Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy można podłączyć trzy kolumny pod 2 wejścia w wzmaku ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy można podłączyć trzy kolumny pod 2 wejścia w wzmaku ?

Mam wzmacniacz stereo. Pod kanał lewy podpiętą lewą kolumnę, pod prawy prawą. Czy mogę podłączyć trzecią ? Z trzeciej kolumny kabel "+" podłączę tam gdzie "+" kolumny prawej, a "-" to "-" lewej. Wszystkie 3 kolumny są 8Ω.

(kliknij, aby powiększyć)

Nie możesz tak zrobić, spalisz wzmacniacz.

Skomentuj

A tak ? Mam 4 takie same kolumny, ale jedna wymaga renowacji.

Skomentuj

Podłanczam się do pytania sam tak kiedyś myślałem zrobić . :mrgreen:

Skomentuj

Co to za wzmacniacz i jaką impedancję mają kolumny.
          Nie do każdego wzmacniacza da się tak podłączyć.

Skomentuj

Jak wzmacniacz może współpracować z 4 omowymi kolumnami to tak, jak nie to podłącz po dwie szeregowo pod jedno wyjscie.
            Jeśli wzmacniacz pracuje tylko pod 8 om to równolegle przy 4 omach możesz go uszkodzić przy głośnym słuchaniu, a przy 16 omach czyli szeregowo będziesz obciążał wzmacniacz impedancją 16ohm na kanał co skutkuje brakiem możliwości uzyskania maksymalnej mocy ze wzmacniacza, ale jest bezpieczne.

Skomentuj

Możesz tak podłączyć. Pierwszy schemat też jest dobry, masy dla oku banałów są wspólne więc to pierwsze niczym się nie różni od drugiego połączenia poza tym, że w pierwszym na prawym kanale wiszą 2 kolumny a na lewym jedna.

Drugie podłączenie to typowe połączenie równoległe po dwie kolumny na kanał. Jeżeli wzmacniacz ma na tyle mocy lub będziesz mądrze operował gałką głośności to nic się nie stanie. Na pewno będzie pobierało to wiecej mocy ze wzmacniacza i ten sie będzie mocniej grzał a jak przekroczysz pewien próg i zacznie ci trzeszczeć w głosnikach jak bedzie bas stukał to już znak, ze przesadziłeś z volume

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                Możesz tak podłączyć. Pierwszy schemat też jest dobry, masy dla oku banałów są wspólne więc to pierwsze niczym się nie różni od drugiego połączenia poza tym, że w pierwszym na prawym kanale wiszą 2 kolumny a na lewym jedna.
                No tak, przepraszam, mój błąd. Myślałem, że kolega chce podłączyć pod dwa plusy "+".
                Tylko jaki sens ma takie podłączenie?

Skomentuj

Czaruję...
                X