Witam ponownie. Jak może niektórzy z was wiedzą mam problem ze swoim subem, mam zamiar zrobić nowy od podstaw. Spodobała mi się ta konstrukcja http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14171 i coś takiego mam zamiar zrobić tylko ze na STX 22/120/8 ss . Mam wątpliwości jakie wymiary tego tunelu zastosować i jakie wymiary całej skrzyni aby kubatora się zgadzała no i żeby proporcje nie były jakieś smieszne. Prosze was o jakiś schemacik w paincie z przekrojem takiej skrzyni jak w środku ma wyglądać ten tunel i w którym miejscu tej skrzyni liczyć kubature czy BR też uwzględnić czy może odiąć. Prosze was poprostu o wskazówki oraz jeśli możecie jakieś wymiary które polecacie i w mire bespieczne żeby mi znów nie świstało powietrze.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Subwoofer z BR szczelinowym podstawowe pytania :D
Collapse
X
-
schwalba, stosowalem juz tunele szczelinowe kilka razy ale tylko dla wiekszych glosnikow
najwygodniej zrobic szczeline na szerokosc obudowy. przy 12" glosniku minimalna wysokosc szczeliny jaka zalecam to ok 25mm (przy 20mm swistalo)
dla 8" chyba 20mm byloby juz OK http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16453
i przykladowe zdjecia
jak widac tunel mozesz dac prawie wszedzie
tunel mozesz odliczyc od objetosci skrzyni - i tak zmiana bedzie pewnie mala
powierzchnie tunelu proponuje dac wieksza niz minimalna dla okraglego odpowiednika
jak np teraz masz 7cm srednicy to daj port o powierzchni odpowiadajacej 8-9cm srednicy
Skomentuj
-
Pawel S. Dzięki za wyczerpującą wypowiedz wiele mi to wyjaśniło. Lecz jedna sprawa jeszcze została, mianowicie gdy tunel który zrobie będzie wyglądał jak na tym komputerowym obrazku który wkleiłeś, mogą być tam kąty takie jak 90 stopni czy należy to w jakiś sposób zaokrąglać a może w rogach dawać nawet jakieś poprzeczki ??
Skomentuj
-
a czy zagięcie tunelu tak jak narysowałem może jakoś negatywnie wpłynąć na jego działanie?? np. mogą pojawić się świsty powietrza?? w WindSID wyszło mi że przy 30l obudowy tunel o szerokości 26cm x 2,5cm (taki obrałem) ma mieć długość 34cm i było by dla mnie lepiej jest go zagiąć ku górze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schwalbaczy zagięcie tunelu tak jak narysowałem może jakoś negatywnie wpłynąć na jego działanie??
Zamieszczone przez schwalbanp. mogą pojawić się świsty powietrza??
a co do zaginania tunelu to ja bym to zrobil inaczej - nie rob tego pionowego odcinka tylko odrazu zawracaj :P
Skomentuj
Skomentuj