstukcję na pużniej, puki co użeram się z moim subem na stx 22/120/8SS. Dziś z około 25cm zwiększyłem długość BR do 34cm lecz to nie dało lepszego zejścia ale delikatnie obniżyło jego szumy co nada przy głośnijeszym słuchaniu jest nie do zniesienia. oba końce BR są zaokrąglone, czy istnieje możliwość że 8cm średnicy BR może powodować takie "furgotanie" przy takim głośniku?? i na ile jest to możliwe?? No i oczywiście co z tym zrobić??

Skomentuj

Myśle ze to wina braku kontroli wzmacniacza nad głośnikiem, ja w swoim 22/140/8 mam br 7cm i nie słysze świstów. Jak słuchasz głośniej to membrana nie lata jak szmata na wietrze??:P

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                              Myśle ze to wina braku kontroli wzmacniacza nad głośnikiem, ja w swoim 22/140/8 mam br 7cm i nie słysze świstów. Jak słuchasz głośniej to membrana nie lata jak szmata na wietrze??:P
                              To niejest brak kontroli ma mojej końcówce mocy grał ten głośnik gożej teraz na tym wzmacniaczu gra znacznie lepiej jest lepszy bas i jest głośniejszy.

Skomentuj

To wszystko zalezy od tego czego oczekujesz, jezeli wzmacniacz jest ok, konstrukcja tez, a ty oczekiwales trzesienia ziemi, to nie ma co sie dziwic.

Jezeli przejzales kontrukcje innych forumowiczow i uwazasz ze nie popelniles bledu, to oznacza ze spodziewales sie po 8 calowym glosniku czegos wiecej i sie rozczarowales.

Posiadacze tego glosnika chwala go, jakosc/cena, ty widocznie spodziewales sie po nim nie wiadomo czego i sie rozczarowales :))))

Innego wytlumaczenia nie potrafie znalesc :)

Skomentuj

ja własnie sie po tym głośniku nie spodziewałem tak ładnego efektu tylko że chodzi o samo "furczenie" bassreflexu tylko to mnie martwi

Skomentuj

Jaki zastosowales BASS REFLEX ? masz zdjecie ??? gdzie kupiles jak wyglada ?

Byc moze furkotanie powstaje na koncach rurki, male zaokraglenie rantow powinno troszke pomoc.

Bo nie ma co ukrywac furkotanie zawsze bedzie, a jak dokuczliwe bedzie, to zalezy od przekroju i dlugosci, no i masy samego powietrza ;]

Skomentuj

raffal81, kolega schwalba, pisze ze sa juz zaokrąglone :) ja nie mam pojecia o co kaman. Daj foty br.
                                      Zamieszczone przez schwalba
                                      . oba końce BR są zaokrąglone

Skomentuj

Aha sorki nie zaowazylem to widocznie ten model tak ma trzeba sie z tym pogodzic )

Skomentuj

Czaruję...
                                        X