Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory - pomoc przy wyborze

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory - pomoc przy wyborze

Witam, chciałbym się was poradzić odnośnie wyboru monitorów do pokoju ok 10m2

Kwota na głośniki + zwrotnica to ok 1200zł (bez obudowy)
    Sygnału dostarczać będzie głównie gramofon Project-a oraz sporadycznie CD (jeszcze nie zakupiony) Całość napędza Amplifon WL-60

Najlepiej jakby zestaw grał przyzwoicie przy każdym rodzaju muzyki z naciskiem na łagodną górę :)
    Z założenia kolumny mają być DIY ale jeśli znalazło by się coś fajnego w rozsodnej cenie to również można rozważyć taką propozycję.

Fajnie by było gdyby znalazł się projekt z gotową już zwrotnicą ponieważ niestety nie mam jak wykonać pomiarów.

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.

Proponuję monitory 2-way na Visatonie AL130 + Vifa XT (poszperaj po forum: Seba007 zrobił właśnie takie monitorki). Zestawienie jest o tyle fajne, że obudowy są naprawdę małe, a zakres dobrze przetwarzanego pasma zaskakująco duży (szczególnie w dół). Sprawę upraszcza fakt, że Yoshi zaprojektował do tego zestawienia bardzo dobrą zwrotnicę.
    Słuchałem tego zestawienia klika godzin i muszę powiedzieć szczerze, że bardzo pozytywnie mnie te monitory zaskakiwały. Radzą sobie w zasadzie z każdym rodzajem muzyki - nie mają problemów z oddawaniem drobnych detali we frazach granych pianissimo i nie "boją się" pompatycznego fortissimo dużych składów muzycznych.
    Męczyliśmy je będąc u Seba007 (wspólnie z Yoshim i Aishą) muzyką z gatunków od klasyki, aż po power metal.
    Myślę, że powinieneś zmieścić się w założonym budżecie :) Ze spokojnym sumieniem polecam.

Skomentuj

Seas ER18RNX + 27TBFC/G ze zwrotami będzie ok 1200zł

Skomentuj

http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html

a cos takiego ?? tez zmiesci sie w 1200

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
          Proponuję monitory 2-way na Visatonie AL130 + Vifa XT (poszperaj po forum: Seba007 zrobił właśnie takie monitorki). Zestawienie jest o tyle fajne, że obudowy są naprawdę małe, a zakres dobrze przetwarzanego pasma zaskakująco duży (szczególnie w dół). Sprawę upraszcza fakt, że Yoshi zaprojektował do tego zestawienia bardzo dobrą zwrotnicę.
          ilekroć przeglądam tematy o monitorach mam właśnie dużą ochotę takowe monitory stworzyć... Ale najbardziej byłbym ciekaw zestawienia Seasa 27TDFC+AL130...
          Zamieszczone przez csbiczek
          Seas ER18RNX + 27TBFC/G ze zwrotami będzie ok 1200zł
          też dobra propozycja ale jeszcze lepiej wygląałby ten zestaw w monitorach z MB :wink:
          Przykładowo tak jak tu 27TDFC i CA18RNX + MB
          http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=57070&p=1#k

Skomentuj

27TDFC/G No właśnie nie chciałbym dawać alu bo jakoś dzwięk takiej wysokotonówki mi nie pasuje.
            Najlepiej żeby góra zagrała łagodnie i detalicznie, Vifa XT chyba właśnie tak zagra?
            Co do nisko-średnio to ER18RNX to chyba dobra fabryka basu, jak się ma do niego AL130?
            Obudowy z założenia mają być małe bo i pomieszczenie nie za duże.

Dzięki wszystkim za odzew.

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego jak 27TDFC/G jak już to 27TBFC/G :)

Jeśli nie chcesz aluminiowej to może właśnie 27TDFC ?
              Nie wiem czy ta wysokotonówka jest połączona z ER18, ale na-pewno jest zwrotnica pod CA18RNX.

Ewentualnie jeszcze to: http://www.troelsgravesen.dk/SEAS_CA18RLY-COMPACT.htm

Jeśli się nie śpieszysz to na stronie Seasa widnieje informacja, że niedługo pojawi się KIT z wykorzystaniem nowego woofera U18RNX/P oraz tweetera 27TBCD/GB-DXT
              Może być ciekawy - coś nowego.

