Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ekranowanie Magnetyczne!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ekranowanie Magnetyczne!

Witam. Posiadam kolumny na przetwornikach ARN 150 i GDWK 11/100 (standard na forum) ale głosniki nie są ekranowane magnetycznie, a stoją blisko monitora więc robi się problem.
    Czy mozna zrobic ekranowanie magnetyczne w domowych warunkach i czy ktoś coś takiego robił????

Pozdrawiam

Bylo tego pelno na forum. Nastepnym razem uzyj opcji SZUKAJ !!!

Do magnesow tych przetwornikow musisz dokleic drugie takie same tylko odwrotnie. Poszukaj w sklepach internetowych, sprzedaja pierscienie nakladki. Bedzie dzialac

Skomentuj

Zrobiłem szukaj i mało znalazłem dlatego zapytałem.
      Znacie adresy takich sklepów?

Skomentuj

Skoro jesteś z Wawy to jedź na wolumen i poszukaj, na pewno STX będzie miał tylko wcześnie musisz sie z nimi umówić, zeby Ci przywiexli.

Skomentuj

Najlepiej jakbys kupil cos takiego: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=34791362.
          Sam magnes tez powinien wystarczyc, ten sprzedawca ma je tez.

Skomentuj

Dziękuję bardzo!!!!

Skomentuj

xxx, na glownej stronie diy jest opis jak sie cos takiego robi

pozdro

Skomentuj

Ok. wszystko jest ok. jest jedno ale. Otóż zwrotnica jest na wysokosci moniota a to juz utrudnia sprawę gdyż jej montarz uniemożliwia mi przeniesienie jej w inne miejsce.
                Sama zwrotnica także wytważa pole magnetyczne więć chyba poprostu odsunę kolumny od moniotora... a nastepne kolumny zrobię z uwzglednieniem poprzednich błędów

Skomentuj

xxx, tam mozesz zrobic ale zwrotnica nie wytwarza az takiego pola magnetycznego ktore moglo by zaklucic prace monitora

Skomentuj

Jesli ktos bedzie mial ten sam problem z teslami to jak pomysli za wczasu niech kupi 150-73 ktore sa ekranowane magnetycznie fabrycznie a arvki tez ekranowane sa gdyby ktos sie zastanawial.

Skomentuj

CZy ekrnowanie powoduje zmiany parametrów głośnika??
                      Bo ten ekranowany ARN różni się od typowej ARN 150-03

Skomentuj

Ekranowanie magnetyczne

Poszukaj na Allegro w kategorii : RTV - głośniki - inne. Coś znajdziesz.
                        Pozdro.
                        PIT

Skomentuj

Zamieszczone przez Ukasz
                          Jesli ktos bedzie mial ten sam problem z teslami to jak pomysli za wczasu niech kupi 150-73 ktore sa ekranowane magnetycznie fabrycznie a arvki tez ekranowane sa gdyby ktos sie zastanawial.
                          rozumowanie jak najbardziej logiczne, tylko... wczoraj dla testow postawilem prototyp centrala na dwoch arnach i arv- wszystkie ekranowane. Wszystko ok. Postalo do rana, pogralo, cos sie zaczynalo pojawiac na ekranie (przy glosniejszej pracy glosnika przelatywaly jakies cienie po ekranie). sciagnalem glosnik - gora ekranu zabarwiona na sliczny, rozowo fioletowy kolorek...

I teraz zastanawiam sie co z tym fantem zrobic? najlepiej byloby poszukac miejsca z dala od TV, ale cental powieszony ok 2 m nad podloga nie gra jak powinien...

Jak ktos ma jakis pomysl co jest przyczyna "siania" kolumny na ekranowanych glosnikach, to bede wdzieczny za podzielenie sie uwagami.

Pozdr,

mrozek

Skomentuj

skoro pojawily ci sie na ekranie kolorki to niestety ale chyba te przetworniki nie byly ekranizowane ... poniewaz jak by byly to by sie takie cos nie pojawilo ..w otatecznosci moze to tez byc niestety blad podczas produkcji (niestety bledy czasem sie zdazaja)

no ja ci powiem ze postawilem raz glosnik na tv na caly dzien ..wlaczam go wieczorem a tutaj mi sie pojawia pol ekranu w kolorze zielono-rozowym i wpadlem w panieke ze cos sie zepsulo i matka sie przyczepi do mnie ..zdjolem szybko glosnik ale nadal nic :/ i sobiemysle wylacze ,przyjde puzniej moze nic sie nie stalo i wszystko wruci do normy .wrucilem po jakichs 30 min i nadal byl obraz zielono-ruzowy .i tutaj juz myslalem ze nie ma wyjscia to znowu wylaczylem ....odlaczylem go dodatkowo do sieci itdzeby nie bylo na mnie :P no ale puzniej przypomniale mi sie ze jest film w tv no to podlaczam wszystko ,wlaczam tv i ku zdziwieniu jest wszytsko ok .
                            nie mam pojecia jak sie to wszystko stalo ze zniknely te zabarwienia na ekranie ...

czasem tak jest ..spruboj odlaczyc od zasilania i po jakichs 20 min wlacz wszystko jeszcze raz , moze uda ci sie i to pomoze ci w wyeliminowaniu tych przebarwien .lecz jesli to ci nie pomoze to niestety ale kineskop zostal uszkodzony i chyba bedzie trzeba zaniesc do naprawy telewizor albo wyzcic go na smietnik :/

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek(tomek)
                              nie mam pojecia jak sie to wszystko stalo ze zniknely te zabarwienia na ekranie ...

czasem tak jest ..spruboj odlaczyc od zasilania i po jakichs 20 min wlacz wszystko jeszcze raz , moze uda ci sie i to pomoze ci w wyeliminowaniu tych przebarwien .lecz jesli to ci nie pomoze to niestety ale kineskop zostal uszkodzony i chyba bedzie trzeba zaniesc do naprawy telewizor albo wyzcic go na smietnik :/
                              Każdy TV ma układ rozmagnesowujący kineskop. Jeśli nie jest to mocne namagnesowanie to sobie poradzi. Taki układ działa tylko podczas włączania TV, więc nic dziwnego, że podczas oglądania się nic nie dzieje.
                              Jeśli namagnesowanie jest mocne to wystarczy użyć zewnętrzenj petli, najlepiej w serwisie. Na pewno kineskop jest do naprawy :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

tomek, dzieki za zainteresowanie, ale tu nie chodzi o tv - przeszlo mu po jakichs 5 minutach i jest ok (a wyrzucic na smieci 29'' panasonica 100hz jeszcze na gwarancjij byloby mi baaardzo ciezko )) . Problem jest raczej inny - dlaczego ekranowane arn 150-73 i arv 104/63 sieja po ekranie. Nie przypuszczam, by byla to kwestia zwrotnicy, a blad przy produkcji - hmm zdecydowanie ekran tam istnieje w tych glosnikach.

Byc moze ktos robil juz centralnego na tych przetwornikach i ma podobne doswiadczenia...

mrozek

Skomentuj

hehhe jak jest na gwarancji to nie ma na co czekac hehhe jak by byl dalej w takim stanie co poprzednio :) no w sumie masz racje szkoda by bylo wyzucic 29 calowy tv na smietnik :)

pozdrawiam

Skomentuj

Gwiazdor -> jako pętla nieźle robi lutownica transformarorowa. Jakby była do tego stworzona :)

Skomentuj

lutownica? no prosze.. bede pamietal nastepnym razem

teraz sie zastanawiam co zrobic, by faktycznie nie bylo efektow jak obecnie...

mrozek

Skomentuj

Czaruję...
                                      X