Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn stereo ala Ton 200/400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn stereo ala Ton 200/400

Witam. W dalszej troche przyszlości mam zamiar zbudować kolumny wyglądem przypominajace znane Tonsile ton 400. Różnicą ma być ich granie oraz moc. Chciałbym aby bas był niski i mięsisty ale aby potrafił kopnąć, do tego jakiś średniotonowy i wysokotonowy. Chiałbym również aby moc była troche mniejsza tzn do 150W i w miare dawały rady w małym pokoju 16mk... maja przerażać wyglądem a dzwięk ma być przyjemny i głosny. Macie do mnie jakies propozycje przetworników wolałbym to zrobić na STX bo zależy mi na maksymalnej taniości za te przetworniki.

zależy mi na maksymalnej taniości za te przetworniki.
    czyli? konkrety!

Skomentuj

puki co 0 ale myślałem nad STX 25/100 bo w miare tanie a kolega ma je w altonach i świetnie sie spisują mam te same tylko że 30/100 myślałem żeby je też wykożystać. z tym że tego typu głośniki (100W) gdy podłacze po 2 w kolumnie wa mi to 200W a to za dużo

Skomentuj

nie zrozum mnie zle ale moze juz pora wydoroslec?

Skomentuj

Pogromca mitow, popieram

Moc i super jakość i taniość, nie widzę tego w parze.
          Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
          Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

hmmm przecież STX przez wielu z was właśnie dlatego że tanie i dobre sa polecane więc teraz ja nie rozumiem a ze mocy nie chce za wiele to chyba dobrze

Skomentuj

Ale za dużo wymagasz :) Zrób trzy drogi na stx, wszystko inne wyjdzie cie drożej, a zwrotki sam nie zrobisz... Tylko nie wiem czy wiesz ale to koszta koło 800zł...

Skomentuj

ciekawość mnie męczy dlaczego 800zł teraz sprawdzałem głośniki 25cm z STX 25/100 mają Qts 0,36 czyli spoko chyba i kosztują 55zł. Za zestaw głośników zapłace te 300zł wraz z GDS i GDW góra 350zł skrzynia będzie darmo wiem że zwrotki do tego musze doliczyć więc ze 500zł głośniki wolałbym słabsze troche około 60W ale są tylko 20cm więc lipa

Skomentuj

czemu aż tak nie pasuje Ci ta moc, zwrotkę będziesz projektował sam ja nie to tak jak pisze melisław zrób coś z gotowych projektów np. 3 drogi a nie kombinuj bo możesz wydać kasę na marne

Skomentuj

myśle właśnie nad 3 drogami ale podobają mi się 2 niskotonowce mogą być równolegle przecież chodzi mi o to żeby były 3 drogi może nawet 2 ale podoba mi sie tygląd kolumn Tonsil TON 400 o to cały czas mi chodzi

Skomentuj

TON 400 czy 200 to niespecjalnie przemyślana konstrukcja - malutka obudowa do dwóch 10' - to po prostu nie gra dobrym basem. Oczywiście Tonsil znalazł amatorów ich konstrukcji - takich właśnie, którzy patrzą tylko na wygląd. Jak chcesz możesz coś takiego klonować/robić po swojemu na wzór - koledzy na pewno docenią takie kolosy, będzie też dość głośno (chociaż pod tym względem cudów bym nie oczekiwał - ten STX 25-100 to bardzo słaby głośnik i sprawnością nie grzeszy). Ale pamiętaj, że kasę którą przeznaczysz na całe te kolumny mógłbyś znacznie lepiej spożytkować budując kolumny, które grają o klasę lepiej.

Skomentuj

Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić. mam już 2 duże kolumny ale myślałem nad czymś innym, nad nowa konstrukcją. sam nie wiem czy zastąpić to co mam czy dorobić coś nowego

Skomentuj

Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić.
                          Jeden woli doceniać pewne subtelnosci, dla innego subtelność to pier*** młotkiem w łeb.
                          Kolega jak widzę zafascynowany wilekimi pudłami PRLowskich paczek marki Tonsil...

mam już 2 duże kolumny ale myślałem nad czymś innym
                          ..nad czymś innym - trzecią parą dużych kolumn?

