Na jakich utworach testujecie wytłumienie kolumn ? Bo nie na każdym utworze będzie słychać różnice. Macie jakieś ulubione kawałki do testowania ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Na jakich utworach testujecie wytłumienie kolumn ?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Seba727Są co najwyżej bass-testy. :mrgreen:
Skomentuj
-
Tylko, że problem pojawia się w przypadku osób, które z marnych pierdziawek komputerowych przechodzą na kolumny - czyli np moim. Kolumny jeszcze w stanie surowym, ale nie mogłem się oprzeć i wrzuciłem do jednej tłumienie, a do drugiej nie i zacząłem słuchać. Ou Lord... wcześniej nie wiedziałem co to stereo i przestrzeń, mimo posiadania komputerowych 5.1 Problem właśnie w tym, ze najpierw trzeba się przestawić na wyższy jakościowo dźwięk, żeby poznać głośniki, odkryć swoje utwory na nowo, dopiero potem wg mnie osoba początkująca może zauważyć różnicę wynikającą ze stopnia wytłumienia i rodzaju użytego materiału. Przynajmniej tak uważam.
Doom raczej nie słucham, ale za to death - głównie melodic i viking :twisted: a także heavy (głównie Iced Earth) i muszę przyznać, że się z tobą zgadzam melisław - w umcy-umcy bas jest kiepski, nie to co w metalu
Skomentuj
-
roblem właśnie w tym, ze najpierw trzeba się przestawić na wyższy jakościowo dźwięk, żeby poznać głośniki, odkryć swoje utwory na nowo, dopiero potem wg mnie osoba początkująca może zauważyć różnicę wynikającą ze stopnia wytłumienia i rodzaju użytego materiału. Przynajmniej tak uważam.
Skomentuj
-
w BassReflex ja testuje wytłumienie JIGiem czy jest poprawne, na ogół wystarczy lekko wytłumic i tyle.
[ Dodano: 2010-01-03, 16:57 ]
http://www.youtube.com/watch?v=aXBXis09Lv4
tylko to jaka slaba wersja, sciagnij se mp3 pozadne i masz bass
Skomentuj
-
Jest wersja scruwed late nite tip, tam jest duzo nizszy bas. A jesli szukacie niskiego basu to sprawdzcie to. http://www.youtube.com/watch?v=_WcpfeYerps
Skomentuj
-
To zalezy co chcecie tlumic. Wytlumieniem zmienia sie dwie rzeczy, najwazniejsza to redukcja odbic wewnatrz kolumny ktora zmienia srednice a dodatkowo powieksza ona obudowe ktora zmniejsza Qtc glosnika czyli zmienia bas. W przypadku b-r mozna jednak wszystko popsuc bo wytlumienie zmniejsza efektywnosc bracy tunelu. Subow nie trzeba wogule wytlumiac, bo fale stojace sa poza zakresem jego pracy. Mozna wytlumic tylko trzeszczenie obudowy (jak jest kiepsko zlozona).
Skomentuj
-
Witam :wink: znalazłem stare kolumny Unitry i wsadziłem do nich niskotonowe głośniki mac audio o mocy 100w (stare były poniszczone i ledwo grały) kolumny nie miały b-r więc wykręciłem pierwszy głośnik od góry (w closed kiepsko gra) i teraz gdy puszcze głośniej muzykę z wylotu słychać wylatujące powietrze :neutral: czy da się temu jakoś zaradzić ? jeśli tak to w jaki sposób czy mam kombinować z wygłuszeniem czy raczej wsadzić tunel b-r ? :mrgreen:
Skomentuj
-
Nie wiem jak to jest w subach ale z dawnych eksperymentów pamiętam, że w kolumnach dodatnie wytłumienia (jeżeli wcześniej go w ogóle nie było) zawsze poprawiało subiektywny odbiór basu. Teraz sie nad tym nawet nie zastanawiam i daję z klucza a w pomiarze wychodzi czy jest za mało czy zadziałało wystarczająco dobrze.
Skomentuj
-
Czy wytłumieniem można wyeliminować dudnienie ?
Z własnego niestety skromnego doświadczenia zauważyłem, że głośniki o niskim fs/qts włożone na przekór w wentylowane paczki dużo zyskują na brzmieniu przy mocniejszym wytłumianiu. Z drugiej strony wooferom czy midwooferom o wysokim EBP mocniejsze tłumienie nie przynosi większych korzyści, często basu jest po prostu znacznie mniej.
Skomentuj
Skomentuj