Witam wszystkich. Właśnie jestem w czasie budowy podłogówek i jestem na etapie tylnej ścianki. Tak przeglądałem książkę Pana Krajewskiego i natknąłem dział o MB. wyczytałem ze ma więcej korzyści niz br. głośnik to Vifa PL18wo09, czy nadaje sie on do tego typu budowy? w internecie wyczytałem ze mb powinna mieć o 1,5 do 2 razy większej powierzchni niż membrana głośnika. Z góry dzięki Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
W czasie budowy - membrana bierna czy BR
Collapse
X
-
z tego co mi sie wydaje kazdy glosnik ktory nadaje sie do br nadaje sie rowniez do MB gdyz jest to tak samo jak br typ obudowy otwartej tylko zamiast tunelu o danej dlugosci mamy membrane o pewnej wadze. Nie sadze ze membrana bierna musi byc wieksza gdyz zazwyczaj (bardzo czesto) membrana bierna robiona jest poprostu z tego samego glosnika pozbawionego ukladu magnetycznego i cewki a w zmian dostaje ciezarek o odpowiedniej wadze...
i od razu mowie ze dla poczatkujacego bedzie to trudniejsze do wykonania bo br latwiej ustalic jego dlugosc niz wage membrany - chyba ze umiesz to robic i masz sprzet pomiarowy.
ps. pozostan przy br gdyz membrana bierna to glownie wiele wieksze koszta. uzywa sie jej zazwyczaj wtedy jak BR bylby za trudny do zrealizowania - tunel np musialby miec metr dlugosci...
-
To pisalo:
"Po pierwsze pamiętajmy, że powierzchnia czynna membrany biernej MUSI być większa (1,5-2 razy) od powierzchni czynnej membrany przetwornika. Warto sobie także uświadomić, że im większa średnica MB tym niżej będzie usytuowana jej częstotliwość rezonansowa. W przypadku gdy niemożliwe jest zastosowanie odpowiednio dużej membrany biernej można wybrać dwie membrany (takie same) o mniejszej średnicy (powierzchni czynnej). Wtedy istotna jest suma powierzchni czynnych. Pamiętajmy, że parametry dwóch identycznych membran biernych rozpatrywanych jako jedna ulegają zmianie zgodnie z zasadami prawidłowymi dla przetworników."
diyaudio membrana bierna
jest tu pare wzorow..myslisz ze nie oplaca sie bawic w MB?jesli chodzi o koszty to mam do zalatwienia troche taniej oczywiscie oddzielnie membrany i kosze, jakos bym doszepil ten ciezarek
Skomentuj
-
Witam. Ostatnio zrobilem konstrukcje na membranie biernej. Wczesniej glosnik mialem w obudowie br 110l netto, stroilem ja roznie ,zaczolem od 30 hz, skonczylem na 17hz, bas byl niski, ale wciaz to nie to . Wiec kupilem membrame bierna ,zrobilem wedlug wskazan skrzynke 78l netto ,dodalem odpowiednia wage do membrany i bas jest duzo szybszy, wyrazniejszy, nizszy. Jestem jeszcze w trakcie konczenia suba ale niebawem go przedstawie.Pozdrawiam. Od tej pory tylko chce slyszec bas z Mb.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bmxmenstroilem ja roznie ,zaczolem od 30 hz, skonczylem na 17hz, bas byl niski, ale wciaz to nie to
wojtek528, chyba łatwiej jest policzyć i zastosować br niż bm. Nawet ze względu na same koszty.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
oczywiscie ze wiem, czestotliwosc rezonansowa glosnika wynosi 24hz. Glosnik to earhquake magma 15. Wiem ze nie powinno sie stroic a co powiesz na konstukcje o nazwie earthquake supernowa ktora ma w sobie taka magme ?pracuje z membrama bierna tam sie nazywa dokladnie slaps i strojenie tego suba to 17hz,wymyslone przez firme, a schodzi tak nisko ze nawet nie bede opisywal:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bmxmenczesniej glosnik mialem w obudowie br 110l netto, stroilem ja roznie ,zaczolem od 30 hz, skonczylem na 17hz, bas byl niski, ale wciaz to nie to . Wiec kupilem membrame bierna ,zrobilem wedlug wskazan skrzynke 78l netto
Rozsadniej by bylo najpierw zrobic B-R w mniejszej objetosci a potem dodac MB albo dodac ja do tych 110litrow. No i mowisz pewnie o car audio a to zupelnie inna para kaloszy bo tak samochod podbija najnizsze tony.