Skomentuj

Właśnie jak łatwo czepiac się nowego... nie jeden z użytkowników tego forum ma kilka kompletów i jakoś się go nikt nie czepia. Tak, jestem zafascynowany "wielkimi pudłami z PRL'u"

Skomentuj

Alez nie ma nic przeciwko duzym pudlom. Sam takie uwielbiam, jednak wielkosc musi isc w parze z jakoscia, Duze i dobre glosniki sa po prostu drogie. Jak chcesz miec wielkie klamoty do wytarzania halasu to ok, rob, ale to nie ma nic wspolnego z dobrym dzwiekiem, szczegolnie w 16m2.

Skomentuj

Chciałem kolumienki do wytwarzania dobrego dźwięku i z duża ilością basu dlatego tez myślałem nad zastosowaniem 2 niskotonowców aby jeden dawał bardzo niski bas a drugi nadrabiał impuls i dawał kopa. Ale jeśli zastąpił by to jeden niskotonoweic to niemam nic przeciwko. Oczywiście musiało by to grać lepiej niż to co mam teraz czyli Kolumny Advent Legacy 2 z głośnikami STX 30/100/8. Chciałem poprawić jakość wszystkiego bo u mnie zdecydowania słychać brak średnich

Skomentuj

Rozumiem. Tylko jak to możliwe ze to co często widzę na forum czyli wysokie i cieniutkie kolumienki z 2 malutkimi głosniczkami... To gra lepiej?? znaczy się napewno ale raczej kopyta w basie niema przynajmniej w to wątpię ale owszem moge się mylić.
                                  To już zależy od midwoofera. Są takie, które mają 13cm, a dają znacznie fajniejszy bas od Tonsila GDN 30/80/2 (czy to co tam siedzi w Altonach 110), jak np. GDN 13/50/9 czy chociażby Monacor SPH-165KEP - tym to się dopiero można zdziwić jak sobie taki "maluch" ładnie radzi na dole pasma. Duże owszem mają teoretycznie większe predyspozycje do przewracania flakami, ale nie jest to absolutnie regułą. Takie GDN 25-100 prędzej czy później by Ci się znudziły grając bardzo jednostajnie. Poza tym jeden ten woofer ma sprawność gorszą niż dobre 16-18cm midwoofery, więc gra absolutnie niewarta świeczki. One (te 10' Stxy) zrobione są jako zapchaj-dziura do starych Unitr, w których z jakichś powodów zabrakło oryginalnych wooferów. Nikt o zdrowych zmysłach nie włoży ich do nowych kolumn.
                                  Jak chcesz coś ładnie grającego do 16m^2 z solidnym dołem to skopiuj np. to. Może być też coś na Seasach - te mają również opinie basiastych, ale cena będzie też wyższa.
                                  Unikaj natomiast midwooferów np. Vify - te basem po prostu nie grzeszą i byś był rozczarowany.
                                  BTW jakie masz teraz kolumny?

Skomentuj

Najlepszym rozwiązaniem było by zrobienie jakiś podłogówek z przyzwoitymi głośnikami. Jeśli będzie ci mało basu za jakiś czas - jak będziesz miał kasę możesz podeprzeć je subem :mrgreen:
                                    16 m2 to trochę mały pokój więc "wielkie szafy z PRL" zabiorą Ci dużo miejsca.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                                      BTW jakie masz teraz kolumny?
                                      http://www.oaktreevintage.com/web_ph...d_pair_Web.jpg dokładnie coś takiego tylko że mam tam większe głośniki STX 30/100/8 teraz wyglądają o wiele lepiej. Tylko ile wyniesie mnie kupno głośników do takich podłogówek. Prosiłbym też o jakieś strony po polsku gdzie można zamówić tanie i dobre dla mnie głośniki, bo stx są tanie i 2 głośniki np 13-15cm dam 120zł a mam zamiar zrobić to jak najmniejszym kosztem ale z rozsądkiem

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba
                                        a mam zamiar zrobić to jak najmniejszym kosztem ale z rozsądkiem
                                        Jako kolejny polecam Ci 3way na STX, nie bój się, basu Ci nie zabraknie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X