Witam. Interesuje mnie jakimi parametrami powinien cechować się głośnik który ma znaleść zastosowanie w subwooferze. Czytałem stronkę i wiem co nie co ale są tam rozbieżności i rzeczy których nie do końca rozumiem. Chodzi mi o głośnik który ma być w domu. Nie chcę pisać postu w którym będzie prośba wybór (tak już robiłem) ale chce się dowiedzieć jak samemu dokonać odpowiedniego zakupu i wiedzieć czego mi potrzeba. Np ciekawi mnie dlaczego tonsil GDN 20/80/2 jest tak polecany i np czy GDN 30/120/8 byłby dla mnie odpowiedni. Dlatego chciałbym się poznać na tej teorii ale również na praktyce
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośnik do Subwoofera teoria i praktyka...
Collapse
X
-
Fs - Częstotliwość rezonansowa
VAS - objętość ekwiwalentna
Qts - dobroć całkowita
Xmax - maksymalne wychylenie liniowe
SPL skuteczność wyrażana w dB
EBP = Fs / Qes
To chyba podstawowe parametry na ktore trzeba zwracac uwage przy wyborze, chociaz XMAX na moj gust zalezy od wielkosci glosnika, tz taki 12' glosnik nie potrzzebuje duzego wychylenia jak np w przypadku 8'' :)
To takie moje przemyslenia :))
Co do GDN 20/80/2 to sam mialem takowy, dlaczego polecany ?? byc moze w tamtym czasie byl to glosnik ktory poprostu dobrze sprawowal sie w roli woofera, mimo ze chyba az tak pieknych parametrow nie posiadal, bo jak sobie przypomne mial dosyc wyskie FS, ale za to wysoka skutecznosc :)
-
Wiele w wyborze przetwornika zależy od tego do czego ma być używany, kino czy też muzyka a w przypadku muzyki to jej rodzaj.
Wiadomo każdy lubi co innego jeden lubi kiedy bas jest mięsisty i potrafi pociągnąć dość nisko a inny lubi kiedy potrafi kopnąć w klatkę i bezie szukał czegoś do obudowy zamkniętej nie koniczynie nisko schodzącego i tu właśnie parametry podane przez kolegę wchodzą w grę :grin:
Kolejna sprawa to pomieszczenie w jakim będzie grał gdyż nie zawsze ten mocniejszy i większy zagra lepiej bo po prostu bas nie będzie miał gdzie się rozwinąć w pomieszczeniu i będzie go mniej niż w przypadku mniejszego i słabszego głośnika. Tak więc:
- albo bardzo uniwersalnie albo do muzyki czy też kina
- preferencje muzyczne
- pomieszczenie
Skomentuj
-
No ale własnie kiedy na co nalezy zwracać uwagę i jakie wielkości tych parametrów dla niskiego zejście do kina a jakie np do muzyki z kopnięciem :d Sam mam pokój 16m2 i na razie mam suba na STX 22/120/8 ss teraz robie do niego nową skrzynie ale chce w przyszłości coś co zagra i u mnie i w większych pomieszczeniach a że nie posiadam specjalnie mocnego wzmacniacza wolę przetwornik z mniejszym zapotrzebowaniem na moc dlatego spodobał mi sie GDN 30/120 z tonsila myślę że moc nie większa nić te 150W będzie dla mnie nad wymiar
Skomentuj
-
Parametry producenta a mierzone mogą różnić się nawet o 20% :!:
Zakładając jednak, że parametry nie odbiegają od normy, najważniejszymi parametrami są spl, qts, vas. A najlepiej jak by był jakiś wykres charakterystyki.
Zamieszczone przez Ziomek86Wiele w wyborze przetwornika zależy od tego do czego ma być używany, kino czy też muzyka a w przypadku muzyki to jej rodzaj.
Subwoofer, który jest tylko do muzyki albo tylko kina to dla mnie bezużyteczne urządzenie. Sub powinien bezproblemowo przetworzyć 30-150Hz aby użytkownik miał możliwość dostosowania go do swoich potrzeb.
Skomentuj
-
Nie no pewnie że tak każdy sub sobie z tym poradzi tylko jeden lepiej a drugi gorzej kiedy trzeba zejdzie a kiedy ma kopnąć kopnie :mrgreen: . A szybkość możemy mu wyznaczyć małą lub większą budą, jak również kopa którego ma.
Ale najlepszą chyba opcją przy wyborze przetwornika jej jego posłuchanie bo nie ma co się zagłębiać jakoś bardzo w parametry oraz bezgranicznie im ufać. Najlepiej posłuchać i wybrać co nam się spodoba, ale niestety bardzo często jest to nie możliwe i wtedy zostaje uzyskanie opinii na forum takim jak to :lol:
P.S. Szczęśliwego nowego roku :!:
Skomentuj
-
Nie parametr VAS oznacza maksymalną dopuszczalną objętość obudowy w jakiej może zagrać głośnik bez uszkodzenia (impuls oraz wytrzymałość mocowa będą kiepskie) ale nie jest to jego idealna objętość bo najczęściej jest ona sporo mniejsza, ta idealną trzeba sobie policzyć np przeprowadzając symulacje.
Może inaczej ściągnij sobie np to i poczytaj trochę :wink: :
http://rapidshare.com/files/27219262...dla_EXSite.exe
Spis książek:
A. Witort - Zestawy Głośnikowe
F. Alton Everest - Podręcznik Akustyki
Friedmann, Hausdorf - Podręcznik budowy zestawów głośnikowych
Jerzy Krajewski - Głośniki i zestawy głośnikowe
Robert Harrak - głośniki podstawy
Spis Poradników:
Basowe ABC
Filtry Aktywne
Samodzielne konstruowanie zespołów głośnikowych
Obudowy głośnikowe
Subwoofer
Zwrotnice głośnikowe
Waga: 101MB Hasło:vivo9002
Nie ja to wrzucałem ale kiedyś znalazłem na necie
Skomentuj
-
a ja napisze to swoimi słowami i chyba łatwiej bedzie zrozumieć
Vas jest to objętość POWIETRZA w OBUDOWIE ZAMKNIĘTEJ, która ma taką samą podatność (zdolność do sprężenia) jak podatność zawieszeń głośnika w tej obudowie znajdującego się.
Czyli na chłopski rozum w przypadku głosnika w obudowie zamkniętej o obj = Vas głosnika, jego zawieszenia stwarzają dla jego cewki taki sam opór, jaki stwarza powietrze w tej obudowie. Wtedy na wychylenie zawieszeń i spręzenie lub rozprężenie objętości potrzxeba dokładnie takich samych sił.
Kiedy obudowa jest mniejsza od Vas, to powietrze dla cewki stwarza wiecej oporow niz zawieszenia tego głośnika. Wtedy mamy do czynienia z tkz. "poduszką powietrzną".
Czyli im mniej sztywne zawieszenia i wieksza membrana, tym Vas jest większe.
Skomentuj
Skomentuj