MB daje sie tylko wtedy gdy nie miesci sie B-R bo jest to jedyne wyjscie. Pozatym MB ma gorsza odpowiedz impulsowa i jest drozsza od B-R wiec gdzie sa jej zalety? Gdyby takowe byly to wszystkie kolumny mialy by MB.
Skomentuj
-
Prosze zobaczyc subwoofer earthquake supernova 15, jest to dokladnie ten sam sub, jest to domowy sub,kosztuje swoje. Zobaczcie na wszystkie najdrozsze suby ,praktycznie kazdy jest z Mb, wedlug mnie jest lepsza odpowiedz,a napewno duzo lepsza niz glosnik 40cm w br. Sprawdzalem rowniez w skrzyni 80l br(wypelnilem drewnem ta 110l) wyszlo ze mb jest poprostu lepsza i tyle, przynajmniej dla tego glosnika. Kazdy mowi ze ten glosnik jest dla car audio, moze przy konfiguracji 1.6ohm jest ,ale przy 6.4 napewno nie(jest dwocewkowy)Polecam troche poczytac o tym subie. Wsumie moje wypowiedzi o Mb sa patrzac tylko na supernove, nie wiem jak inne glosniki , ale ten gra poprostu przepieknie. Aha i sub oczywiscie gra w pokoju, nie w samochodzie. Aha i kolejna rzecz jaka zauwazylem ze bas jest juz praktycznie na srodku pokoju, sub jest w rogu ,a odsluch po drugiej stronie(nie w rogu tylko na srodku sciany),czego nie bylo w br. Mb na poczatku mialem bez odwaznika w 100l, ale teraz ma dodane jesli dobrze pamietam 320gram i jest w 78l netto ,gra nizej i duzo lepiej niz wczesniej.
Skomentuj
-
Pozatym MB ma gorsza odpowiedz impulsowa i jest drozsza od B-R wiec gdzie sa jej zalety? Gdyby takowe byly to wszystkie kolumny mialy by MB.
posiada dwie zalety w stosunku do BR:
1. eliminowanie zawirowań powietrza, wszelkich świstów
2. pozwalają ograniczyć rozmiar obudowy w stosunku do BR
4. w przypadku liczenia ze wzorów jakby porównać MB i BR - mniej liczenia ;-)
Zgodzę się z bmxmen,
Membrany bierne moim zdaniem mają wiele zalet w stosunku do BR, zapewne czynnikiem który w głównej mierze wypchał je z rynku to koszta, aktualnie sterujące całą gospodarką. Taniej jest wywiercić dziurę i wsadzić tunel, niż wywiercić dziurę i wsadzić pół drugiego głośnika.
( Z membraną bierną miałem do czynienia w kolumnach, o ile dobrze pamiętam - Zg40C - te z Merkurego ( chyba ? ). Uważam je za udaną konstrukcję i nigdy bym nie powiedział, że przeciągają. Niestety ten argument jest moją opinią, niepopartą pomiarami, stąd w nawiasie :P )
BR wypada ogólnie lepiej pod względem spl ceny itp
pod względem SPL - ? Nie zgadzam się
itp - tzn ?
Skomentuj
-
Nie mozna powiedziec ze mb sa wypchane z rynku ,poprostu te duzo drozsze suby maja mb albo sa closed,raczej nie widze zeby te konstrukcje kolo 10tys mialy tunel. Przy okazji wydaje mi sie ze mb nie maja efektu dudnienia. W opisie membramy biernej typu slaps(calkowicie plaski) pisze ze mozna uzyskac efekty jakby obudowa byla 2 razy wieksza nie tracac na impulsie, co to potwierdzam. Mysle ze w kolumnach nie stosuje sie mb poniewaz w kolumnach nie stosuje sie glosnikow zwykle powyzej 30cm,nie jest w nich potrzebny az tak niski bas jaki mozna miec z suba(nie twierdze ze z kolumn nie da sie wykrzesac niskiego basu) ale kolo 17 hz moze byc ciezko ,a tyle potrafi supernova co by sie zgadzalo. Aha i co do spl ,to balem sie przechodzac z br na mb ze bedzie duzo ciszej, moze okoloice 45-55hz sa cichsze w mb, ale ponizej raczej nie ma roznicy,lub jest na plusie na mb.