Skomentuj

Nie ma czegoś takiego jak 27TDFC/G jak już to 27TBFC/G :)
                Sorki literówka. Oczywiście chodziło mi o alu seas-a w zestawieniu jakie proponował csbiczek

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo
                  góra zagrała łagodnie i detalicznie, Vifa XT chyba właśnie tak zagra?
                  która xt?

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                    Jeśli nie chcesz aluminiowej to może właśnie 27TDFC ?
                    Nie wiem czy ta wysokotonówka jest połączona z ER18, ale na-pewno jest zwrotnica pod CA18RNX.
                    ER18RNX jest i z 27TBFC/G i z 27TDFC projektu Jay`a :wink: trzeba tylko kliknąć odnośnik do zwrotki z 27TDFC

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo
                      No właśnie nie chciałbym dawać alu bo jakoś dzwięk takiej wysokotonówki mi nie pasuje
                      no i tu właśnie się zaczyna gadanina o metalowych membranach i ich metalicznym dźwięku a widać że kolega nie miał porównania tych dwóch głośników. Ja miałem i zdecydowanie wole TBFC/G bo zapewnia o wiele bardziej szcegułowy dźwięk i mikodetale a co najważniejsze mniej cykał i syczał o Vify może ktoś miał też styczność z obydwoma niech się wypowie.

Skomentuj

Nie polenizujmy dlaczego nie alu skoro nie słyszałem. Tak jak niektórzy audiofile kupują różne "cuda" budując np wzmacniacze twierdząc że po tym dzwięk wyraźnie sie poprawił choć tak nie jest ale robią to dla własnego spokoju prawda? Powiedzmy że tu będzie tak samo....niech będzie że to właśnie dla świętego spokoju choć bardzo możliwe że po odsłuchu zmieniłbym zdanie.

melisław Zastanawiam się nad propozycją Questera i wydaję mi się że chodzi o XT19TD choć pewien nie jestem bo jeszcze nie znalazłem tego zestawienia z AL130

Skomentuj

Zastanawiam się nad propozycją Questera i wydaję mi się że chodzi o XT19TD choć pewien nie jestem bo jeszcze nie znalazłem tego zestawienia z AL130
                          XT25 i Al130..
                          http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/837571_1.jpg
                          http://www.audiostereo.pl/zalaczniki/837571_2.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                            XT25 i Al130..
                            wolał bym już metalowego seasa....

Skomentuj

wolał bym już metalowego seasa....
                              Możesz proszę uzasadnić dlaczego? Słyszałeś obydwa głośniki?
                              Wierze że ten alu potrafi zagrać wysoko i bardzo szczegółowo ale nie będzie kuło w uszy?
                              Musze wziąść po uwagę również to że sygnału dostarczać będzie gramofon + przedwzmacniacz lampowy + amplifon co sprawi że dzwięk i tak będzie dość "łagodny"

Skomentuj

melisław nie proponuję a przybliżam temat xt25 i al130... Jakbym miał robić monitorki do 10litrów i dysponowałbym takim budżetem to napewno byłby to zestaw na 27TDFC i AL130

[ Dodano: 2009-12-28, 13:20 ]
                                Zamieszczone przez zomo
                                + przedwzmacniacz lampowy + amplifon co sprawi że dzwięk i tak będzie dość "łagodny"
                                jak napiszesz do toma085 to Ci opisze różnice swoich 27TBFC/G na tranzystorze i lampie :wink: Bardzo dobry zabieg do tych kopułek.

Skomentuj

zomo, jak nie chcesz zeby ci cykalo to po prostu xt25 nie jest dobrym pomyslem... Co do AL130 to jestem za :) Ale wolal bym do tego seasa :)

