Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny TONSIL Perfekt 150 i wymiana głośników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny TONSIL Perfekt 150 i wymiana głośników

Ostatnio postanowiłem uruchomić swoje kolumny TONISLA - Perfekt 150. Niestety, głośnik niskotonowy 20/60/15 w prawej kolumnie ma uszkodzone zawieszenie (głośniki mają już z 15 lat). Jakość odtwarzanego dźwięku jest o wiele gorsza w porównaniu do lewej, sprawnej kolumny. Jak to naprawić: może kupić samo zawieszenie membrany klik ,czy ewentualnie mogę kupić głośnik 20/60/11 klik ? Czy w przypadku wymiany głośnika/zawieszenia wypadałoby zmienić go w obydwu obydwu kolumnach - zarówno tej z głośnikiem uszkodzonym jak i tej z głośnikiem sprawnym??
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.

P.S.
    Zdjęcie uszkodzonego głośnika:

[img][/img]

link do zdjęcia

Witam osobiście kupilbym membrany z zawieszeniami i wymienil je w obu kolumnach membran poszukaj na allegro bedzie taniej

Skomentuj

Jak brakuje Ci umiejętności manualnych to oddaj do regeneracji. Przewidywany koszt regeneracji to pewnie 30pln/sztk.

Skomentuj

Czy te membrany byłyby odpowiednie? A co do regeneracji - czy się opłaca i czy też dać nieuszodzoną membranę? Czy po regeneracji jakość muzyki będzie podobna do nowego głośnika??

Skomentuj

Opłaca się. Ja oddałem 2xGDN 20/40 - zapłaciłem 70PLN. Cena 2 nowych to 80PLN za sztukę! Ręczna robota, wykonana bardzo dobrze (Zbyromex Wwa).

Link, który podałeś prowadzi do aukcji z całym głośnikiem.

Skomentuj

A gdzie w Szczecinie znajdę firmę regenerującą głośniki?? Czy może odesłać do Wrześni??

Skomentuj

Zapytaj tu chyba, że macie w Szczecinie jakąś giełdę elektroniczną.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi. Jak coś dowiem od nich to napiszę.

Skomentuj

Jeśli chodzi o regenerację to zapytaj w jakimś sklepie głośnikowym. Tam też często wykonują takie usługi z tego co wiem. :mrgreen:

Skomentuj

nie bedzie taniej kupic nawet nowy glosnik a ten uszkodzony sprzedac na allegro? przynajmniej bedzie pewnosc ze T/S'y sie nie zmienia

Skomentuj

Ok, załóżmy że zdecyduję się na zmianę głośnika np. na ten na aukcji co podałem kilka postów wyżej. Czy wtedy mam zmienić tylko głośnik w jednej kolumnie - tej z uszkodzonym głośnikiem, czy też tej sprawnej? Czy jakbym zmienił głośnik tylko w jednej kolumnie, to czy dźwięk będzie różnił się od drugiej??

Skomentuj

jezeli zmienisz tylko w jednej to nie bedzie roznicy - ale pod warunkiem ze bedzie to taki sam glosnik

Skomentuj

po co kupować nowy? Skoro stary jest w dobrym stanie,polecam zakup nowej membrany z zawieszeniem tu: www.audioserwis.pl a instrukcję wymiany znajdziesz tu: http://felektr.katalogi.pl/__Naprawa...__-t11678.html

W każdym głośniku wymiana przebiega bardzo podobnie
                          Pozdrawiam :mrgreen:

Skomentuj

Absolutnie nie wymieniaj membrany! Zmienisz membranę to zmieni się również charakter brzmienia głośnika. Taki zabieg można przeprowadzić tylko i wyłącznie, gdy membrana jest identyczna (jest z tego samego modelu głośnika). Wymień samo zawieszenie.

Skomentuj

No niby racja,ale membranę też można wymienić,jeśli stara jest uszkodzona,a wymiana zawieszenia początkującym może sprawić trudność.O tym nie pomyślałeś?Ja wymieniłem membranę w GDN 20/40 i wszystko gra super.Mambranę kupiłem nieoryginalną celulozową,ale bez kopułki i chcę ją kupić ale nie mam gdzie
                              Pozdrawiam :mrgreen:

Skomentuj

Zmienisz membranę to zmienią się parametry głośnika i to już nie będzie ten sam głośnik. Wystarczy, że membrana będzie kilka gramów cięższa i prawa kolumna będzie grała inaczej niż lewa.

Skomentuj

wiem o tym,ja mam jedną więc nie mam z czym porównywać,ale jak na moje ucho gra super
                                  pozdrawiam
                                  :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
                                    Opłaca się. Ja oddałem 2xGDN 20/40 - zapłaciłem 70PLN. Cena 2 nowych to 80PLN za sztukę! Ręczna robota, wykonana bardzo dobrze (Zbyromex Wwa).
                                    Różnica 10 zł i twierdzisz, że się opłaca ??
                                    regeneracja !!
                                    wyrzuć to co masz i kup nowe z tonsila.

Skomentuj

Nie opłaca się oddać do serwisu.Mi za wymianę cewki powiedzieli 125zł.Złapałem się za głowę i powiedziałem że sam zrobię i zrobiłem zapłaciłem 14 zł za membranę i 2 zł za butapren i wszystko gra zajefajnie.Polecam regenerację,ponieważ stare,już nie produkowane (ale jak to mówią stare,ale jare)głośniki niektórzy ludzie bez serca wyrzucają,a przecież one im służyły przez wiele lat i nie zasługują na tak zas***y koniec.Ja osobiście zbieram głośniki stare i przywracam im stare parametry.To znaczy że jak człowiek jest stary i chory to się trzeba go pozbyć??Głośnikom też się drugie życie należy.Przynajmniej ja miałem już ok 120 głośników i żadnego nie wyrzuciłem.Niekiedy jak znajdę jakieś stare radio w śmietniku lub inne badziewie w opłakanym stanie to robię wszystko aby przywrócić mu dawny wygląd i funkcjonalność.Ludzie,że sprzęt się zużyje,to wcale nie znaczy że trzeba się go pozbyć i porzucić sprzęt,który przez wiele lat wam służył. Ludzie zlitujcie się nad tym sprzętem,on też chce żyć!!Zlitujcie się nad nim.

Pozdrawiam :twisted:

Skomentuj

A dlaczego nie aktualny??Ja tylko wszystkim ludziom chcę uzmysłowić,że jak sprzęt hi-fi się zepsuje to nie zaczy,że trzeba się go pozbyć.Co nie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X