Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

projekt troels`a gravesen`a ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez kondrax
    Bez urazy ale te 80 W z denona to sobie możesz w buty wsadzić, na to to jest potrzebna końcówka mocy 2 x 200-250W i nie taka Sharp tylko coś drogiego raczej. Miałem okazje słychać 3 dróg w porównaniu z wzmacniaczami 80-120W i końcówkami mocy rotela 200W i musicalfidelity tez 200W i to dopiero w tedy grało. Zasada taka potężne głośniki potężny wzmacniacz do nich.

Kondrat ja mam 30 w a avalonami edilonami zamiatało
    i akustykiem rr4 chyba to sie tak nazywało 2x22 rewelator i coś tam jeszcze

Skomentuj

Jeśli to ten wieeeelki projekt Akustyka to tam sa 2x25cm Revelatory.

Swoją drogą to ciekaw jestem jakie moce wzmacniaczy udaje nam się wykorzystać. Jak to by Łowcy. B powiedzieli - u nowy1 poprostu "zezarło" a u kondrax "nie zezarło" i już :razz:

Skomentuj

Ale 30W masz w lamie a nie tranzystorze a to trochę inne waty i prąd większy, byłem na spotkaniach z AS, jeździłem po sklepach, raz się trafił koleś starszy ode mnie może z 3 lata to mi z 2 godziny poświęcił przepinaliśmy wszystko od marantzy po rotele itp i grało to wszystko normalnie bez szału dopiero jak przyniósł musical fidelity A5 z 200W na kanał zaczęło to wszystko grać, pojawił się z 18cm bass jakiego nigdy nie słyszałem i kontrola, miałem wrażenie że ktoś suba włączył a na rotelach itp takich fajerwerków nie było, słyszałem kolumny 2, 3 drożne od trangli, B&W po ESE i harbetch hl5. Te ostatnie grały z końcówką rotela 5 kanałową tez 200W i z Naimem 3 i 5 serią i moje odczucia zawsze były takie same jak się nie ma 200W z końcówki mocy na 3 drogi to się nie ma w co to bawić wszystkie ta wzmacniacze co niby maja po 100-120W po prostu zawsze były za słabe takie moje odczucia, nigdy ta kontrola i to wysterowanie nie było takie jak z tych końcówek mocy.
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Troels pisze pod sam koniec o zachowaniu się tej konstrukcji przy różnych wzmacniaczach.

Skomentuj

A Zibi zrobil z tego tematu pokaz mody WARNA mu

A tak na powaznie to, za taka kase, to chyba przeznaczyl bym to na dobry wzmacniacz i odtwarzacz CD, dopiero wtedy zastanawial sie nad kolumnami ))) Podejzewam ze w tym przypadku dzwiek by byl duzo lepszy na gorszych przetwornikach niz na badziewnym wzmaku i CD + podlaczajac do tego wypasione kolumny )

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
              Ale 30W masz w lamie a nie tranzystorze a to trochę inne waty i prąd większy
              Tu bym polemizował...

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

UWAGA !!!

Dalsze zaśmiecanie tematu owocować będzie natychmiastowymi warnami !
                Zainteresowani wiedzą o co chodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                  A Zibi zrobil z tego tematu pokaz mody WARNA mu

A tak na powaznie to, za taka kase, to chyba przeznaczyl bym to na dobry wzmacniacz i odtwarzacz CD, dopiero wtedy zastanawial sie nad kolumnami ))) Podejzewam ze w tym przypadku dzwiek by byl duzo lepszy na gorszych przetwornikach niz na badziewnym wzmaku i CD + podlaczajac do tego wypasione kolumny )
                  no i tu właśnie kolega się bardzo pomylił bo osobiście mogę to udowodnić mam zdięcia zrobiliśmy test podłanczając 2,5 drogi na excelach do wzmacniacza unitry diory poza sporym spadkiem na głębokości basu nie było jakiś powalająćych pogorszeń a podłanczając klony totema pod wzmak za 3tys niestety efekt był wiele lepszy niż na Diorze.

Morał jest prosty kolumny za 3-4tys zagrają o niebo lepiej pod wzmakiem za 300zł niż kolumny za 300zł pod wzmakie za 3kzł.
                  I zawsze kolumny dają naiwiększy % by uzyskać lepszy efekt niż wzmak , to już więcej wolał bym w CD zainwestować.