Skomentuj

Metalowe kopułki trzeba po prostu lubić. Niestety tak jak w przypadku przetworników średnio, średnio-nisko i niskotonowych z aluminiowymi membranami także i w przypadku metalowej kopułki mamy bardzo charakterystyczne, silne rezonanse przed brake-up'em co nadaje brzmieniu pewien specyficzny, z reguły ostry charakter. O ile na niższych torach można "załagodzić" brake-up filtrem DP (z ew. pułapką rez.) i "maskować" w ten sposób charakter metalowej membrany, o tyle na wysokotonowych nikt przy zdrowych zmysłach filtru DP zakładać nie będzie.
                                    Polecam zatem rozważenie fantastycznie brzmiącego USHERa T-9950 (którego wczoraj słuchałem podążając z prywatną radą Yoshi'ego). Jego cena jest dość wysoka ( 240,00 zł ) ale wart jest każdej wydanej na niego złotówki. Zacytuję co Yoshi pisze o nim: "Kopułka ma wyjątkowe brzmienie [...]. Trzeba być ostrożnym w jej aplikacji bo jakość i przejżystosć i bogactwo wysokich z tego głośniczka czasem powala na kolana, po prostu łatwo przedobrzyć majac teoretycznie na wykresie OK". Podejrzewam, że miałem przyjemność słuchać tej kopułki dobrze "filtrowanej", bo jestem pod ogromnym wrażeniem klasy brzmienia tego wysokotonowca. Jest tylko ten problem (chyba taki sam jak z SEASem ?), że nikt jeszcze nie zrobił do tego zestawienia (AL130 + T-9950) naprawdę "godnej" zwrotnicy - jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
                                    Co do Vify XT25 - przyznam szczerze, że od pewnego czasu słyszę o spadku jakości przetworników tej firmy i nie neguję, bo nie wiem jak jest faktycznie. Pewne jest natomiast, że kupiona 2-3 lata temu Vifa, którą na własne uszy słyszałem jest pozbawiona wady, o której tak chętnie się tu pisze pod kryptonimem "cykanie"... być może Vifa ta wymaga specyficznej i doskonale dobranej filtracji ? Nie wiem. Wiem natomiast, że we wspomnianych monitorach grała bardzo dobrze i nie było mowy o jakowymś "cykaniu" - jej brzmienie było neutralne, czyste i bardzo detaliczne (może zasługa zwrotnicy ?) dlatego to zestawienie poleciłem. Niemniej mając na uwadze pogłoski o Vifie byłbym na Twoim miejscu ostrożny i postarał się posłuchać gdzieś najnowszych egzemplarzy XT25.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                                      Co do Vify XT25 - przyznam szczerze, że od pewnego czasu słyszę o spadku jakości przetworników tej firmy i nie neguję, bo nie wiem jak jest faktycznie. Pewne jest natomiast, że kupiona 2-3 lata temu Vifa, którą na własne uszy słyszałem jest pozbawiona wady, o której tak chętnie się tu pisze pod kryptonimem "cykanie"... być może Vifa ta wymaga specyficznej i doskonale dobranej filtracji ? Nie wiem. Wiem natomiast, że we wspomnianych monitorach grała bardzo dobrze i nie było mowy o jakowymś "cykaniu" - jej brzmienie było neutralne, czyste i bardzo detaliczne (może zasługa zwrotnicy ?) dlatego to zestawienie poleciłem.
                                      Troche mnie martwi spadek jakości tych głośników bo po pierwsze były one świetne, po drugie nie wiadomo co z tego będzie jak sie je teraz podłaczy, może jakieś nowe efektwy dziękowe wyjdą jakich nie znam.

Quester, gwoli ścisłości chciałbym jednak nadmienić, że XT25 w tych monitorach też cykała dopóki jej odpowiednio nie przygasiłem . 3x aplikowałem w różnych zestawieniach XT25 i raz XT19 i te głośniki tak mają, że jak sie je zotawi samopas to wyjdą przed szereg i będą sobie cykać. Trzeba przyznać, że jest to upierdliwe i potrafi zupełnie popsuć brzmienie, ale jak się opanuje to grają fajnie, zresztą sam słyszałeś. O dziwo nie trzeba żadnych radykalnych środków, żeby uchwycić "balans".

BTW skąd się wzięła opinia o spadku jakości Vif? Dotyczy to wszystkiego, czy konkretnych modeli, ktoś miał z tym styczność. Może rozdmuchujemy nieistaniejący fakt? Albo ktoś czegoś nie umiał zaaplikować lub skopiował marny projekt, nie zagrało mu jak trzeba i puscił w ruch opowieści o marnej jakości.
                                      Chyba produkcja tych głośników była przenoszona, to by mogło wpłynąć na jakość ale do czasu, w każdej firmie jest kontrola jakości a taka marka jak vifa chyba nie chce stracić na opinii. Chyba, że przerzucaja się na zaopatrywanie marketów :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                        skąd się wzięła opinia o spadku jakości Vif?
                                        Dobre pytanie :!:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X