Witam, w ferie zamierzam zrobić sobie nowe kolumny do pokoju ( ok. 15m kw), dysponuje budżetem 800zł za głośniki, zwrotnice, kable, terminale, br, wytłumienie itp. czyli ok. 600zł na same glosniki. Muzyka jakiej slucham to głównie rock. Wzmacniacz jaki posiadam to Yamaha rx-497, lecz niedlugo będzie nowy, w podobnej klasie. Chciałbym aby wysokie tony byly bardzo detaliczne ( myślałem tu o seasie na górę ) no i bas bardzo dynamiczny, bez zamulania, średnica też ma być dokładna. Mam obecnie w salonie ( kolumny ojca) na 18AKX i DX25, gra to wg. mnie bardzo ładnie, jednak przyznam, że chciałbym osiągnąć odrobinę lepszy dźwięk ( wiadomo, że człowiek zawsze dąży do lepszego, niż ma) . Zdaję sobię sprawę, że może to być ciężkie w takim budżecie, bardzo podobnym do kosztów tamtych kolumn. Chciałbym budować podłogówki, jednak monitory też wchodzą w grę. Podłogówki chciałbym ze względów estetycznych. Chciałbym też na wooferze 18cm, ew. 15cm, jednak jakby była taka możliwość to pozostałbym przy 18stce. Prosiłbym o propozycje gotowych projektów z opracowanymi zwrotnicami, ponieważ zależy mi na dobrym spożytkowaniu tych pieniążków, ponieważ dla mnie, nastolatka to jest spora suma ;D Pozdrawiam i życzę wesołych świąt :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nowe kolumny diy
Collapse
X
-
no to może projekt Krs`a na 27TBFC/G (155zł) i nowszym głośnikiem STX 18AWX?
http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1
Za głośniki wychodzi ok 570zł nie licząc przesyłek :wink:
Nowa 18tka stxa jest tańsza od tej która teraz masz w domu, oparta na tym samym koszu. Myślę że w tej cenie (jeszcze nie wysokiej) warto się nią zainteresować.
-
A ja zaproponowałbym to: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html oile gdzieś dostanie się GDN'y
lub poczekać na konstrukcje właśnie na STX'ach serii AWX podobno mają pojawić się w najbliższym czasie a zapowiadają się obiecująco.. W przypadku konstrukcji podanych przezemnie jak i kolegi wyżej zmieścisz się w swoim budżecie..
Skomentuj
-
od początku miałem chęć właśnie na seasa z AWXem, ale jeszcze po głowie chodzi mi zestawienie Daytona rs180 z seasem, jednak troche drozej by mnie to wyniosło dlatego raczej pozostane przy poprzednim. smerfetek13, konstrukcja, którą pokazałeś jest droższa od posiadanego budżetu, głównie te Tonsile strasznie podrożały i wykracza poza moj budżet. Czekam jeszcze na jakieś inne propozycję, żeby zobaczyć co jeszcze mogę mieć za tą cenę, choć nie ukrywam, że jak narazie to seas z AWXem mnie bardzo zaciekawił.
Skomentuj
-
tomq88 wiem o tej zwrotce widziałem.. Chodziło mi o zwrotki które ma zaprezentować STX i z wysokotonowym STX'a..
czarekp9 Hmm moim zdaniem (nie twierdze że dobrym) na twoim miejscu wszedłbym w tę konstrukcje AWX+Seas.. Zwrotka jest, projekt jest, Seas jest:) A sam woofer zagra dobrze napewno..
Skomentuj
-
Jeżeli robisz z Seasem to zrób według wytycznych osoby która zaprojektowała ten zestaw: http://audiohobby.pl/topic/1/4747/1 Niewiem czy to prawda czy tylko pogłoska ale mają pojawić się także podłogówki na 2x GDN AWX + wysokotonowy AWX.. Może warto poczekać..? No chyba że koniecznie musi być Seas.. :razz:
Skomentuj
-
czarekp9 do AWX 20litrów to max aby nie stracić na impulsie, po rozmowach z wieloma osobami które je testują. Możesz oczywiście 23litry zrobic, pozniej najwyzej cos do srodka dolozysz :wink:
Zamieszczone przez smerfetek13Niewiem czy to prawda czy tylko pogłoska ale mają pojawić się także podłogówki na 2x GDN AWX + wysokotonowy AWX.. Może warto poczekać..?
Skomentuj
Skomentuj