Witam. W dalszej troche przyszlości mam zamiar zbudować kolumny wyglądem przypominajace znane Tonsile ton 400. Różnicą ma być ich granie oraz moc. Chciałbym aby bas był niski i mięsisty ale aby potrafił kopnąć, do tego jakiś średniotonowy i wysokotonowy. Chiałbym również aby moc była troche mniejsza tzn do 150W i w miare dawały rady w małym pokoju 16mk... maja przerażać wyglądem a dzwięk ma być przyjemny i głosny. Macie do mnie jakies propozycje przetworników wolałbym to zrobić na STX bo zależy mi na maksymalnej taniości za te przetworniki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowa kolumn stereo ala Ton 200/400
Collapse
X
-
ciekawość mnie męczy dlaczego 800zł teraz sprawdzałem głośniki 25cm z STX 25/100 mają Qts 0,36 czyli spoko chyba i kosztują 55zł. Za zestaw głośników zapłace te 300zł wraz z GDS i GDW góra 350zł skrzynia będzie darmo wiem że zwrotki do tego musze doliczyć więc ze 500zł głośniki wolałbym słabsze troche około 60W ale są tylko 20cm więc lipa
Skomentuj
-
TON 400 czy 200 to niespecjalnie przemyślana konstrukcja - malutka obudowa do dwóch 10' - to po prostu nie gra dobrym basem. Oczywiście Tonsil znalazł amatorów ich konstrukcji - takich właśnie, którzy patrzą tylko na wygląd. Jak chcesz możesz coś takiego klonować/robić po swojemu na wzór - koledzy na pewno docenią takie kolosy, będzie też dość głośno (chociaż pod tym względem cudów bym nie oczekiwał - ten STX 25-100 to bardzo słaby głośnik i sprawnością nie grzeszy). Ale pamiętaj, że kasę którą przeznaczysz na całe te kolumny mógłbyś znacznie lepiej spożytkować budując kolumny, które grają o klasę lepiej.
Skomentuj
-
Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić. mam już 2 duże kolumny ale myślałem nad czymś innym, nad nowa konstrukcją. sam nie wiem czy zastąpić to co mam czy dorobić coś nowego
Skomentuj
-
Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić.
Kolega jak widzę zafascynowany wilekimi pudłami PRLowskich paczek marki Tonsil...
mam już 2 duże kolumny ale myślałem nad czymś innym
Skomentuj
-
Chciałem kolumienki do wytwarzania dobrego dźwięku i z duża ilością basu dlatego tez myślałem nad zastosowaniem 2 niskotonowców aby jeden dawał bardzo niski bas a drugi nadrabiał impuls i dawał kopa. Ale jeśli zastąpił by to jeden niskotonoweic to niemam nic przeciwko. Oczywiście musiało by to grać lepiej niż to co mam teraz czyli Kolumny Advent Legacy 2 z głośnikami STX 30/100/8. Chciałem poprawić jakość wszystkiego bo u mnie zdecydowania słychać brak średnich
Skomentuj
-
Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić.
Jak chcesz coś ładnie grającego do 16m^2 z solidnym dołem to skopiuj np. to. Może być też coś na Seasach - te mają również opinie basiastych, ale cena będzie też wyższa.
Unikaj natomiast midwooferów np. Vify - te basem po prostu nie grzeszą i byś był rozczarowany.
BTW jakie masz teraz kolumny?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez CalebBTW jakie masz teraz kolumny?
Skomentuj
Skomentuj