Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

monitorki do komputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

monitorki do komputera

witam

Potrzebna opinia ekspertow w sprawie tanich monitorkow diy do komputera czyli mp3 i filmy. Do prawdziwej muzy mam wzmacniacz marantza i kolumny alcone fourier rowniez diy. Okkreslenie tanie jest umowne - nie jestem ograniczony budzetem, ale wydaje mi sie, ze do pc nie ma sensu robic drogich monitorow - byle jaka karta muzyczna zintegrowana na plyccie bedzie zawsze waskim gardlem (jezeli zle mysle to mnie poprawcie).

Zalezy mi tez na tym zeby wzmacniacz schowac w obudowie monitorow - nie potrzebuje kolejnego grata w pokoju. Myslalem o uniampie walkowanym na tym forum gdyz o elektronice nie mam zadnego pojecia a wiem, ze mozna kupic gotowego za 130zl. Nie wiem tylko dlaczego przy nim nie ma potencjometra? Czy wobec tego taki wzmacniacz pracuje tak jakby miall potencjometr rozkrecony na maxa? czy mozna mu dolozyc potencjometr, jezeli tak to prosze o odpowiedni schemat, a moze znajdzie sie na forum ktos kto chcialby cos takiego za droba oplata wykonac?

Zamieszczone przez duchu
    Nie wiem tylko dlaczego przy nim nie ma potencjometra? Czy wobec tego taki wzmacniacz pracuje tak jakby miall potencjometr rozkrecony na maxa? czy mozna mu dolozyc potencjometr
    tak i tak - sciagnij dokumentacje uniampa - tam jest wszystko

a co do monitorkow to o jakim rozmiarze myslales?

Skomentuj

nie moe sie zdecydowac miedzy wersja tania a droga

tania kusi mnie tylko i wylacznie cena, jestem po prostu ciekaw
      jak graja najtansze mozliwe monitory czyli wielokrotnie walkowana
      na tym forum konstrukcja oparta na stx- ach chyba
      GDN-14-100-8-SCX i GDWK-10-200-8-PJ

oraz droga czyli w moim przypadku visaton ALTO GENESIS SAT:
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...sat/index.html

tak czy siak z obudowa bede celowal w to:
      http://www.visaton.de/bilder/fotos/g...olo50beide.jpg
      wersja z lewej - chodzi o to urocze przetloczenie na scietym narozniku
      i kolor forniru - tutaj rozwazam jeszcze taka opcje:
      http://img206.imageshack.us/i/img5000im3.jpg/

Skomentuj

duchu, do kompa to ja bym szedl raczej w cos takiego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          duchu, do kompa to ja bym szedl raczej w cos takiego http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16953
          ja też zakładając, że nie chcesz więcej kasy na to przeznaczyć. Jeśli natomiast chcesz wydać więcęj, to na podstawię budżetu możemy podopowiedzieć Ci najlepszą wg nas forumowiczów aplikację. Napisze może czym będziesz ten zestaw napędzał :wink:

Skomentuj

rzeczywiscie, urocze sa te ktore Pawel S zaproponowal

W takim razie ide w kierunku tanszym (chociaz pewnie skonczy sie na tym,
            ze nie wytrzymam i te vistaony tez zloze),

tylko dobrze by bylo gdyby znalazl sie ktos kto mi zlozy tego uniampa, albo
            wie gdzie kupic, a ja tym czasem jade po pilarke (mdf juz mam:)

Skomentuj

Zamieszczone przez duchu
              (chociaz pewnie skonczy sie na tym,
              ze nie wytrzymam i te vistaony tez zloze),
              akurat tego malego zestawu ktory pokazales bym nie ruszal :???:
              glosniki drogie a za te pieniadze naprawde nic nadzwyczajnego soba nie reprezentuja :???:
              to juz taniej kupisz tonsil SUB-SAT 1.1
              Zamieszczone przez duchu
              tylko dobrze by bylo gdyby znalazl sie ktos kto mi zlozy tego uniampa
              zobacz ogloszenia - czesto tam sprzedaja

Skomentuj

Ja mam do kompa zrobione monitorki na sc10n i w170s i powiem, że naprawde nie spodziewałem się takiej jakości.
                Tylko jest sprawa tego typu, że komp to iMac z naprawde dobrą kartą dzwiękową.
                http://img403.imageshack.us/i/47197262.jpg/

Skomentuj

oskikx85 kto lakierował Ci budy ? Niestety reszta wykonania jest średnia :/ (rozmieszczenie przetworników, proporcje obudowy)

Skomentuj

to cos czerwone to nie monitorki tylko gigant monitory :] ale lakierowanko wyglada pieknie. W takiej skrzyni to niezla TL mozna upchac...

Skomentuj

Lakierowane samemu, a co nie tak z rozmieszczeniem przetworników i proporcjami?
                      Z rozmowy z doświadczoną osobą, która ma już kilka ładnych projektów za sobą dowiedziałem się, że wlaśnie tak ma być, poprawil moje obliczenia itp. i zrobiłem według jego.

Skomentuj

Zamieszczone przez oskikx85
                        a co nie tak z rozmieszczeniem przetworników
                        głośniki powinny być bliżej siebie, można się jeszcze czepić takiej samej odległości wysokotonówki od górnej i bocznych krawędzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez oskikx85
                          Lakierowane samemu, a co nie tak z rozmieszczeniem przetworników i proporcjami?
                          Z rozmowy z doświadczoną osobą, która ma już kilka ładnych projektów za sobą dowiedziałem się, że wlaśnie tak ma być, poprawil moje obliczenia itp. i zrobiłem według jego.
                          To zrobiles źle;]

Skomentuj

Może jest jakaś zwrotka do Tonsil GDN13/50/9 + jakiś wysoko tonowy ? Jak dobrze pamiętam jest ekranowany, mały.

Skomentuj

Zamieszczone przez tobster
                              Może jest jakaś zwrotka do Tonsil GDN13/50/9 + jakiś wysoko tonowy ?
                              tak - z tonsilem i z morelem

Skomentuj

a mozecie polecic jakis prostszy (tanszy) wzmacniacz do takich monitorkow, bo nie wiem czy uniamp to nie przerost nad trescia w przypadku monitorkow do PC?

Skomentuj

lm3886

Skomentuj

Możesz postarać się kupić coś na allegro okazyjnie. Nawet DIY na allegro są, LM np. Co do zestawu do kompa to ja też raczej myślał bym o tym co proponował Paweł. Nie wyszło drogo a gra pewnie to z klasą, w tej cenie. Można się jeszcze zastanowić nad Daytonem RS100, to mała szerokopasówka, na necie widziałem kilka konstrukcji na nim, w różnych budach.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X