Skomentuj
-
teoretycznie jeśli powietrze rezonuje w tunelu opory stawiają tylko ścianki tunelu w przypadku mb mamy straty na resorach które są na pewno większe bo sama poduszka powietrzna jest bardziej "sprężysta" niż cała MB z tego można wywnioskować że w przypadku BR można uzyskać wyższy poziom SPL co z resztą sam sprawdzałem tyle że na małym głośniku strojonym dość wysoko (50hz). gdzieś też wyczytałem że ogólnie pod względem SPL MB przegrywa z BR. Być może to moje błędne myślenie, niedoczytanie czy zbytnie teoretyzowanie, nie wiem ale jeśli się mylę prosiłbym o wyjaśnienie dlaczego moja teoria (i to co pokazała praktyka) jest błędna
a co do tego itp. chodziło o łatwość montarzu wywiercenia otworu, nie ma też konieczności robienia frezów co znacznie ułatwia pracę, BR daje większą sfobodę w jego mocnowaniu (na dole, na górze w rogach) praktycznie gdzie chcemy tam możemy go zamontować z MB jest ciężej bo jest większa :)
Skomentuj
-
E panowie, za dużo tu domysłow i niemalże wyssanych z palca teorii. Co z tego, że obudowa przy MB wychodzi mniejsza jak te samą mase drgajacą dostajemy w postaci nie powietrza ale membrany biernej? To zupełnie nie poprawi wam impulsu, tylko dlatego, że macie kilka L mniej obudowy.
Jedna z podstawowych zasad mówi, że im ch-ka częstotliwościowa opada stromiej tym gorsza jest odpowiedź impulsowa, teraz zobaczcie na te ch-ke powyżej i odpowiedźcie sobie na pytanie który typ obudowy wypada lepiej.
MB jest trudniejsza w aplikacji, chyba, że sie korzysta z gotowca jakim są zestawy np peerlessa, gdzie dostajemy głosnik dostajemy membranke i do tego parametry obudowy jakie mają być odpowiednie do tego zestawu.
Dam wam inny głośnik i ciekawe ile czasu by zajęło komuś dobranie obudowy i ewentualna zmiana prametrów membrany. Tak MB sie łatwo aplikuje jak ma sie gotowy projekt. Tylko w takim przypadku BR równie prosto.
Gotowe suby co raz częsciej są MB lub w obudowie zamknietej gdyż tak można uzyskać mniejsza obudowe. W pierszym przypadku dzięki MB w drugim dzięki elektronicznej korekcji basu. Niestety w przypadku BR nie da sie oczukać fizyki a korekcja tylko pogarsza sprawe i obudowa musi mieć swoje rozmiary stąd mniejsza popularność. Jak można miec to samo z 50L co ze 100L w BR to każdy wybierze rozwiazanie pierwsze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nosmasterMB nie świszczy :P
Zamieszczone przez bmxmenwedlug mnie jest lepsza odpowiedz
Zamieszczone przez scut2. pozwalają ograniczyć rozmiar obudowy w stosunku do BR
Zamieszczone przez nosmasterteoretycznie jeśli powietrze rezonuje w tunelu opory stawiają tylko ścianki tunelu w przypadku mb mamy straty na resorach które są na pewno większe bo sama poduszka powietrzna jest bardziej "sprężysta" niż cała MB z tego można wywnioskować że w przypadku BR można uzyskać wyższy poziom SPL
Duzo subow wyzszej klasy ma obudowy zamkniete i tak jak Yoshi pisze wlasnie z powodu latwiejszej korekcji elektrycznej. Ponizej strojenia b-r nie mamy juz nic a w closed charka opada 12dB/okt wiec mozemy prostym filtrem ja wyrownac do dowolnego poziomu.
