Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mały, przenośny subwoofer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mały, przenośny subwoofer

Witam. Potrzebuje subwoofera takiego jak w temacie: Powinien byc mały i zmieścić sie obok ubrań do walizki:), gdyż bede brał go w podróże.
    Myślałem nad STX 14/100/8 SCX lecz nie wiem czy obudowa nie bedzie za duża (ok. 8 litrów).
    Jakie inne głośniki proponujecie? Cena za głośnik do ok. 70 zl. Do tego subwoofera chciałem zrobić jakies mini monitorki na szerokopasmowcach zasilanych dwoma 7-watowymi wzmacniaczami. Lecz tez nie wiem które przetworniki wybrać. Proszę o radę również w tej sprawie.
    Pozdrawiam
    Czarny1906

Zakłądając koncepcję że ma to być napewno 2.1 to może ARN150 8,5-10l.. do tego np tonsile GD 10/20/3 ?

Skomentuj

na satelitki może głośniki od TV philipsa(te doścć popularne na form :razz: )

Skomentuj

czarny1906, ile kasy na całość masz ?

Proponuję Ci ARN130 (czyli to samo co arn 150) + 2 monitorki na arn100 i wysokotonowej kopułce.
        Ten pierwszy zadowoli się już skrzynią 6l BR, albo jakimiś 8-9 litrami jakbyś obudowę band pass zastosował - mam projekt takiej obudowy, arn100 zagra nawet w 1l zamkniętej, szczególnie że będzie sub :P
        Mam pełen zestaw z bass reflexami, głośnikami, zwrotnicami :P Za całość 150zł z wysyłką + gratisy w formie jakiś (nowych) scalaków, wytłumienia etc :)
        Masz już wzmacniacz ?

Skomentuj

Szerokopasmowe - Tonsil GD 10-16/5/2, standardowo montowane były w 4-5l.

Skomentuj

dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o więcej

takero na całość mam do ok. 200zł. wzmacniaczem będzie kupiony w sklepie montaż do samodzielnego złożenia na UL1481.
            mógłbyś pokazać jakieś zdjęcia i bliższe info o tym co tam masz?;D

[ Dodano: 2009-12-28, 21:46 ]
            tfu. 'zestaw do samodzielnego montażu' a nie 'montaż do samodzielnego złożenia' :neutral: ;p

Skomentuj

Moim zdaniem koncepcja przenośnego subwooferka (ok. 6l + 2 satelitki po 1l.) to nie jest dobry pomysł na mobilny zestaw podróżny. Policz ile to wszystko będzie zajmowało miejsca, wraz zasilaczem i ile ważyło.
              Pytanie jeszcze co chcesz nagłaśniać? Pokój w hotelu, domku kampingowym, polanę w lesie, czy kawałek plaży. Z jaką głośnością będziesz słuchał - do poduszki czy do tańca? Jak odpowiesz na te pytania, dopiero można pomyśleć o doborze przetworników, wzmacniaczy, zasilacza ewentualnie akumulatorków.
              Jeżeli zależy Ci na jakości to można pomyśleć o aktywnych monitorkach. Jak na głośności i lekkości zestawu, to nic w podanej cenie nie przebije niektórych komputerowych 2.1 .

Skomentuj

wzmacniacz będzie tam w środku, w obudowie :razz: jak będzie dużo miejsca zajmowało to coś się wymyśli. a że będzie ciężkie to mnie nie przeraża :wink:

na wyjazdach ze szkołą (klasa 1 liceum) albo innych, będę nagłaśniał pokój. wiem, że komputerowe będą do tego najlepsze.

chodzi mi o dużo basu (jeszcze nie wyrosłem z tego;p), nabranie doświadczenia w DIY. potrzebuję takich głośników, lecz nie chcę kupować komputerowych 2.1. czemu? po prostu: nie.

Skomentuj

komputerowe 2.1 akurat w tym przypadku będą miały lepszy stosunek jakość/ilość zajmowanego miejsca. jak DIY to imo jakieś dwa szerokopasmowce i już (albo nawet arn-116 z jakimś tonsilem, w odpowiednio dostrojonej obudowie, co by zapewniła jakiś tam bas). Subwoofer moim zdaniem to przerost formy nad treścią jak ma to mało miejsca zajmować...

Skomentuj

Zamieszczone przez czarny1906
                    chodzi mi o dużo basu (jeszcze nie wyrosłem z tego;p)
                    Najniższego basu poniżej 40 Hz, żaden subwooferek z 12-13 cm głośnikiem nie odtworzy na zadowalającym poziomie. Wszystkie te małe subki grają bardziej kick basem podbijając pasmo 80-100 Hz. Musisz zapomnieć o basie masującym trzewia, chyba że będziesz jeździł z drugą walizką w postaci suba z 20-25 cm głośnikiem.

Skomentuj

KAPRINT wydaję mi się, że chodzi o zestaw który śmiało zawstydzi creativy... :wink: Czyli musi być wysoko strojony bas tak aby był z dużą efektywnościa

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                        KAPRINT wydaję mi się, że chodzi o zestaw który śmiało zawstydzi creativy
                        To wbrew pozorom nie takie łatwe - i zależy które creativy. :wink:

Skomentuj

bawiłem się w takie coś i z głośnika 13cm wycisnąłem efektywne 55hz, metody chamskie hehe membrana dociążona dość mocno głośnik w obudowie około 5L z mambraną bierną strojoną na około 60hz fakt głośno to nie było ale bas był przyjemny, dało się słuchać.

Skomentuj

O wiele lepiej sprawdzi sie maly piecyk 2way na jakiejs tubce i 6,5 - 8" basie zasilony z tadka, lm, n-mosfeta itd.. jako zestaw wypadowy 2.1 itp wynalazki to pomylka

Skomentuj

no fakt 2.1 to jednak strata miejsca, lepsze byłby 2 monitorki albo poprostu 1 kolumna na większym głośniku.

Skomentuj

nosmaster nie chcę dwóch monitorków, bo w nich prawie w ogóle nie ma basu, a chcę żeby było go 'dużo'.

n_omyzs czemu pomyłka?

KAPRINT mi tam wystarczy cokolwiek, co zagra podobnie do takich subwooferków z zestawów creative/logitech.

Skomentuj

KAPRINT mi tam wystarczy cokolwiek, co zagra podobnie do takich subwooferków z zestawów creative/logitech.
                                  rozejrzyj sie czy na aledrogo nie maja samej elektroniki creative`a bo ona sama w subie tez podbija bardzo mocno. a takie paneliki to koszt ok 50-80zl a masz wzmaka z glowy dla calosci

Skomentuj

n_omyzs czemu pomyłka?
                                    To ma byc prosty niezawodny i przenosny sprzet.

2.1
                                    - prostota odpada
                                    - niezawodnosc rowniez
                                    - niepotrzebnie 3 wzmaki zamiast 1
                                    - nieporeczne
                                    - lawtwiej cos uszkodzic
                                    - dodatkowe kable
                                    - wiecej roboty z tym
                                    - drozsze

Mozna by wymieniac jeszcze :)

Najprosciej jeden wzmak, tubka i basik (z wejsciem na srednie) i gra. Prostota niezawodnosc. Mozna dodac ew preamp z regulacjami.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X