Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Na jakich utworach testujecie wytłumienie kolumn ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na jakich utworach testujecie wytłumienie kolumn ?

Na jakich utworach testujecie wytłumienie kolumn ? Bo nie na każdym utworze będzie słychać różnice. Macie jakieś ulubione kawałki do testowania ?

Testowanie wytłumienia? kolumny pod względem dźwięku testuje się na swojej ulubionej i osłuchanej muzyce.

Skomentuj

NIe ma takiego czegoś jak testowanie wytłumienia (jak dla mnie). Są co najwyżej bass-testy. :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Seba727
        Są co najwyżej bass-testy. :mrgreen:
        ...które nic nie daja, chyba ze ktos ciagle ich slucha.... Muzyke testuje sie na swoich kawalkach, osluchanych w ktorych mozemy wyroznic wiekszosc szczegolow gdy go sluchamy na innych sprzetach. I tym samym wytlumienie tez tak bedziesz roznicowal r0ck!

Skomentuj

A wg mnie powinno to byc coś z w miarę dużą ilością basu co przy okazji bardzo bodrze znamy. Ale żadne techno czy inne electro Wbreew pozorom tam bas jest marny...

Skomentuj

Tak jak pisze dolphin123, najlepiej na muzyce jakiej najczęściej słuchamy... czyli doom metal

Skomentuj

Tylko, że problem pojawia się w przypadku osób, które z marnych pierdziawek komputerowych przechodzą na kolumny - czyli np moim. Kolumny jeszcze w stanie surowym, ale nie mogłem się oprzeć i wrzuciłem do jednej tłumienie, a do drugiej nie i zacząłem słuchać. Ou Lord... wcześniej nie wiedziałem co to stereo i przestrzeń, mimo posiadania komputerowych 5.1 Problem właśnie w tym, ze najpierw trzeba się przestawić na wyższy jakościowo dźwięk, żeby poznać głośniki, odkryć swoje utwory na nowo, dopiero potem wg mnie osoba początkująca może zauważyć różnicę wynikającą ze stopnia wytłumienia i rodzaju użytego materiału. Przynajmniej tak uważam.
              Doom raczej nie słucham, ale za to death - głównie melodic i viking :twisted: a także heavy (głównie Iced Earth) i muszę przyznać, że się z tobą zgadzam melisław - w umcy-umcy bas jest kiepski, nie to co w metalu

Skomentuj

Możecie polecić dobry kawałek z duża ilością niskiego basu ?

Skomentuj

Three Six Mafia - Late Nite Tip :)

http://www.youtube.com/watch?v=fMpvvO_6wnk

Skomentuj

roblem właśnie w tym, ze najpierw trzeba się przestawić na wyższy jakościowo dźwięk, żeby poznać głośniki, odkryć swoje utwory na nowo, dopiero potem wg mnie osoba początkująca może zauważyć różnicę wynikającą ze stopnia wytłumienia i rodzaju użytego materiału. Przynajmniej tak uważam.
                    Podzielam tę opinie. Dlatego najlepszym rozwiązaniem tutaj jest danie sobie nieco czasu i wielokrotne eksperymentowanie z wytłumieniem. Nikt Cie chyba nie goni i jeżeli są to kolumny dla Ciebie, to wykończenie naprawdę może poczekać. U siebie bawiłem się z wytłumieniem dobre kilak tygodni (przed i po wykończeniu paczek).

Skomentuj

w BassReflex ja testuje wytłumienie JIGiem czy jest poprawne, na ogół wystarczy lekko wytłumic i tyle.

[ Dodano: 2010-01-03, 16:57 ]
                      http://www.youtube.com/watch?v=aXBXis09Lv4
                      tylko to jaka slaba wersja, sciagnij se mp3 pozadne i masz bass

Skomentuj

Jest wersja scruwed late nite tip, tam jest duzo nizszy bas. A jesli szukacie niskiego basu to sprawdzcie to. http://www.youtube.com/watch?v=_WcpfeYerps

Skomentuj

To zalezy co chcecie tlumic. Wytlumieniem zmienia sie dwie rzeczy, najwazniejsza to redukcja odbic wewnatrz kolumny ktora zmienia srednice a dodatkowo powieksza ona obudowe ktora zmniejsza Qtc glosnika czyli zmienia bas. W przypadku b-r mozna jednak wszystko popsuc bo wytlumienie zmniejsza efektywnosc bracy tunelu. Subow nie trzeba wogule wytlumiac, bo fale stojace sa poza zakresem jego pracy. Mozna wytlumic tylko trzeszczenie obudowy (jak jest kiepsko zlozona).

Skomentuj

Czy wytłumieniem można wyeliminować dudnienie ?

Skomentuj

Witam :wink: znalazłem stare kolumny Unitry i wsadziłem do nich niskotonowe głośniki mac audio o mocy 100w (stare były poniszczone i ledwo grały) kolumny nie miały b-r więc wykręciłem pierwszy głośnik od góry (w closed kiepsko gra) i teraz gdy puszcze głośniej muzykę z wylotu słychać wylatujące powietrze :neutral: czy da się temu jakoś zaradzić ? jeśli tak to w jaki sposób czy mam kombinować z wygłuszeniem czy raczej wsadzić tunel b-r ? :mrgreen:

Skomentuj

Najlepiej przykrec ten glosnik po prostu

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                                  Najlepiej przykrec ten glosnik po prostu
                                  No tak, ale jako mówiłem w closed gra kiepsko, a nie chce wiercic otworów. Wole wyjąc ten glosnik z góry :mrgreen: i akurat średnica jest odpowiednia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    Subow nie trzeba wogule wytlumiac, bo fale stojace sa poza zakresem jego pracy.
                                    Nic bardziej błędnego. Rola wytłumienia nie ogranicza się tylko do redukcji fal stojących, o czym sam przecież napisałeś

Skomentuj

Nie wiem jak to jest w subach ale z dawnych eksperymentów pamiętam, że w kolumnach dodatnie wytłumienia (jeżeli wcześniej go w ogóle nie było) zawsze poprawiało subiektywny odbiór basu. Teraz sie nad tym nawet nie zastanawiam i daję z klucza a w pomiarze wychodzi czy jest za mało czy zadziałało wystarczająco dobrze.

Skomentuj

Czy wytłumieniem można wyeliminować dudnienie ?
                                        W zasadzie to tak. Wytłumienie zwiększa obudowę, więc też pośrednio obniża strojenie bassreflexu :).
                                        Z własnego niestety skromnego doświadczenia zauważyłem, że głośniki o niskim fs/qts włożone na przekór w wentylowane paczki dużo zyskują na brzmieniu przy mocniejszym wytłumianiu. Z drugiej strony wooferom czy midwooferom o wysokim EBP mocniejsze tłumienie nie przynosi większych korzyści, często basu jest po prostu znacznie mniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X