Osobna kwestia to zamilowanie do infradzwiekow bmxmen-a w zasadzie malo kto robi takie suby bo sa drogie i nie wiele daja poza trzesieniem mebli, bo tylko do tego one sluza. To glownie domena amerykanow choc tu kroluje pewien ''glosnik-wiatrak'' ktory jeszcze nie pojawil sie w polsce a jego czestosliwosc pracy to ok 20hz ale gorna! Jeden kolega z forum mial okazje uslyszec a raczej zobaczyc efekty jego dzialania. Sciany gipsowo-kartonowe falowaly.
W opisie membramy biernej typu slaps(calkowicie plaski) pisze ze mozna uzyskac efekty jakby obudowa byla 2 razy wieksza nie tracac na impulsie,
Zamieszczone przez scutZ membraną bierną miałem do czynienia w kolumnach, o ile dobrze pamiętam - Zg40C - te z Merkurego ( chyba ? ). Uważam je za udaną konstrukcję i nigdy bym nie powiedział, że przeciągają.
Klopot z MB jest taki ze zeby nie popsula ona za bardzo impulsu to musi miec jak najnizsza wlasna czestotliwosc rezonansowa. To jest ta dziura widoczna na charce, czym jest ona nizej tym charka jesli blizsza b-r. Ta dziura to analogiczny ''dodatkowy'' pasozytniczy b-r.
Skomentuj
-
Moze moja wiedza nie jest jeszcze az tak duza, ale swoja wypowiedz opieram na testach odsluchowych jak i zarazem opini ludzi. Prosze tylko poczytac wypowiedzi na temat earthquake supernova mkv 15. Membrama bierna o ktorej mowie jest przygotowana dokladnie pod ten glosnik, jest to zestaw, taki sam jak z peerlesa. Jesli by ktos zrobil obudowe br strojona np na 50 hz to owszem moze bcy odpowiedz lepsza niz mb ,ale prosze zauwazyc ze ja porownywalem br strojona na 17 hz i mb strojona rowniez na 17 hz. Nie jest to moj wymysl ze obudowa jest taka jak nie inna dlatego ze informacje zaciaglem prosto z firmy earthquake,inne zrodla ja potwierdzaja. Slyszalem troche konstrukcji zrobionych jak i sklepowych, wiec mam chociaz drobne porownania z innymi. A po co tak nisko schodzacy sub? odpowiedz jest prosta, zrobic ,lub kupic supernove i wtedy sie dowiesz :) Do filmow jest niesamowity poprostu,wybuch to jest wybuch w pokoju, jak gralem w gre oblivion i chodzilem po jaskiniach to tam naprawde jest mily niski bas.Nawet jesli to jakis chwy reklamowy to i tak w to wierze bo tak w tym przypadku bylo. Jesli zrobic trzy konstrukcje ,closed 17hz, mb 17 hz i br 17 hz to mysle ze nawet mb by mogla byc lepsza od closed pod wzgledem impulsu,dlatego ze closed by byla poprostu ogromna.Jesli jakis kolega z wieksza wiedza mieszka w okolicach katowic to zapraszam ,z checia dowiem sie wiecej. Ale to nei teraz bo aktualnie jest wzmacniacz w czasie przerobki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekTonsil robil cos takiego. W czasach wycieczek po altusy jak altusow nie dowiezli a bylo tylko to z MB (chyba biala) to i tak nikt tego nie bral. Podobno gralo to swietnie ale ludzie chcieli czego innego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez GTKzestaw Tonsili ZG40C
Co do mb to wydaje mi się, że trzeba by zrobić 3 obudowy do tego samego głośnika i wtedy to pomierzyć. Ale to już chyba zadanie dla amatora bm bo ja zostanę przy br.Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bmxmenmysle ze nawet mb by mogla byc lepsza od closed pod wzgledem impulsu
Zamieszczone przez bmxmenswoja wypowiedz opieram na testach odsluchowych jak i zarazem opini ludzi
Skomentuj
Skomentuj