Skomentuj

No tak mi sie wydawalo tylko, w sumie moze i fakt wzmacniacz to sa WATY )) no ale CD przydal by sie dobry ))

Sam planuje wykonanie nowych kolumn wiec zainteresowal mnie ten temat )) a chce juz cos porzadnego :)

Skomentuj

ale widzicie co toma085 napisał "test podłączając 2,5 drogi na excelach do wzmacniacza unitry diory poza sporym spadkiem na głębokości basu nie było jakiś powalających pogorszeń"

i właśnie według mnie głównie ta różnica jest jak się podpina 3 drogi do słabego wzmacniacza, słabszy bass i mniej kontrolowany czasem nawet klucha nie bas a membrana lata jak szmata.
                      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Jedna wielka kłótnia... Ja powiem tak, jest sporo dobrych projektów w necie i w sklepach do wykonania, potrzeba na to tylko $$, wiec jeżeli autor wątku posiada 8kzł to mozna zrobić i kolumny których cena będzie oscylować w okolicy 4-5kzł i zrobić wzmacniacz, np lampe za 3-4kzł i to napewno zagra przyzwoicie przy podaniu przyzwoitego sygnału z CD, PC czy czego tam byle w lossless :) Tak czy siak, przy takim budżecie, jakbym miał już tą kase wydać, to pojechał bym do kogoś z forum, czy to diyaudio czy audiostereo i posłuchał jakiś kolumn. XYS ma Scany i jest z Gdańska chyba, colcolcol też ma(nie pamietam skad jest) sporo osob ma i do tego reszte sprzetu mają przyzwoitego. Dzisiejsze ceny złotówki powalają wiec robienie czegoś i kupno za granicą mija sie tez troche z celem, wiec patrzmy na ceny w PL najlepiej. Ja osobiscie na Twoim miejscu wybrał bym ten projekt http://www.troelsgravesen.dk/Ekta.htm a jeżeli masz troche wiedzy na temat budowy zwrotek, to zmienił bym tego 18W na 22W i miałbyś wypas. Ta 18nastka jest bardzo dobra na basie, mozna na AS poczytac o niej, wogole SS sa dobre, ale kto co woli. Do 18nastki styknie Ci wzmach ktory masz, a do 22W potrzeba bedzie czegoś duzo lepszego, na poczatek nawet UNI300x2 (bo to mono chyba bylo) lub sym na 2 parach bo to tani wzmacniacz byłby. Opcji jest wiele, ale jak szukamy czegoś konkreretnego dla nas to interesuje nas...wielkie nic praktycznie :)

Skomentuj

wracają do mojego zestawu , to żródło mam dość dobre - denon dcd 1290 po tunningu forumowicza z audiostereo w tej chwili kolumny odbiegają jakością od elektroniki i to chcę zmienic z pewnym zapasem, biorą pod uwagę dalszą wymianę wzmacniacza na pre i końcówkę ale , wiadomo , nie wszystko naraz, kolumny mają swoją jakością wybiegać sporo na przód , żebym dalsze eksperymenty dżwiękowe ograniczył tylko do elektroniki ,kabelków itp , aż znajdę zadowolenie. na tą chwilę skłaniam sie do jazzmena z ew. zmianą tweetera na któryś z ss.

Skomentuj

Tylko, że z tą wymianą będziesz miał problem, bo będziesz musiał oddać komuś kolumny do ponownego stworzenia zwrotnicy.
                            To już lepiej tak jak mówi Dawid-SS zrobić Ekta, bo 18 Scana ma solidny bas.
                            Ewentualnie http://www.troelsgravesen.dk/AcapellaSEas.htm magnezowe Seasy też są świetne, bardzo neutralne w przekazie. Czy też http://www.troelsgravesen.dk/AcapellaNEXT.htm na Seasach Excelach. Wszystkie tutaj wymieniane konstrukcje są podobnej jakości także żeby coś wybrać musiał byś posłuchać.

Przeczytaj sobie też to: http://www.troelsgravesen.dk/choices.htm
                            Troels trochę podpowiada czym się kierować przy wyborze konstrukcji gdy nie ma się o nich większego pojęcia.

Skomentuj

Czaruję...
                            X